Til hovedinnhold

En bortkastet Apple-mulighet

Google Assistent slippes i Norge nesten uten konkurranse.

Niklas Plikk, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Det er ikke så ofte Apple roter det veldig til, og de fleste av selskapets virkelig store blundere er for lengst blitt historie. Men det er én tapt mulighet jeg sliter med å forstå for selskapet som står bak den eldste taleassistenten som er tilgjengelig i flest land:

Hvorfor rotet de bort anledningen til å eie taleassistentmarkedet utenfor USA?

Med dagens lansering av Google Assistent i Norge er det vanskelig å ikke tenke at dette kunne vært et marked som Apple allerede dominerte, men i stedet kan Google raskt få fotfeste uten særlig konkurranse.

Da Apple endelig bestemte seg for å lage en smarthøyttaler i form av HomePod som ble lansert i fjor vår, valgte de nemlig ikke å gjøre den tilgjengelig overalt der Siri allerede fantes.

I stedet fant Apple ut at de skulle utvide funksjonaliteten i Siri, og heller slippe HomePod i et svært begrenset utvalg land; USA, Australia og Storbritannia.

Velger etablerte markeder

Google Home-produktene er små og kompakte. Ikke koster de mye heller. Bilde: Skjermdump/YouTube

De tre engelsktalende landene er allerede godt dekket av produkter med Google Assistent og Amazon Alexa. Google og Amazon hadde på slutten av fjoråret 93 prosent markedsandel i USA. Rett nok gikk Google fra 0 til 25 prosent markedsandel på ett år, så markedet er definitivt fortsatt omskiftelig.

Men gitt at Siri har vært tilgjengelig i 33 land en god stund, mens Google Assistent først nå jobber med å nærme seg global utbredelse og støtte for over 30 språk virker det som en tapt mulighet å ikke ha brukt forspranget til å ta innersvingen på Google.

Det virker i det hele tatt også som om Apple undervurderer hele verdien av produktet de selv var først ute med å få utbredelse på.

Javisst er Siri nyttig for svært mange iPhone-brukere – også her i Norge. Men taleassistentene er ikke primært bundet til mobiler lenger, selv om nær samtlige også kan ha et hjem på mobilen.

Små og rimelige høyttalere

Amazon Echo starter på 39 dollar, eller drøyt 300 kroner. De er heller ikke store. Bilde: Amazon

Det som har drevet utbredelsen til Alexa og Google Assistent er små og rimelige smarthøyttalere som kan gjøre stadig mer avanserte ting.

Er det to ting Apple HomePod slett ikke kan beskrives som, så er det liten og rimelig.

Der både Google og Amazon har Echo- og Home-produkter som går fra størrelsen til en liten bøtte og ned til et lite tefat, er du som Apple-kunde nødt til å ta til takke med bøttestørrelse på høyttaleren din.

Du er også nødt til å betale rundt 3000 kroner der både Amazons og Googles produkter kan kjøpes fra hundrelapper rett fra produsentene, eller i andre produkter der de har blitt lagt til.

Det synes altså som om Apple insisterer på å kjekle med Google og Amazon på hjemmebane fremfor å løpe gjennom haugevis av vidåpne dører i markeder der de lenge har vært alene.

Konkurrerer på feil måte

Og selv ikke konkurranseformen de velger synes spesielt fornuftig. Inngangsbilletten til Siri på boks starter på rundt tigangeren av billigste Amazon Echo Dot. Når produktet koster drøyt 300 kroner blir det fort til at fornøyde brukere setter én på hvert rom. Se bare på Chromecast.

Du skal ha forholdsvis god råd, og være veldig glad i smarthøyttalere, før du dytter en HomePod til 3000 kroner inn på hvert rom.

Med konseptet Apple har valgt er de nesten avhengig av å ikke ha direkte konkurrenter. Men så valgte de altså markeder som mer eller mindre eies av begge de to erkekonkurrentene fra før, fremfor store deler av Europa der hverken Assistent eller Alexa er tilgjengelig.

Les testen av Apple HomePod her »

annonse