Vi har tatt utallige mobilbilder fra stativ, men klarer vi å finne mobilen som passer deg?
Det er nesten umulig å kåre «det beste mobilkameraet».
Jeg har trykket på knapper og dingser stort sett sammenhengende siden jeg var liten. Men det er to sjangre elektronikk jeg ikke går så godt overens med. Kamera, og printere. Sistnevnte er det ikke håp for. Jeg kommer aldri noensinne til å finne en skriver jeg liker, men det hender seg jeg blir imponert av kamera, til tross for min amatørstatus.
Jeg blir ofte spurt hvilken telefon som har best kamera. Det er et litt veldig vanskelig spørsmål.
Kamerakvaliteten avhenger av så mye. Hvor stor er hver enkelt piksel på bildebrikken? Hvor mye lys slipper optikken inn? Og hvor mye kan programvaren gjøre? Den skal jo helst ikke gjøre så mye at det dukker opp synlige skavanker i bildet heller.
En mobiltest er litt som å være en slags arbeidende utgave av Gullhår, og vi skal forsøke å finne den mobilen som passer best. Ikke bare til meg eller noen av de andre som tester, men til flest mulig av våre lesere.
Mobilkamera brukes i auto-modus
Det er altså mange måter å besvare spørsmålet på, og ulike telefoner kan være gode for ulike brukere. Utgangspunktet vårt er at telefoner flest blir brukt i automodus mesteparten av tiden. Det betyr at telefonen som tar de aller beste bildene i manuell modus, og som teknisk sett er best, kanskje likevel ikke er den beste kameratelefonen.
I januar ble jeg overbevist av Huaweis Mate 8. Telefonen har haugevis av kamerainnstillinger, dersom du skulle trenge det, men det var ikke disse som imponerte mest. Telefonens evne til å lage brukbare bilder i kraftig motlys veide langt tyngre. Jeg knipset i vei som vanlig, og påfallende mange av bildene ble gode.
Men, som vanlig gikk det vesentlig dårligere da mørket falt på. Mate 8 er ikke telefonen som tar best bilder i mørket, men under vanskelige forhold på dagtid kan den være bedre enn mange av telefonene som kan ta gode bilder på kveldstid.
Huawei Mate 8 er rett og slett best. For noen. For andre er det andre modeller som gjelder.
Gode manuelle innstillinger kan redde et bilde
Selv om auto er viktigst setter jeg stor pris på å kunne leke med innstillingene når det trengs. Spesielt når mørket faller på har telefonene våre en lei tendens til å skru ISO-innstillingene til himmels, slik at det blir veldig mye synlig støy i bildene. Enhetene prøver gjerne å holde lukkertiden lav, men samtidig virker det som om de fleste ønsker å lage mest mulig lyse bilder, og dermed holdes ikke lukkertiden rask nok til at man unngår bevegelsesuskarphet.
Kanskje kan man ikke oppnå bedre om motivet er i bevegelse, eller hvis man skal fotografere med telefonen i hånden. Men enn om selve motivet er godt belyst, mens alt annet rundt er mørkt? Da trenger jeg jo kanskje ikke at hele bildet blir uskarpt og kornete bare for å få med litt mer av omgivelsene. Hvis jeg har et sted å sette fra meg telefonen vil jeg kanskje ønske å sette kjempelang lukkertid i stedet.
Sjelden har dette blitt så tydelig som da vi testet Microsofts Lumia 640. En telefon til under 1500 kroner, med et kamera der spesifikasjonene neppe imponerte en eneste sjel. Men det gjorde bildene. Vi satte den i stativ, holdt ISO-verdien manuelt nede og satte lang lukkertid. Resultatet var kjempegode bilder. Vi har sett flere langt mer påkostede telefoner, med og uten manuelle innstillinger, ta dårligere bilder om natten.
Våger du deg på litt eksperimentering er kanskje en telefon med gode manuelle innstillinger den beste kameratelefonen.
Flere modeller med gode manuelle innstillinger:
- LG G4 (Obs! Ny modell på vei)
- Microsoft Lumia 950
- Huawei Mate 8
- Huawei P8 (Obs! Ny modell på vei)
Hva med funksjonene, da?
Kanskje er hverken fotografering i motlys eller mørke noe som frister deg. Kanskje er det filtre og effekter i programvaren? Vel, her handler det aller meste om smak, og det finnes uansett et lite traktorlass apper du kan laste ned for å legge slike filtre på bildene dine. Superpopulære apper som Snapchat og Facebook har jo dette innebygget.
Men likevel finnes det en del løsninger bygget inn i noen telefoner som kan være ønskelige. For eksempel har Sony en rekke filtre for sine Xperia-modeller der du kan få dinosaurer vandrende rundt i bildet eller videofilmen din. Huawei har en egen funksjon for stjernefotografering. En skulle tro den bare holdt lukkeren åpen i lang tid, men den gjør sannsynligvis mye på programvaresiden også. Modusen fungerer nemlig ikke særlig godt til å ta bilder av andre ting i mørket. Peker du den mot himmelen kan du derimot få ganske morsomme resultater.
