Til hovedinnhold
Saken har annonselenker som gir VG inntekter. Redaksjonen prioriterer uavhengig av dette.Bytt

På Tek finner du saker med annonselenker, hvor du enten kan kjøpe produktene vi har omtalt eller sammenligne priser. Det mener vi er relevant informasjon for våre lesere.

Hvilke produkter Tek skal skrive om, og hva vi skal skrive om dem, velger journalistene og ingen andre. Men det er også viktig at du vet at hvis du klikker på en slik annonselenke til prissammenligning hos Prisjakt, eller kjøper et produkt etter å ha klikket deg inn til en butikk fra en av våre artikler, tjener Tek penger. Disse annonselenkene er alltid merket med «annonselenke».

Det er viktig å understreke at når vi omtaler produkter på Tek, så er det fordi vi mener det er journalistisk interessant. Ingen kan kjøpe seg omtale i våre saker.

I tester eller produktguider er hovedregelen i VG at vi kjøper eller låner produktet. Dersom det ikke er praktisk mulig, baserer vi omtalen på produktprøver vi har fått tilsendt. I så fall opplyser vi om hvilket produkt og hvorfor.

Apple overbeviste i Covid-tørken

Slapp en solid bunke nyheter mens alle sliter med å skaffe maskinvare.

Fjorårets iPhone 12 Pro Max var første mobil i verden med bildebrikke som flyttet seg - en funksjon hentet fra systemkamera. I år fikk alle iPhonene teknologien - før omtrent noen andre telefoner har fått den. Og Pro-kameraene er fornyet enda en gang.
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

De siste ukene har jeg fundert på en ting. Årets høstlansering fra Apple kunne bli annerledes. På ryktebørsen handlet mye om de antatt høyere prisene på telefonene. Selv har jeg tenkt at med årets store iOS 15-oppgradering kunne det kanskje bli med programvare.

Hverken voldsomme priser eller kjedelig maskinvare ble vist frem av Apple på tirsdagens lansering. Her var det sedvanlig høyt tempo, nye og påkostede skjermer og kamera og programvare som kan dra nytte av alle nyhetene.

Slik viste Apple frem maskinvaren i de nye iPhonene. Det er ikke nødvendigvis viktig å vite hva alt her betyr - det holder å vite at dette er slik et råskinn ser ut. Og selv om Apple har sin sedvanlige superlativsalat under lanseringene, vet vi at dette nok er så rått som det ser ut - Apple har etablert en liten tradisjon for å overbevise på denne fronten.

Problemer, problemer, problemer

Hele teknologiverdenen sliter rundt Apple i dag.

Biler må ha midlertidig produksjonspause, kranglefantene i Microsoft og Sony klarer ikke å holde konsollene sine i butikkhylla og telefon etter telefon lanseres med middels spesifikasjoner som om det var den beste tingen i verden. Noe må man jo slippe når man ikke får tak i annet - eller slik kan det iallfall se ut. Prisene og ventetidene på grafikkort er sitt eget sørgelige kapittel. Og etter at en litt stor båt satt fast i Suez er det mange sportskjeder som har lansert (el)sykler på høsten i stedet for på våren.

Selv om Covid-spøkelset ser ut til å slippe taket ørlite grann på hverdagslivene i rike Norge rasler det fortsatt med lenkene mange steder og i mange næringer. 2021 er fortsatt et lite «bakvendtland».

Endelig fikk iPad Mini ny design, og har i praksis blitt til en iPad Air i lommestørrelse. USB-C-port og kraftig innmat er nytt. Dette var en av kveldens jokere - nå gjenstår forresten bare den klassiske iPaden med Lightning-kontakt, men jaggu ble den også oppdatert med ny maskinvare ellers.

Verdensmestre i lagerstyring, men ...

På den ene siden vet vi jo at Apple er blant de beste i verden på «lagerstyring». Det som ofte kalles «Toyota production system» handler om å få ting produsert akkurat i tide til de skal monteres i de nye produktene. Bestillingene av fabrikkapasitet gjøres likevel lang tid i forveien, og det merkes typisk i markedet når Apple for eksempel skal kjøpe skjerm til å dytte i millioner av iPhoner.

Samtidig er denne måten å lagerstyre på en del av årsaken til at verdens forsyningslinjer for teknologi hoster såpass som de gjør. Når alt skal foregå i siste liten oppstår det som minner veldig om plutselige stopp på motorveien i rushtrafikken. Hvis den første bilen bremser forplanter bråstoppen seg hele veien bak i køen, og avhengig av hvor stor avstand det er mellom bilene kan det bli til kjempestore forsinkelser lenger bak.

Har de unngått spøkelset?

Akkurat hva Apple har gjort for å unngå problemene «alle» andre har, eller tilpasse seg situasjonen er uvisst. Det kan også hende de bare «later som» at de har gjort det, og at de nye iPhonene vil bli svært begrenset vare i butikkhyllene fremover. Det sa imidlertid ikke eplesjef Tim Cook noe om da han presenterte nyhetene.

Telefonene kan forhåndsbestilles på vanlig måte, og vi ble ikke advart om lange leveringstider eller begrenset tilgang. Det kan bli spennende når de fire iPhone 13-modellene skal i salg.

Nye Apple Watch-klokker dukket opp. Den var kanskje kveldens kjedeligste på maskinvaren i seg selv. Men en ting berget inntrykket litt for undertegnede - og kanskje for deg også - endelig kan den spore elsykling på en god måte. Det er det svært få smartklokker som kan - elektrisk assistert sykling er noe vi gjør ganske mye av i dette landet etter hvert.

En nesten normal lansering i et unormalt år

Når telefonene dukker opp er det i hvert fall snakk om oppgraderinger som ikke står nevneverdig tilbake for tidligere år. Joda - noen kommer helt sikkert til å bli skuffet. Slik er det hvert år, og hvis en greit plassert analytiker skuffes kan prisene på Apple-aksjer få seg en knekk i noen timer eller dager.

Men Apple er ikke de som oppgraderer aller størst hver gang. Og større batteri, 120-hertz skjermer - og kamera i alle fire telefoner som har teknologi ingen andre aktører i verden har - må sies å være respektabelt.

Noe gammelt, noe heftig

At Apple oppgraderer Pro og Pro Max ytterligere, med enda større bildebrikker enn i fjor er fint å se, og burde gi enda bedre video og nattbilder. Prosessorserien deres er på dette tidspunktet blitt til en ren maktdemonstrasjon. Hverken Samsung eller Qualcomm har hatt noe som har kommet helt i nærheten av ytelsen i Apples A-prosessorer de siste årene. De har ytt godt, og i visse forhold vært jevngode - men for det meste har Apples maskinvare kjørt i sirkler rundt ytelsen fra konkurrentene.

Da folk kranglet og var litt for «fanboyete» rundt Apple og Android var det vanlig å peke nese av Apples lanseringer, og å snakke om hvor lenge «nyvinningene» hadde vært i Android-land. Og det kan man i og for seg i år også. De nye, raske skjermene har vi sett før. Større batterier er ikke noe nytt det heller.

Så akkurat som vanlig kan vi vel konstatere at Apple både er langt bak, og langt foran. Og at noen vil bli misfornøyde, mens andre vil elske den nye lanseringen.

Ah, er det ikke deilig med et lite stykke normalitet? Tross alt.

Fikk du ikke med deg lanseringen? Se vår livedekning av teknoslippet i denne artikkelen.

Apple iPhone 13 128GB
Apple iPhone 13 128GB
annonse