Til hovedinnhold

Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

Mobilkameraet stjeler stadig flere bilder, men er det egentlig så lurt?

Shutterstock.com/Fujifilm/Samsung

Kompaktkameraets fall

Ja, den er alltid med deg og det er kanskje veldig enkelt og kjapt å knipse noen bilder med den. Men kjære deg, vær så snill å ikke erstatt kameraet med mobilen helt ennå.

La meg først fortelle deg og så vise deg med bildeeksempler hvorfor mobilen ennå ikke bør bli ditt fotoverktøy.

Apple herjer Flickr

Mobilkameraet får stadig større innpass. Hvis vi ser på listen over de mest brukte kameraene hos bildedelingstjenesten Flickr, innehar Apple de tre pallplasseringene med sine iPhone 4S, 5 og 4, før Canon EOS 5D Mark II klamrer seg til en hederlig fjerdeplass.

Samtidig har bunnen fullstendig falt ut av kompaktkameramarkedet, noe som har ført til at stadig flere produsenter kutter i antall kompaktmodeller. Det spekuleres rett og slett i at kompaktkameraet er en døende rase.

Nå er antagelig den jevne Akam-leser såpass fotointeressert at dere ikke står i umiddelbar fare for å hive speilreflekskameraet ut vinduet med det første, men tendensen blant befolkningen generelt er ganske klar: mobilkameraet erstatter langt på vei et dedikert kamera.

Les også: Vi elsker feriebilder

Paddeproblematikk

Ferieminne knipset med en Ipad i maks oppløsning, 960 x 720 piksler (Ipad 2).Foto: Anonym donor

Og desto verre, det finnes faktisk de som dokumenterer ferier og andre spesielle anledninger utelukkende gjennom nettbrettlinsa.

Som om det ikke ser snodig nok ut å vifte rundt med det som strengt talt ser mest ut som en smarttelefon fra hjelpemiddelsentralen, er kameraene på disse dingsene like mye kamera som Buddy-elbilene er racerbiler.

Det gjør meg egentlig bare trist. Når tiden går og den lille Smulen har vokst seg fra en gyllen halvmeter til halvannen meter tenåring, ferien er forbi og personene du trodde alltid kom til å være der ikke lenger er – da er faktisk bildene det eneste du har igjen.

Er det ikke da viktig at bildene – minnene – er så gode de kan få blitt?

I nøden spiser fanden fluer

Vi lar dette...

Men, sier du kanskje, har ikke mobilkameraene kommet langt på vei? Jo, hvis du befinner deg utendørs, med stasjonære motiver kan vi kanskje si det. På lik linje som at du kanskje kan få den ovenfornevnte Buddyen opp i 90 km/t i nedoverbakke og medvind, kan man få helt akseptable resultater med mobiltelefonen om lysforholdene er optimale.

Det er også noe som heter at det beste kameraet er det du har tilgjengelig. Derfor: befinner du deg i en situasjon du gjerne skulle dokumentert fotografisk, men ikke har kameraet ditt på deg er selvsagt mobilkameraet bedre enn ingenting.

Men et dedikert kamera ER i de aller fleste tilfeller uendelig mye bedre.

Les også: Amobils test av Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 versus Fujifilm X20

... bryne seg på dette.Foto: Fujifilm

For å understreke dette, tok jeg med det som regnes som et av de «bedre» mobilkameraene i dag, Samsung Galaxy S4 og lot det bryne seg opp mot entusiastkompakten Fujifilm Finepix X20.

X20 har riktignok et større zoomområde, kontra S4s fastoptikk på tilsvarende 31 mm, derfor holdt jeg meg til å bruke X20 ved cirka tilsvarende 35 mm.

Forøvrig har jeg overlatt det meste til automatikken i kameraet, siden mange av de som nå kun fotograferer med mobiltelefonen antagelig ville ha holdt seg til automatikken dersom de hadde brukt dedikerte kamera.

Merk at dette ikke er ment som en supervitenskapelig dokumentasjon av hvor overlegent dedikerte kamera er kontra mobilkameraer, men mer kjappe eksempler fra typisk hverdagsfotografering som folk flest kunne finne på å gjøre.

Les også: Sniktitt av Fujifilm Finepix X20

Heng med til neste side for å se hvordan duellen gikk »

Bildeeksempler og konklusjon

Mennesker

La oss ta de to første eksemplene: Her har jeg fotografert henholdsvis en kollega og et stykk småfolk. Førstnevnte er fotografert i svakt motlys og med blits.

Samsung S4.Foto: Kjersti Stuestøl
Fujifilm X20.Foto: Kjersti Stuestøl

Merk hvordan S4 undereksponerer selve personen for å få en gjennomsnittlig eksponering over hele bildet, mens X20 i det minste registrerer at hun er hovedmotivet og får til en noenlunde grei eksponering av henne.

