Til hovedinnhold

Android vil dominere

Marius Aarre mener det blir vanskelig å være en Android-konkurrent i fremtiden.

Android kom på markedet i oktober 2008, og flere spådde det Linux-baserte opertivsystemet til å feile. Årsaken til det var nok at folk ikke hadde tro på at enda et mobil-operativsystem skulle slå an, spesielt etter at hypen iPhone hadde startet så brutalt.

Faktumet i dag er at Android OS selger mer enn alle andre, med god margin. Eric Schmidt, styreleder i Google, annonserte på utviklingsmessen Google I/O nå i vår, at det ble aktivert hele 400,000 nye androidenheter hver eneste dag. Nokia hadde forøvrig den tidligere rekorden med 300,000 aktiveringer da de var på topp. Det totale nummeret er nå 100 millioner aktiverte enheter med Android OS. Denne bragden er ganske utrolig med tanke på at Android kun hadde vært ute på markedet i to og et halvt år.

I andre kvartal i 2009 hadde Android 2,8 prosent av forsendelsene innenfor verdens smartmobiler. Tredje kvartal 2010 hadde hadde tallet gått opp til hele 33%, noe som førte til at Android ble den mestselgene plattformen. Ikke la disse tallene lure deg til å tro at en av tre i Norge har en Android-telefon. Vi må huske på at denne suksessen til Google er veldig ny, og det vil ta litt tid på å lede markedsandelene verden over. Android har "bare" 100 milloner aktiveringer totalt, men tallet stiger raskere enn noen andre. Et annet mønster vi ser, er at det er ungdommen som ser ut til å skaffe seg de nyeste og mest populære smartmobilene først, så forplanter dette seg gradvis opp til den eldre generasjonen.

Hvordan har Google Android klart å nå disse tallene?

Det er flere faktorer som har ført til et slikt resultat. Det viktigste er kanskje at Android har en åpen kildekode. Det vil enkelt og greit si at alle produsenter som vil, kan benytte seg av dette operativsystemet. Google tar heller ikke betalt for at produsenter skal bruke Android på sine mobile enheter. Da er det rett frem for alle som vil, og det er nettopp her Google Android har lykkes så bra som de har gjort. Nesten alle de store mobilprodusentene (HTC, Samsung, LG, Motorola, SE, Huawei osv.) har nå Android som førsteprioritet! En annen viktig faktor er at det produseres smartmobiler med ulike størrelser, med og uten fysisk tastatur, små og store skjermer, billig og dyre og så videre. Dette gjør at en kjøper kan finne det produktet som passer best for sitt bruk. Valgmuligheter er noe som selger. Én modell er ikke best for samtlige.

Fremtiden

Planene til Google er å få Android til å bli en dominans verden over. Google har ikke bare fokus på smartmobiler og nettbrett, nå vil de også samarbeide med hvitevareprodusenter om å implementere Android i deres produkter. Dette er for å skape et overlegent økosystem, der du skal kunne styre hele huset med bare smartmobilen.

Nå er det også kjent at Samsung kommer til å ta over tronen som ledende produsent av smarttelefoner. Som tidligere nevnt, har mange av de største mobilprodusentene Android som førstevalg. En annen gedigen fordel er at det kommer ut ferske Android-enheter på markedet hele tiden. Alle konkurrerer nå om å gi ut den beste smartmobilen. En ny iPhone slippes i utgangspunktet en gang i året, men nå kommer det skikkelig gode smartmobiler med Android kontinuerlig. Dette resulterer i smartmobiler som har den nyeste teknologien til enhver tid. Tross den fantastiske markedsføringen fra Apple, så sier det seg selv at en modell fra en produsent mest sannsynlig ikke vil ha sjans mot den totale Android-hæren. Markedsstrategien til Google Android kan med andre ord vise seg å vær en stor seier.

Det er vanskelig å spå hvor alt vil ende, siden dette markedet snur seg så fort som det gjør. Men om bildet holder seg noenlunde som det er i dag, vil andre ha store problemer med å ta igjen tallene til Android OS. Husk på at det selges hele 1,3 milliarder mobiler årlig. Bare en brøkdel av disse er smartmobiler. Ingen har for eksempel bedre salgskanaler enn Nokia verden over. Om de plutselig får fart på Windows Phone, så kan de være med på å kjempe helt i toppen.

Marius Aarre

Vil du bidra med et leserinnlegg? Send oss en e-post på tips@amobil.no.

annonse