Til hovedinnhold

Derfor kommer appene først til iPhone

– Irriterende at mange av de beste appene blir ekskludert, skriver journalist Vegard Haugen.

Android-plattformen har nå flere brukere enn iOS på verdensbasis. Likevel leder fortsatt Apple når det kommer til apper, i hvert fall når det gjelder kvalitetsapper. Jeg går rundt med både en iPhone og en Android-mobil i lomma hver dag, men jeg må innrømme at jeg bruker iPhone aller mest – utelukkende på grunn av de mange gode appene. Samtidig ønsker jeg meg de samme appene til Android for å kunne bruke dem på en mobil med større skjerm og et mer fleksibelt brukergrensesnitt.

Apple App Store har vært helt avgjørende for suksessen til iPhone, og etter hvert iPad. Den la både Nokia- og BlackBerrys applikasjonsbutikker i skyggen allerede ved lansering, og siden har den klart å holde seg noen hestehoder foran Google Play (Android Market) og Microsofts Marketplace. Uten App Store ville vi aldri fått oppleve den enorme interessen rundt alle mulige "iProdukter" som dukker opp – det er jeg rimelig sikker på.

Med den sterke posisjonen i markedet som App Store har, er det kanskje ikke så rart at Apple klarer å lokke utviklere til å satse på deres plattform først. Likevel synes jeg det er irriterende at mange av de beste appene blir ekskludert fra Android-plattformen – som tross alt byr på de kraftigste smartmobilene.

Apple troner øverst

Jeg hadde nesten trodd at Google Play ville være på høyde med App Store omtrent nå, særlig fordi det er flere brukere på Android OS enn iOS. Likevel må jeg innse at Google kanskje ikke har de samme forutsetningene som Apple, når førstnevnte tilbyr muligheter og tilpasninger, mens sistnevnte beholder alt fokus på å gjøre det enklest mulig. Begge strategier har fordeler og ulemper.

I motsetning til Google hadde Apple en populær og verdifull tjeneste fra før i iTunes. Ved å bake App Store inn i iTunes-økosystemet tok det kort tid å lære opp kundene til å konsumere apper. Mange Apple-kunder hadde jo allerede registrert kredittkortet sitt for kjøp av musikk i tillegg. En annen årsak til at App Store ble en suksess var at utviklerne ble fristet med en stor kundemasse med god betalingsvilje.

Dette har gitt Apple et gedigent forsprang på konkurrentene. I dag er det omtrent fire ganger så mange iOS-utviklere som Android-utviklere, mens veldig få lager apper til begge plattformene. For Androids del tok det lang tid før "paid apps", apper du måtte betale for, ble tilgjengelig i mange land. I tillegg valgte svært mange utviklere å lage reklamefinansierte apper som kunne lastes ned gratis. Alt dette har bidratt til at Android-brukerne ikke er like innstilt på å betale for appene – en trend som fortsatt er gjeldende.

Ifølge Androidauthority kjøper 45 prosent av Apples kunder en app hver måned, mens bare 19 prosent av Android-brukerne gjør det samme. I tillegg laster iPhone-brukere ned dobbelt så mange apper totalt i måneden. Dårlig betalingsvilje blant brukerne er sannsynligvis en av hovedårsakene til at Google Play er mindre attraktiv for utviklere. Sånn sett gjør nok Microsofts applikasjonsbutikk Marketplace det lurt i å heller gi kundene en demo av appen for så å kreve betaling for videre bruk – fremfor å tilby gratisversjoner av de fleste betalingsappene.

Hodebry for utviklerne

Inntil videre har Apple kun én skjermstørrelse og ett grensesnitt å forholde seg til med iPhone. Dette gjør det enkelt for utviklerne å tilpasse appene, og samtidig betyr det at nye iOS-oppgraderinger kommer raskt ut til brukerne. Enkelt og greit.

For Android, derimot, finnes en rekke forskjellige skjermstørrelser og ikke minst produsentenes egne grensesnitt. Dette gjør det kronglete å utvikle apper som ser bra ut på alle Android-mobiler, samt at nye programvareoppdateringer ofte tar lang tid. Dette er litt mer komplekst og langsomt. Selv om disse prosessene har blitt litt smidigere i det siste, har fortsatt Google og Android-produsentene litt å gå på.

Soundhound er et eksempel på en internasjonal app som ser like bra ut på iPhone og Android. Norske Stay.com er også nesten like bra på Android som på iPhone.

En annen ting som kanskje hemmer utviklingen er at Google har reklamefinansierte apper som en del av sin strategi – for å selge Google Ads. For mange brukere er det positivt å kunne laste ned haugevis av gratisapper, men jeg tror samtidig at det bidrar til at utviklerne prioriterer iOS fremfor Android. Det er som oftest mer penger å tjene på at kundene kjøper fullversjonen enn at de pepres med reklame.

Skynder seg litt for langsomt

Marketplace til Windows Phone har jeg bare så vidt tøtsjet innom, men det er fordi denne applikasjonsbutikken ikke kan sammenlignes med verken App Store eller Google Play for øyeblikket. Jeg synes likevel at Microsoft har klart å få på plass en ryddig butikk som tilbyr flere veldig gode apper. WiMP-appen til Windows Phone er for eksempel veldig bra.

Jeg har derimot ventet lenge på at Googles applikasjonsbutikk skulle innhente App Store, og begynner nå å føle at det nærmer seg overtid. Joda, Google Play har omtrent like mange apper som App Store (600.000+), men det er fortsatt merkbar forskjell på kvaliteten. Utviklingen og promoteringen av Google Play har gått for sakte, og det er langt mellom de virkelig gode appene. For meg virker det som om Google Play prøver å liste seg innpå Apple App Store fremfor å marsjere frem med brask og bram, som de burde.

Utfordringen ligger først og fremst i å få de beste utviklerne til å satse på Android. Dernest gjelder det å få brukerne til å kjøpe apper. Hvis du lengter etter flere kvalitetsapper i Google Play, bør du kjøpe et par av de som allerede finnes:

Sjekk oversikten over de essensielle Android-appene

(Kilde: Androidauthority)

annonse