Hopper vi ett trinn tilbake er det også mange telefoner som lar deg hente ut råfilene, altså dataene bildebrikken lager, helt ukomprimert. Dermed står du langt friere til å redigere bildene etterpå. Kanskje det er det som gir akkurat deg best bilder?
Her er gode valg for deg som vil ha funksjoner:
- Sony Xperia Z5 (Obs! Følges av Xperia X-serien)
- Samsung Galaxy S7
- Huawei P8
Til deg som er stolt eier av en selfiepinne
I dag er det ikke uvanlig å finne et omtrent like godt kamera på fremsiden som på baksiden av telefonen. Det gjelder ikke de med aller best maskinvare, men i en hel del av telefonene på midten av prisstigen finner du et helt ålreit hovedkamera, og et like ålreit selfiekamera.
Disse kameraene har ofte kraftig vidvinkel, men innimellom har de også spesielt lyssterk optikk og løsninger for blits på forsiden. Noen telefoner lyser opp skjermen maksimalt, mens andre har LED-dioder til å hjelpe seg.
Nå vil antakeligvis mange være lysende uenige med deg, men hvis du først og fremst tar selfier av deg selv eller en gruppe, være seg på festen eller på fjelltoppen, kan det hende en slik modell er den beste for deg.
Ser du til LGs V10 har du for eksempel to forskjellige frontkamera å velge mellom, slik at du kan avgjøre om du trenger voldsom vidvinkel eller mer ordinært utsnitt.
Telefoner for selfieløven:
Filmer du mye?
Så godt som alle telefoner kan ta opp film i full-HD-oppløsning i dag. Men det er mye mer enn det som avgjør om det er en god telefon til videopptak. Igjen handler det også mye om det tekniske i telefonen. Her er stabilisering noe av det viktigste du ser etter, men også det kan gjøres på ulike måter.
Sonys telefoner stabiliserer opptaket ved å bruke et lite utsnitt av bildebrikken, som gir dem en bred ramme med bildeinformasjon rundt. Dermed kan den flytte rundt på bildet innenfor denne rammen, slik at det ikke hopper eller hakker. Funksjonen virker utmerket, men det er en annen løsning som har blitt vel så vanlig som har flere fordeler.
Mekanisk stabilisering av optikken har blitt vanlig i de mest påkostede modellene. Ved å sørge for at lyset som treffer bildebrikken ikke flytter seg for mye kan løsningen kompensere for dine ustødige hender. Dermed kan du unngå bevegelsesuskarpheter når det egentlig er litt for mørkt til at bildebrikken henger med.
Filmer du mye der det bråker? I så fall kan det være lurt å se etter telefoner med ekstra påkostede mikrofoner, slik at lyden ikke blir forvrengt og sprakete. Slike blir stadig vanligere, men fortsatt har ikke alle telefoner denne egenskapen.
Det er andre mobiler som regjerer på markedet nå, men for et par år siden testet vi forskjellen på mobile mikrofoner ved å ta med oss sju forskjellige på konsert. Hvor stor forskjellen kan være ser du i denne saken »
Noen vil også ønske ekstra høyoppløste 4K-opptak, for å være mest mulig sikre på at opptakene duger etter hvert som skjermene våre blir bedre. Igjen snakker vi om prioriteringer som ikke er like for alle.
Gode telefoner for filming:
- Samsung Galaxy S7
- Apple iPhone 6S Plus (Plus-versjonen har optisk stabilisering)
- Sony Xperia Z5 (Obs! Filmer ikke lenge av gangen i 4K)
- Huawei Mate 8 (Støtter bare full-HD, men veier opp med mange valgmuligheter)
Den beste allrounderen
Ofte koker kameravurderingen ned til hvilken telefon som er mest allsidig. Telefonen som krysser av flest av punktene over, uten å nødvendigvis være aller best på hvert enkelt.
Dette er et punkt der Apples iPhone-modeller har utmerket seg de siste årene. De har ikke så avanserte kamerafunksjoner, men bildene kan påfallende ofte bli gode. Også etter at mørket faller på er det mulig å knipse blinkskudd med disse telefonene. De er også svært raske å fotografere med, og man må aldri vente på at appen blir ferdig.
I det siste er det mye som tyder på at en ny konge har dukket opp.
Samsungs Galaxy S7 har blitsvegring. Den bruker ikke hjelpelyset så ofte. Men til forskjell fra nesten alt annet virker den ikke å trenge blitsen før det har blitt virkelig mørkt. Og strengt tatt er blits en uting, ettersom naturlig lys, med skyggene som hører til, kan gjøre mye for et godt bilde.
Galaxy S7 er ikke mesteren på motlys, slik Huawei Mate 8 er. Den kan knipse råfiler, men jeg synes ikke jeg får tilstrekkelig igjen for det i Photoshop – det er ikke mulig å dra spakene særlig langt før støyen dukker opp. Den har manuelle innstillinger, men det er likevel vanskelig å få bedre bilder i helt stummende mørke enn Lumia 640 kan gi.
Det Galaxy S7 har er en automodus som nesten alltid treffer, og dermed er det den beste kameratelefonen for meg, og veldig mange andre, men kanskje ikke for deg.
Noen av de beste kameratelefonene totalt sett:
Hva ville du prioritert høyest i en kameratelefon? Syng ut i forumtråden under.