Til hovedinnhold

– Hvem skal betale for at du surfer så mye på mobilen?

Du kommer til å overføre ti ganger så mye data i 2016 som i dag. Noen må betale, skriver Hans-Petter Nygård-Hansen.

Kilde: Informa Telecoms & Media.

Datatrafikken vil tidoble seg de neste fem årene, til tross for at teleoperatørenes inntekt bare vil doble seg, viser siste utgave av “The Mobile Content and Applications Forecasts report”, som nylig ble sluppet av analyseselskapet Informa Telecoms & Media.

Blir det du, teleoperatørene eller noen andre som blir sittende igjen med regningen til slutt?

Om ikke man har tatt innover seg allerede hvordan den desktopbaserte Internett-hverdagen hurtig endres, og flyttes over til en mobil og sosial plattform, så er det på tide å ta det inn over seg nå.

Sosiale medier er kanskje en hype – i den grad at alle fokuserer på volum og nye sosiale nettverk å engasjere seg i – men det burde ikke være tvil om at Internett har blitt sosialt, og at vi bruker mer og mer av vår online tid via en mobil enhet.

Video, musikk og sosiale medier tar av

Rapporten slår fast at mobilbrukere i 2016 i gjennomsnitt vil forbruke 6,5 ganger så mye video, over åtte ganger så mye musikk og sosiale medier, og at de vil bruke nesten 10 ganger så mye tid på spill sammenlignet med 2011. Det vil være et stort oppsving i trafikken for de fleste mobile datatjenester over de neste fem årene, i stor grad drevet av spredningen av smarttelefoner og en 23 prosent økning i antall mobilbrukere.

Det er stor grunn til å tro at veksten vil være enda større her til lands, gitt vår allerede store smarttelefon-penetrasjon på nærmere 70 prosent, og at det nå snart finnes over en million nettbrett!

I 2016 vil den gjennomsnittlige mobilbrukeren surfe på seks ganger så mange nettsider og laste ned 14 ganger så mange megabyte med programmer på telefonen sin som i 2011. SMS- og MMS-trafikken vil fortsette å vokse, men i et mye langsommere tempo enn de fleste andre mobile datatjenester. I gjennomsnitt sendte mobilbrukere 118 SMS-er og to MMS-er i løpet av en måned i 2011, sammenlignet med 146 SMS-er og fire MMS-er de skal sende i 2016. Bruk av Internett-baserte meldingstjenester, som direktemeldinger og e-post vokste enda kraftigere. Mens det globale månedlige gjennomsnittet lå på 31 sendte mobile direktemeldinger i 2011, vil takten øke til 118 i 2016.

Dobling av datainntektene, men tidobling av trafikken

De tjenester som vil stå for den største belastningen i mobilnett vil ikke nødvendigvis være de som gir høyest inntekt for teleoperatørene.

Videostreaming vil representere mindre enn én prosent av mobile datainntekter i 2016, til tross for at den samme trafikken vil representere så mye som en tredjedel av all mobiltrafikk. Trafikkveksten vil langt overgå veksten i inntektene. Den globale mobile datatrafikken vil vokse fra 3,89 billioner megabyte i 2011 til å være på svimlende 39.750.000.000.000 megabyte i 2016, som tilsvarer en tidobling.

Derimot vil den globale mobile inntekten fra datatrafikken kun doble seg – fra 325,8 milliarder dollar i 2011 til 627,5 milliarder dollar i 2016. Så fremt ikke teleoperatørene finner ut av hvordan de skal øke prisene sine uten å miste kundene.

Det store spørsmålet blir selvsagt hvordan teleoperatørene vil møte denne veksten. Mengden med data vil kreve en større "pipe" for at kundene skal bli positive til opplevelsen, og dermed teleoperatøren. Noen MÅ ta regningen.

Hele rapporten ligger på hjemmesiden til Informa (den koster penger).

Les også:

Denne kommentaren er også publisert på bloggen Hanspetter.info.

Her finner du alle tidligere kommentarartikler

Mer om
annonse