Tek.no

Kommentar

I ti år har Apple lært oss å bruke hjemknappen – nå er den borte

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
13 Sept 2018 18:00

Tek.no / Cupertino: Det har blitt sagt at Apples dingser er så enkle å bruke at selv de aller minste barna får til å bruke dingsene uten opplæring. Men det var da hjem-knapper var vanlige og iOS var et langt enklere menysystem med færre funksjoner i.

Med de nylanserte iPhonene, og iPhone SE-s fjerning fra utvalgt er hjemknappen i effektivt helt død i Apples telefoner. iPhone 7 og 8 har den fortsatt, men i løpet av et par år vil også disse forsvinne.

Det betyr at hvis du frem til nå har kjøpt iPhoner med hjem-knapp på, og kanskje til og med har iPhone 8 fordi du ikke ville ha iPhone X, har du ikke lenger noe valg når du skal fornye iPhone-stallen. Du blir enten nødt til å lære deg hvordan Apples sveipemenyer fungerer, eller velge noe annet. Men også det kan bli vanskelig over tid.

Kort fortalt fungerer Apples sveipemenyer slik at du trekker tommelen opp fra bunnen av mobilskjermen for å gå til hjemmeskjermen. I stedet for å dobbelttrykke på hjemknappen og deretter bla i åpne apper, sveiper du bare bitte litt opp, og til siden.

Sveiping slo ikke an for åtte år siden

For å bytte mellom apper i gamle WebOS sveipet du til høyre og venstre mellom appkortene. Apples løsning er som snytt ut av Palms eldre variant.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

For snart åtte år siden fikk jeg prøve en av de siste telefonene i en utdøende rase. Navnet var Palm Pre3, og den hadde fått en attpåklatt av en HP-logo på seg. Gjengen som da kanskje var mest kjent for printere hadde akkurat kjøpt merket, og rakk å lansere modeller som nok var nært ferdige i utgangspunktet.

Det er mye som var uvanlig og sært ved Palms WebOS. Én av disse tingene var måten hver enkelt app fikk sitt forhåndsvisningkort i menyen på, og hvordan man sveipet mellom disse for å bytte eller fjerne apper fra minnet.

Det lyder kanskje kjent?

Apple har i praksis «stjålet» fra et åtte år gammelt menysystem. Restene av WebOS er i dag bare å finne i LGs TV-er, der sveipefunksjoner ikke er fullt så aktuelle som i en liten mobiltelefon.

Endring både hos Apple og Google

Etter at Palms menyer forsvant uten at så mange hevet et øyenbryn, kan vi i hvert fall slå fast at i dag er både Apple og Google med på dansen Palm forsøkte å by opp til for åtte år siden. Også Google i sitt Android 9 Pie har lagt opp til at vi fremover må sveipe mye mer fremfor å trykke på knapper. Foreløpig er det valgfritt om du vil aktivere det i en Android-telefon, men de truende sveipeskyene er på horisonten også her.

For nettbrettene er det fortsatt en hjem-knapp i sving. Det ryktede iPad Pro-brettet med FaceID og uten hjem-knapp har så langt ikke blitt lansert.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Blant de viktigste årsakene til at jeg liker denne løsningen så godt er at den tillater «fort og gæli»-bruk av mobilskjermen. Der det legges opp til sveiping er det ofte ikke så avgjørende hvor presist man treffer. Det er selvsagt ikke noe problem å treffe en hjem-knapp presist, men skjermknapper kan være noen unnvikende rektangulære pøbler.

Ett enkelt sveip fra venstre mot høyre kan erstatte den håpløse knappen som bor et sted på toppen av skjermen, der tommelen min uansett ikke uten videre rekker.

Sveip kan by på andre fordeler

Både Apple og Google legger opp til at det skal sveipes. Blant Android-telefonene som har blitt med på festen er Oppo Find X (bildet) som har kopiert Pre 3 like tett som Apple har gjort, og Huawei-telefonene som oppgraderes til EMUI 9 og Android 9 nå i høst og vinter.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Dette byttet fra trykk til sveip i mobilmenyene er et paradigmeskifte. Idéen er gammel, og kan hende er denne relativt brede overgangen mer av nødvendighet enn fordi alle synes det er praktisk å sveipe. For en del telefoner handler det jo nettopp om at knappene som tok seg av mer grunnleggende ting ikke lenger er der. Ideen om den trygge, fysiske knappen er borte.

Samtidig prøves det veldig mye i nye mobiler. HTC og Google har Edge Sense, der du klemmer på mobilen for å aktivere ulike funksjoner. Sonys siste toppmodell, Xperia XZ3, har en funksjon som likner litt, men som ikke er basert på trykksensorer i siden av telefonen.

Alt tyder på at vi er på vei inn i en periode der knapper får mye mindre betydning enten vi vil eller ikke. Men et vilkår for at dette skal fungere optimalt er at også apputviklere kommer etter og støtter de nye sveipeløsningene fullt ut, og på en konsekvent måte som passer inn i det menysystemene legger opp til.

Det kan hende overgangen er smertefull for noen, men den åpner også for nye formfaktorer og telefoner som ikke likner på noe vi har sett før. Når også Samsung for første gang på en stund snakker om fleksible mobiler igjen, kan nye måter å bruke mobilen på være avgjørende for at vi får maksimalt ut av et slikt konsept.

Les også
Derfor er iPhone Xr et hint fra Apple om iPhone SE-oppfølgeren
Les også
Dette tror vi Apple lanserer
Les også
Oppo Find X: Find X er lekker og nyskapende
Les også
Apple iPad (2018): Årets vanlige iPad har blitt billigere og bedre
Les også
Apple iPhone 8 Plus: En liten oppgradering, men iPhone har aldri vært bedre
Les også
HP Pre³ - En råsterk proffmobil
annonse

Les også