Tek.no

Myte

Har nye drivere egentlig stort å si for spillytelsen?

Vi testet denne haugen skjermkort på nytt for å sjekke.

Varg Aamo, Hardware.no
Varg Aamo
8 Okt 2013 07:00

Introduksjon

En evig utfordring for oss når vi tester skjermkort, er at produsentene kommer med nye drivere til disse langt oftere enn vi klarer å oppdatere rutinene. Sist vi gjorde en stor overhaling var i januar, og for hver måned som har gått, har testresultatene for eldre kort blitt mer og mer utdatert.

Nye drivere skal nemlig kunne gjøre de reneste underverker for ytelsen i spill, hevdes det fra selskapene selv. Men er det faktisk sant? I dag skal vi teste denne myten til gangs:

MYTE: Nye drivere kan gjøre underverker for ytelsen i spill.

Skikkelig gamle drivere

Det er ikke så rent få GeForce-kort som skal i ilden.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

På Nvidias side har vi frem til nå testet alle eldre kort i GeForce GTX 600-serien med driverversjon 310.90, og det nyere GeForce GTX 650Ti Boost med driverversjon 314.21. I den nye generasjonen GeForce-kort testet vi GTX 780 med versjon 320.18, mens både GTX 760 og GTX 770 ble testet med driverversjon 320.39.

Når vi titter over på AMD-resultatene våre, er disse ikke stort nyere. De aller fleste skjermkortene i Radeon HD 7000-serien er testet med AMDs driverpakke versjon 12.11 beta 11, mens det dobbeltkjernede Radeon HD 7990 ble testet med versjon 13.5 beta 2.

Det betyr at vi på en rekke av våre tester har fått resultater med drivere som er nesten et år gamle. Hvis myten stemmer, burde vi derfor få se noen temmelig enorme hopp i ytelse på samtlige kort. Ekstra store fremskritt bør vi se på GeForce 600-serien og AMD sine enkeltkjernede Radeon HD 7000-kort, siden disse har slitt med de eldste driverne.

Dette skal vi teste med i dag

På Radeon-fronten er det enn så lenge kun HD 7000-serien vi har testet med gamle drivere.Foto: Varg Aamo, Hardware.no

Siden Nvidia for noen måneder siden lanserte en helt ny generasjon med skjermkort, og AMD akkurat i disse dager er i ferd med å gjøre det samme, dropper vi en rekke kort fra vårt utvalg. Likevel er det en solid haug kort vi har igjen, som du ser på bildene.

Fra AMD sin side tester vi Radeon HD 7970 GHz Edition, lillebroren Radeon HD 7950 og det digre dobbelkjernede Radeon HD 7990. På motsatt ende av skalaen tester vi også med minikortet Radeon HD 7790, nærmere bestemt en overklokket versjon fra Sapphire.

Nvidia er litt tyngre representert, fordi vi i tillegg til å teste den direkte konkurrenten til hvert av Radeon-kortene, også tar med deres nye GeForce GTX 700-serie.

Driveren vi benytter er for å teste dagens myte er den absolutt aller ferskeste både AMD og Nvidia har sluppet til offentligheten. Begge selskapene lanserte nemlig samtidig hver sin beta-driver, i tide til betaen av Battlefield 4. AMD sin heter Catalyst versjon 13.10, mens Nvidia bringer Forceware versjon 331.40 til bordet.

Til sammen er det ikke så rent få utgaver som har kommet og gått siden vi sist oppdaterte rutinene, særlig hvis man regner med alle betadriverne – men med en så samtidig utgivelse som dette, skal vi også kunne få et meget definitivt svar på hvor godt de forskjellige skjermkortene yter i dagens test.

Bla om til neste side for å se de første resultatene av oppgraderingen »

Les også