Kommentar

En ny versjon av Android ble sluppet for seks måneder siden, så hvorfor kan jeg ikke laste den ned ennå?

Det finnes mange sannheter om Android-telefoner. For noen er det operativsystemet der du kan ta alle valgene selv, og der du ikke er innelåst på samme måte som hos Apple. For andre er det et økosystem fylt av trøbbel, trege oppdateringer og stor variasjon i om ting virker sammen.

Som med meningene om Apples iOS har mobilbrukere en tendens til å ende opp på flankene der det er enten eller, gjerne akkompagnert av bastante påstander om systemet man helst ikke velger selv. Men at det går tregt å få nye versjoner av Android er og blir et refreng. Ikke bare går det tregt med oppdateringer; det lanseres også nye mobiltelefoner på gamle Android-versjoner langt inne i levetiden til nyere versjoner. Som nå.

Samsungs sist lanserte telefon, Galaxy A8, leveres med Android 7.1.1. Android 8 Oreo ble lansert i august i fjor. Det nærmer seg et halvt år siden. Den oppleves som en forsmak på Galaxy S9 på en del områder, men forhåpentligvis er i det minste den kommende toppmodellen på siste og flotteste Android-versjon.

Se vår første titt på en tidlig Android 8.0 fra mai i fjor »

Mange er trege, noen er flinke

Og det er ikke bare Samsung som er trege. Siden august har det blitt lansert et lite lass mobiltelefoner utstyrt med forrige generasjon Android. Det er litt frustrerende med tanke på to ting; det er store og reelle fordeler å hente i det nye systemet - spesielt når det gjelder batteritid. I tillegg er det åpenbart mulig å levere fortere.

Sonys Xperia XZ1 var antakeligvis den første mobilen i norske butikker som ble levert med Android 8. Den kom i salg i oktober i fjor. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Sony lanserte sine Xperia XZ1-modeller med Android 8 på omtrent samtidig med lanseringen, og var relativt kjapt på markedet med dem måneden etter. Også Huawei fikk til å være relativt kjappe på Android 8-ballen med sin Mate 10 Pro som ble lansert med Android 8 og kom i salg i november.

Nå hører det med til historien at hverken Sony eller Huawei skal få slippe helt unna kritikken her. Begge har tidvis vært trege på å oppdatere utstyr som allerede er der ute. Dermed får man et visst inntrykk av at fersk programvare brukes som salgsargument for nye telefoner. Men spesielt Sony fikk så mye pepper for det tidlig i sin Android-karriere at de har vært blant de flinkeste i klassen de siste årene.

Hva mister vi?

Som mobilbrukere mister vi først og fremst tilgang på de viktigste nye funksjonene Google jobber med. For Android 8 er det spesielt ny og avansert strømstyring som er viktig. Vår erfaring med både Sony-telefonene og Mate 10 Pro er at de kan holde ekstremt lenge på strømmen med tanke på sine batteristørrelser. Sonyene har forholdsvis små batterier, men klarer seg like lenge som om de hadde mye større kraftreserver.

Også Huawei har vært forholdsvis kjappe med nye modeller på ny plattform. Mate 10 Pro dukket opp en måned etter XZ1. Men Mate 10 Lite kjører fortsatt Android 7. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Mate 10 Pro har et digert batteri i utgangspunktet, og bruker du strømstyringen riktig kan den vare i dagevis på en lading. Uten at du legger så store bånd på måten du bruker telefonen.

Siden batteritid fortsatt er blant de viktigste klagene folk har på mobiltelefonene sine er dette viktige tap for deg og meg.

Tidligere var det slik at vi også ble mindre trygge av denne tregheten. Uten oppdateringer fikk vi ikke de siste sikkerhetspatchene for Android, og en ett år gammel telefon var, om man setter det på spissen, en sikkerhetstrussel i seg selv.

Nå er det stort sett slik at sikkerhetsoppdateringene kommer likevel, som mindre oppdateringer til telefonene. Men er også en del mobilprodusenter som ikke er så gode til å sende ut slike.

Hvert år kommer oversiktene ...

Det har blitt en årlig syssel å publisere saker som viser hvor få som faktisk bruker inneværende Android-utgave. Og Google har definitivt lagt merke til problemene - én av nyhetene i Android 8 er at systemet nå er laget mer modulært, slik at du kan bytte ut Android-versjonen i bånn uten å nødvendigvis måtte skifte ut egne menygrensesnitt i samme prosess. Det burde gjøre oppdateringsprosessen enklere for mobilprodusentene.

Men problemet med (ut)gammel Android på nye mobiler har vedvart gjennom hele Androids levetid. Så jeg tror først på bedringen når jeg ser den. Foreløpig ser det i hvert fall ikke ut til at mobilprodusentene har noe spesielt hastverk med å oppdatere hverken nytt utstyr eller nye modeller.

Tendensen ser ut til å være en viktig del av grunnlaget for salg av helt rene Android-mobiler, så som Pixel-serien og Google Edition- og Android One-telefoner. I hvert fall blant mange som bryr seg litt ekstra om hva slags mobiltelefon de bruker.

Både iOS og Android har sine problemer, og ingen av de to operativsystemene er feilfrie. Men felles for dem er at en del av feilene de har, burde være nokså enkle å unngå. Sony og Huawei har for lengst vist at man kan være kjapt på Android-ballen, så spørsmålet får gå ut til nesten hele den øvrige Android-verdenen; hvorfor er ikke dere det?

Vi har forresten skrevet en del artikler om dette gjennom årene. Her er noen utvalgte:

Les også
Endelig har 10 prosent oppgradert til ett år gammel Android
Les også
Nye Android gir deg plass til dobbelt så mange bilder
Les også
Android 8 ute til Samsung Galaxy S8 igjen
Les også
Android 8 slippes endelig til Samsung Galaxy S8
Les også
Bare én prosent har oppgradert til den nyeste Android-versjonen
Les også
Android 8.0 Oreo har kommet til Asus' toppmodeller
Les også
Samsung Galaxy A8 (2018): Galaxy A8 er en ørliten forsmak på Galaxy S9
Les også
Bare 0,5 prosent bruker nyeste Android
Les også
Huawei Mate 10 Pro: Huawei Mate 10 Pro er lett å bli glad i
Les også
Sony Xperia XZ1 Compact: Endelig – en kompakt, vanntett toppmodell!
Les også
Sony Xperia XZ1: Vi har testet Xperia XZ1: Den første mobilen som leveres med Android 8
Les også
Slik er Android O i bruk
Les også
Snart er det slutt på trege Android-oppdateringer
annonse