Mobilkameraet er fremdeles en liten pusling

Mobilkameraet stjeler stadig flere bilder, men er det egentlig så lurt?

Kompaktkameraets fall

Ja, den er alltid med deg og det er kanskje veldig enkelt og kjapt å knipse noen bilder med den. Men kjære deg, vær så snill å ikke erstatt kameraet med mobilen helt ennå.

La meg først fortelle deg og så vise deg med bildeeksempler hvorfor mobilen ennå ikke bør bli ditt fotoverktøy.

Apple herjer Flickr

Mobilkameraet får stadig større innpass. Hvis vi ser på listen over de mest brukte kameraene hos bildedelingstjenesten Flickr, innehar Apple de tre pallplasseringene med sine iPhone 4S, 5 og 4, før Canon EOS 5D Mark II klamrer seg til en hederlig fjerdeplass.

Samtidig har bunnen fullstendig falt ut av kompaktkameramarkedet, noe som har ført til at stadig flere produsenter kutter i antall kompaktmodeller. Det spekuleres rett og slett i at kompaktkameraet er en døende rase.

Nå er antagelig den jevne Akam-leser såpass fotointeressert at dere ikke står i umiddelbar fare for å hive speilreflekskameraet ut vinduet med det første, men tendensen blant befolkningen generelt er ganske klar: mobilkameraet erstatter langt på vei et dedikert kamera.

Les også: Vi elsker feriebilder

Paddeproblematikk

Ferieminne knipset med en Ipad i maks oppløsning, 960 x 720 piksler (Ipad 2).Foto: Anonym donor

Og desto verre, det finnes faktisk de som dokumenterer ferier og andre spesielle anledninger utelukkende gjennom nettbrettlinsa.

Som om det ikke ser snodig nok ut å vifte rundt med det som strengt talt ser mest ut som en smarttelefon fra hjelpemiddelsentralen, er kameraene på disse dingsene like mye kamera som Buddy-elbilene er racerbiler.

Det gjør meg egentlig bare trist. Når tiden går og den lille Smulen har vokst seg fra en gyllen halvmeter til halvannen meter tenåring, ferien er forbi og personene du trodde alltid kom til å være der ikke lenger er – da er faktisk bildene det eneste du har igjen.

Er det ikke da viktig at bildene – minnene – er så gode de kan få blitt?

I nøden spiser fanden fluer

Vi lar dette...

Men, sier du kanskje, har ikke mobilkameraene kommet langt på vei? Jo, hvis du befinner deg utendørs, med stasjonære motiver kan vi kanskje si det. På lik linje som at du kanskje kan få den ovenfornevnte Buddyen opp i 90 km/t i nedoverbakke og medvind, kan man få helt akseptable resultater med mobiltelefonen om lysforholdene er optimale.

Det er også noe som heter at det beste kameraet er det du har tilgjengelig. Derfor: befinner du deg i en situasjon du gjerne skulle dokumentert fotografisk, men ikke har kameraet ditt på deg er selvsagt mobilkameraet bedre enn ingenting.

Men et dedikert kamera ER i de aller fleste tilfeller uendelig mye bedre.

Les også: Amobils test av Samsung Galaxy S4

Samsung Galaxy S4 versus Fujifilm X20

... bryne seg på dette.Foto: Fujifilm

For å understreke dette, tok jeg med det som regnes som et av de «bedre» mobilkameraene i dag, Samsung Galaxy S4 og lot det bryne seg opp mot entusiastkompakten Fujifilm Finepix X20.

X20 har riktignok et større zoomområde, kontra S4s fastoptikk på tilsvarende 31 mm, derfor holdt jeg meg til å bruke X20 ved cirka tilsvarende 35 mm.

Forøvrig har jeg overlatt det meste til automatikken i kameraet, siden mange av de som nå kun fotograferer med mobiltelefonen antagelig ville ha holdt seg til automatikken dersom de hadde brukt dedikerte kamera.

Merk at dette ikke er ment som en supervitenskapelig dokumentasjon av hvor overlegent dedikerte kamera er kontra mobilkameraer, men mer kjappe eksempler fra typisk hverdagsfotografering som folk flest kunne finne på å gjøre.

Les også: Sniktitt av Fujifilm Finepix X20

Heng med til neste side for å se hvordan duellen gikk »