Turbotrollunger

Minimennesker holder seg sjeldent i ro lenge av gangen, så å fotografere disse krever sitt av autofokus og hurtighet i kameraet. Her er et eksemplar av arten fotografert innendørs.

Samsung S4.Foto: Kjersti Stuestøl

Her kommer S4 rett og slett til kort. Blitsene har tydelig vært ubehagelig for den lille fotomodellen, som kniper øynene igjen. Av en serie bilder, er dette det eneste som var i nærheten av å være skarpt og det er langt unna å være brukbart.

Hvor holdbart er det egentlig å ta et titalls bilder for å få noe som er i nærheten av å være pikslene sine verdig? Sannsynligheten er stor for at innen du har gjort det, har øyeblikket passert og du har misset sjansen din.

Hadde du derimot knipset et par bilder med et kompaktkamera, kunne du heller endt opp med noe slikt:

Fujifilm X20.Foto: Kjersti Stuestøl

Bildet tatt med X20 er både bedre eksponert og kjapt nok fanget – og vil ikke forårsake noen forgremmelse i familiens fotoalbum.

Stillestående motiver inne og ute

Hva så når mobilkameraet tar turen ut? Som tidligere nevnt klarer mobilkameraet seg noe bedre når forholdene er optimale: godt med lys og motiver som ikke beveger så alt for mye på seg.

La oss først kikke på en detalj fra Stortinget. Det har tross alt stått på samme plass i nesten 150 år, så stort mer stillestående får det ikke blitt.

Utendørs gjør S4, som forventet, en ganske grei jobb. Som utsnittet i 100 prosent nedenfor viser, er det en anelse mer støy i bildet, men ikke verre enn at det absolutt er brukbart så lenge man ikke pikselkikker alt for hardt.

Detalj i hjørnet, S4 vs. X20.Foto: Montasje/Kjersti Stuestøl

Moiré sa du?

Spikersuppa i motlys blir en større utfordring. Her kan vi se både mer støy i de mørke partiene og himmelen, samt fargefeilbrytning i vanndråpene.

Hvorvidt dette er forstyrrende nok til å være et problem er tvilsomt, men det gir en viss pekepinn på hvilke områder kompaktkameraene har kommet lengre på enn sine mobile frender.

I utsnittet hentet fra toppen av bildet, blir dette tydeligere.

100 prosent, S4 vs. X20.Foto: Montasje/Kjersti Stuestøl

Hva så når mobilkameraet får prøve seg på et stillestående motiv i litt mer dunkel belysning?

Sånn umiddelbart kan man se at begge kameraene bommer litt på hvitbalansen. Merk også at S4 valgte å fyre av blitsen, uten at denne hadde futt nok til å utgjøre noen forskjell. X20-bildet er tatt uten blits.

100 prosent, S4 vs. X20.Foto: Montasje/Kjersti Stuestøl

Begge bildene er fulle av støy og ikke spesielt pene når vi pikselkikker ved 100 prosent, men til tross for at automatikken i X20 har valgt en dobbel så høy ISO-verdi som S4, er bildet tatt med X20 betydelig skarpere.

En slags konklusjon

Hensikten med eksempelbildene vist ovenfor og med denne teksten generelt er å gi en pekepinn på hvorfor tiden ennå ikke er inne for å legge bort kameraet til fordel for mobilen.

I de aller, aller fleste fotosituasjoner vil kompaktkameraet klare seg bedre enn sin mobile motpart. Riktignok kan mobilbilder knipset utendørs og i kameravennlige lysforhold (godt opplyst uten motlys eller for mye lys) være helt brukbare, men hvor ofte er det man fotograferer under optimale forhold?

Kompaktkameraet er fremdeles overlegent mobilkameraet innendørs og ved fotografering av mennesker, da særlig fotografering av små urokråker. Mobilkameraet fokuserer for tregt og blitsen gir ikke særlig pent opplyste bilder til at resultatet blir mye å hoppe i taket for.

I en fersk spørreundersøkelse svarer da også en stor andel av de som var misfornøyde med utskriften av feriebildene sine, at det nettopp var dårlig kvalitet på bildene tatt med mobiltelefonen som lå til grunn for skuffelsen.

Ja, det beste kameraet er «det du har med deg», men om du skal fotografere ved en spesiell anledning eller dokumentere ferien din, bør du fremdeles, for bevaring av minnenes skyld, ha med et dedikert kamera.

Har du ikke et dedikert kamera, sier du? Her får du noen tips til hvordan du kan gjøre et smart kjøp »

Mer om
annonse