Til hovedinnhold

Nei, PlayStation 5 kommer ikke i år

Den venter på ny og kraftig grafikk fra AMD som sannsynligvis er forsinket.

De siste dagene har flere nettsteder brakt videre rykter fra Semiaccurate.com (!) om at PlayStation 4-etterfølgeren vil lanseres i løpet av året. Det er nok aller mest ønsketenkning fra både skribenter og PlayStation-fans.

Ryktesakene til både semiaccurate og andre viser nemlig til at PlayStation 5, som den nye konsollen nok vil hete, vil drives av ny maskinvare fra AMD. Det er svært sannsynlig gitt grepet selskapet har hatt om dagens generasjon konsoller. Men, her snakker vi selvsagt om neste generasjon maskinvare som i seg selv neppe vil gå til produksjon før helt på tampen av året, tidligst. Da er det optimistisk å tro at en konsoll er klar bare uker senere.

Venter på kraftig Navi-grafikk

Det er ventet at PlayStation 5 vil drives av en AMDs Zen-basert prosessor samt en kraftig grafikkbrikke basert på den kommende Navi-arkitekturen. Mens noen eldre veikart fra AMD viser at sistnevnte er planlagt mot slutten av året tyder rykter på både enda en Polaris-oppfriskning i sommer, og en planlagt forminskning av Vega-brikken i løpet av året, på at Navi som AMDs neste helt nye arkitektur vil skyves inn i 2019.

Dermed – og dette er om vi også antar at Sony midt i et brennhett grafikkmarked har sikret seg masse Navi-brikker før kjøpesterke PC-spillere får kloa i dem – kan den tidligste forventede lanseringen av en konsoll med Navi-basert grafikk bli senvinteren 2019.

Må være billigere og kraftigere enn dagens entusiastkonsoller

Mange baserer rykter på dette gamle veikartet fra AMD som stammer fra mars 2016. Nye elementer har imidlertid dukket opp i mellomtiden som trolig vil presse Navi over i 2019.

Enda noe som taler for en 2019-lansering av PlayStation 5 er lanseringen av den kraftigere PlayStation 4 Pro på tampen av 2016. Dette vil kun være et par år siden om etterfølgeren skulle slippes like før jul i år.

Slikt blir det misfornøyde kunder av, og dessuten må kostnadene ned i forhold til den minst 3500 kroner dyre PlayStation 4 Pro som er en «Entusiastkonsoll» og neppe når det brede laget av spillere Sony vil treffe. Selv med helt nye og mer effektive komponenter er det lite trolig at Sony klarer å innfri både kravet om en lavere pris og betydelig høyere ytelse med en PlayStation 5 allerede to år etter PS4 Pro-modellen deres. Særlig om de vil være først ut med bruken av de da rykende ferske grafikkbrikkene og vil unngå å subsidiere konsollen slik de gjorde i «gamledager» med konsoller.

Sony må også ta hensyn til sin skarpeste konkurrent, Microsoft, og deres Xbox One X. Denne nye konsollen er langt kraftigere enn PlayStation 4 Pro, og Sony vil nødvendigvis måtte overgå også denne dagen PlayStation 5 deiser ned i butikkhyllene.

Er verdens kraftigste konsoll også verdens beste?
Vi ser om Microsofts «6 teraflop monster» leverer »

Kraftig oppgradering for PlayStation 4-eiere

AMDs veikart: PlayStation 5 kan basere seg på Navi-arkitekturen som lenge har vært planlagt for sent 2018-lansering men som trolig blir skjøvet inn i 2019 takket være en ny Polaris-refresh og en planlagt krymping av Vega-arkitekturen i år.

For å innfri på begge kravene må komponentene som skal brukes rekke å modnes, og det kan de bare om Sony venter til en sen 2019-lansering. Til trøst vil ventetiden nok bli verdt det.

Den 8-kjernede prosessoren som skal være planlagt for PlayStation 5 vil med sine Zen-kjerner være langt kraftigere enn dagens Jaguar-baserte-treskerverk som i beste fall kan sies å ha vært middelmådig da PlayStation 4 ble sluppet i 2013. At den er klokket høyere i Pro-modellen hjelper en smule, men overgangen til ny arkitektur vil fortone seg som er revolusjon i ytelse. Den vil også være mer energieffektiv med en mulig 7-nanometers produksjonsprosess i forhold til dagens som er tilvirket med 16-nanomentersprosess og følgelig utvikle både mindre varme og støy.

Grafikkbrikken bør også åpne nye muligheter for spillutviklere. Lite er kjent om Navi-arkitekturen som ligger til grunn for den, men det ryktes at PlayStation VR-hodesettet vil få et sterkt fokus, og for å opprettholde høy oppløsning med minst 90 FPS trengs det kraftig skyts.

Likeledes må Navi takle spilling i 4K, ettersom TV-er med denne oppløsningen vil være langt mer dagligdags ikke bare innen neste generasjon PlayStation ankommer, men også i løpet av konsollens levetid.

Rykter vil ha det til at spillutviklere allerede har fått tilsendt utviklerverktøy slik at de kan begynne å planlegge spill for den nye konsollen, noe som ikke høres usannsynlig ut. Ettersom PlayStation 5 garantert vil være x86-basert og slik fungerer på linje med en hvilken som helst PC, er det bare om å gjøre for Sony å sette sammen en maskin med de komponentene som nærmest tilsvarer ytelsen de ser for seg deres neste konsoll vil ha når komponentene dens en gang er klare.

Sannsynligvis vil den neste PlayStation-konsollen være bakoverkompatibel med PlayStation 4- og PS4 Pro-spill. Det var ikke tilfelle ved overgangen fra PS3 til PS4, men det skyldtes førstnevntes sære Cell-arkitektur og overgangen til tradisjonell x86-arkitektur.

Vi kan selvsagt håpe på gode nyheter fra AMD og Sony i høst, men la oss i så fall heller overraske av en sen 2018-lansering enn å forvente den og mest sannsynlig bli skuffet.

Dyrere, men langt kraftigere:
Disse spill-PC-ene til 10 000 kroner smadrer konsollgrafikken »

Les også
Nå vet vi mye mer om «PlayStation 5»
Les også
Vi har sjekket: Enorme summer å spare på å ha litt is i magen når du kjøper spill
Les også
Xbox-sjefen hinter om over 30FPS neste generasjon
Les også
Sony hinter om at PlayStation 4 er i ferd med å dø
Les også
Fra september vil Switch' nettjeneste koste penger
Les også
Sony PlayStation 4 runder 70 millioner solgte
Les også
Xbox One X: Er verdens kraftigste konsoll også verdens beste?
Les også
PlayStation-oppdateringen gir deg spillstrømming i 60 bilder per sekund
annonse