Kommentar

Nå må Samsung holde seg flytende til S10

Tek.no / New York: Samsung er mobilprodusenten som selger soleklart flest telefoner i verden. Slik er ståa fortsatt, men samtidig har 2018 vært et vanskelig år for giganten. Galaxy S9 har bommet på forventningene, og samtidig bombarderes markedet av knallgode telefoner fra konkurrentene.

Kan nye Galaxy Note 9 være vinneren de trenger?

Med både Mate 10 Pro og P20 Pro på samvittigheten har Huawei hatt et helt uvanlig bra år med eventyrlig vekst. De har vokst hvert år siden de startet å lage mobiltelefoner, men i fasen de er inne i nå går det så fort at de ikke trenger et helt år på å ta igjen Samsung og bli størst i verden, hvis veksten fortsetter og Samsung ikke skyter fart igjen.

Apple på sin side er forvist til tredjeplass i antall telefoner, men de tjener likevel masse penger per telefon, og med iPhone X har de vist hvordan passord og tilgangskontroll kan gjemmes helt for brukeren. Når du løfter den og titter ned på skjermen er den alt åpen.

Dette året har Samsung gjort ganske mye med funksjonaliteten i Galaxy Note 9, og prisene har ikke økt nevneverdig - vi snakker fortsatt om en telefon til omtrent 10 000 kroner for standardutgaven. Så hva får du for de kronene?

Her er funksjonene som er nye for Galaxy Note 9, og vi tar med telefonene som eventuelt er kjent for tilsvarende funksjon fra før i parentes:

 • S-Pen med Bluetooth og fjernkontroll (Denne er helt fersk!)
 • Bruk som PC mot storskjerm med bare kabel (Huawei Mate 10 Pro & P20 Pro)
 • Automatiske AI-baserte fotoprogram (Huawei P20 Pro og LG V30/G7 ThinQ)
 • To samtidige 4G-tilkoblinger (Flere, men også Mate 10 Pro og P20 Pro)
 • Stort batteri på 4000 mAh (Mate 10 Pro og P20 Pro har begge like stort)
 • Hele 512 GB lagringsplass i den største varianten (Huawei Mate RS Porsche Design)
 • 8 GB RAM i den største (OnePlus 6 fås med 8 GB RAM)
Samsung Galaxy Note 9 virker mer som et forsøk på å ta igjen resten av markedet og ikke noen revolusjon. Det må vi trolig vente på Galaxy S10 før vi får se.

At de fleste av de nye egenskapene finnes i andre telefoner fra før, betyr slett ikke at Galaxy Note 9 er dårlig. Den har sine egne positive egenskaper som Samsung alltid har vært flinke på, for eksempel disse:

 • Samsung er flinkest i klassen på AMOLED-skjerm for mobil
 • Har typisk hatt klasseledende kamera, og S9-kameraet i Note 9 er fortsatt ett av de aller beste på planeten
 • Exynos-maskinvaren er stabil og rask
 • Samsung har alltid satset på trådløs lading, og fortsetter med det
 • Samsung valgte sin egen designretning uten sensorhakk i skjermen fra S8 og ut - for noen er det et viktig designvalg
 • Alle Galaxy-modeller har fortsatt hodetelefontilkobling
 • Ingen annen mobilserie er så tett koblet mot bruk av digitale penner, og nå har Note-konseptet altså blitt enda bedre. Hvis du tegner på mobil har du faktisk ikke andre telefoner å velge i uten å måtte kombinere med tredjeparts tilbehør

Galaxy Note 9 er altså en telefon som står trygt på egne bein, men det meste av grunnidéen bak den har vært med oss lenge. Årets nyheter - de som ikke handler om pennen - handler i stor grad om å ta igjen markedet. Og det er kanskje ikke overraskende at én konkurrent skiller seg ut.

Det er mange om beinet i mobilbransjen, og Huawei puster samsung i nakken.

Huawei gikk forbi Apple i forrige kvartal, og kunne vise til en salgsøkning på 41 prosent globalt, eller hele 56 prosent i vår region. Deres P20 Pro har blitt hyllet av en samlet teknologipresse for det fantastiske kameraet som sitter på baksiden, mens både batteritid og spesifikasjoner er meget gode for en relativt grei pris. For deg som vil ha alt produsenten kan tilby er det Mate RS Porsche Design som gjelder. Den leveres med samme kamera, men med bedre spesifikasjoner over nesten hele resten av linja.

I den samme perioden gikk Samsung forholdsvis kraftig tilbake (-8 prosent) mens Apple sto på stedet hvil (+1 prosent).

Til slutt er det verdt å nevne prisen. For som du ser i listen over, er det flere av egenskapene Galaxy Note nå kommer med som du må opp til Mate RS for å få. Her snakker vi om en mobil som koster enten 17 eller 19 sedler av den gjeveste typen.

Huaweis Porschemobil hadde ekstreme spesifikasjoner, men også en ekstrem prislapp på 17 000 kroner.

Med Galaxy Note slipper du unna med 12 500 kroner hvis du vil ha den med alt, og vanvittige 512 gigabyte lagring bygget inn. Den vanlige modellen er fortsatt et solid hopp opp fra den forrige og koster ikke mer innledningsvis.

Den kanskje viktigste nyheten med Galaxy Note 9 er dermed i min bok at kineserne i Huawei ser ut til å ha slipt vekk litt arroganse fra det koreanske selskapet. Det har vært lett å få et inntrykk av at Samsung kunne ta den prisen de ville for produktene sine, og derfor dyttet terskelen oppover for hver nye modell på markedet.

Denne gangen tar de seg en klok pustepause på den fronten. Det er kanskje pussig å snakke om en telefon til ti eller drøyt tolv tusenlapper som prisgunstig - men på en del måter er den faktisk det. Og det er både naturlig å lansere tidlig og å bremse prisgalloppen når en konkurrent forsyner seg så grovt av markedsandeler det skulle stått Galaxy på.

Og når alt kommer til alt var det uansett begrenset Samsung kunne gjøre for å snu seg rundt i denne omgangen. Note 9 har nok vært ferdigdesignet og delvis i produksjon i lang tid alt - det var for sent å gjøre de største endringene da det ble tydelig hvilken vei det bar.

Men det er aldeles ikke for sent å gjøre noe fullstendig sprøtt og uventet med Galaxy S10 som dukker opp til våren. Men ikke forvent at den blir prisgunstig - for her kommer nok Samsung til å hente frem alle triksene de har i ermet.

Les også
Hva skjer om Huawei forsvinner?
Les også
Galaxy Note 10 kan få kamera i pennen
Les også
Har smarttelefonene nådd toppen?
Les også
Samsung viste fire nye skjermdesign med busslomme
Les også
Huawei gjør det Apple ikke klarer
Les også
Samsung Galaxy S10 kan lese fingeravtrykk gjennom skjermen
Les også
LG har lansert to nye G7-telefoner
annonse