Til hovedinnhold

Windows Phone 7: Lek eller alvor?

Det har nylig kommet frem at Microsoft vil bruke mellom 400 millioner og en milliard dollar på lansering av Windows Phone 7. Ved lansering skal det være mer enn tusen programmer i Windows Phone Marketplace, godt hjulpet av en konkurranse der utviklerne bak de tre beste programmene vinner HTCs første Windows Phone 7-telefon. Bare fra Norge har det kommet 13 bidrag.

Det er ingen tvil om at Microsoft satser på en "brask og bram-lansering" etter at de lenge har sett at kundemassen flyter over fra Windows Mobile til mobiloperativsystemer fra Google og Apple. Likevel er det ikke å skyve under en stol at mange tviler på at dette blir en suksess.

Nettstedet msmobiles.com har for eksempel gått over fra å prise Windows Mobile til å gjøre det motsatte når det kommer til Windows Phone med overskrifter som "Microsoft foolishly talking big about Windows Phone 7", mens mange av våre forumbrukere mener Microsoft skyter seg selv i foten etter vårt intervju med Microsoft rett etter annonseringen på Mobile World Congress i februar.

Windows Phone 7 skal være sosialt.
Kjernebrukere av Windows Mobile er nå i tvil om Windows Phone 7.

Det hjalp helt sikkert heller ikke at selskapet bastant sa "du trenger ikke klipp og lim-funksjonalitet". Si hva dere vil, Microsoft, men vi vil iallfall veldig gjerne ha det!

Les mer om hva som er nytt i Windows Phone 7 »

Å kjøpe seg til suksess ved hjelp av en storartet lansering vil ikke fungere alene. Microsoft brukte 100 millioner på lansering av Kin i USA. Så langt har det blitt solgt 10 000 Kin-enheter. Det er så lite at Microsoft avsluttet Kin-prosjektet.

Men kanskje Microsoft likevel ikke gjør alt galt?

Kjernebrukerne

Hovedbasen av Windows Mobile-brukere har vært de som trenger avanserte telefoner. Mange arbeidsplasser har systemer tilpasset Windows Mobile, og sikkerheten er kjent som god. Windows Phone 7 er ikke akkurat kjent som forretningssentrisk, men kanskje kan den gi den rette balansen likevel?

Noen eksempler på det dresskledde mennesker vil sette pris på ved Windows Phone 7:

  • Integrering med Sharepoint, Exchange og Active Sync
  • Tilgang til sky-baserte tjenester fra Microsoft Business Productivity Online Suite
  • Powerpoint, Excel, Word og Onenote er på plass gjennom Office Hub
  • Støtter fjernsletting
  • Passordbeskyttelse er mulig

Når det kommer til sikkerhet vet vi ikke så mye ennå, men det er helt klart godt å vite at det blir mulig å fjernslette innhold. Det betyr at sensitivt innhold ikke kommer på avveie om telefonen blir stjålet, hvis du er rask nok til å slette den fra PC-en din. Da vil innholdet forsvinne så snart telefonen slås på.

Skyen kan sikres, men er mobiltelefonene også sikre?

En administrerende direktør vil nok gjerne kunne stole på at sikkerheten i bedriftstelefonene er god nok før Windows Phone 7 slippes ut til de ansatte. Tankene til Microsoft svirrer i stor grad rundt den velkjente skyen sin. Selskapet mener at mobilen, PC-en og TV-en skal kobles sammen i en sky, slik at de deler innhold. Innhold i denne skyen er fullt mulig å gjøre sikkert.

I tillegg skal Windows Phone 7-enheter være mulig å sette opp til å ikke støtte minnekort og det kan gjøres umulig å få tilgang til filer via USB eller Bluetooth. Dette er det Paul Bryan, seniordirektør i produkthåndtering for Windows Phone, som har skrevet i et blogginnlegg.

Videre støtter Windows Phone 7 dataoverføring med 128 eller 256 bits SSL-kryptering. All ekstra programvare som er tilgjengelig i Windows Phone Marketplace er på forhånd verifisert av Microsoft gjennom et automatisk system.

Windows Mobile-systemer må erstattes med nye.

Utvikling

Alle bedriftene som vil starte med Windows Phone 7 blir derfor nødt til å sette i gang utviklingsavdelingen. Programmer laget til Windows Mobile vil ikke fungere i det nye operativsystemet.

Visual Studio-programmer kan likevel enkelt programmeres for Windows Phone 7. Det er mulig å hente inn eksisterende Silverlight-biblioteker eller prosjekter basert på Microsofts nye Azsure Cloud og lenke de inn i datakilder og tjenester på samme måte som når man programmerer for PC-er.

Microsoft satser i stor grad på Silverlight som utviklingsplattform, og det er det to gode grunner til. Silverlight-programmer vil fungere på Windows Phone 7 så vel som datamaskiner med Windows, Linux eller Mac OS.

Med andre ord kan utviklingsavdelingen lage én applikasjon som de enkelt tilpasser til de forskjellige plattformene i stedet for å portere de eller i verste fall skrive programmet helt på nytt for hver plattform. Hvor stabile og raske programmer laget i Silverlight er, er en annen diskusjon.

Brukervennlighet

Da vi prøvde Windows Phone 7 opplevde vi brukergrensesnittet som litt kjedelig og rett frem i forhold til konkurrerende systemer som oppleves mer spennende. Mye tyder på at det kommer til å forbli slik ved lansering. Derimot syntes vi brukergrensesnittet var veldig selvforklarende. Intuitivt. Enkelt i bruk. Og det er viktige elementer for mange.

Det sies også at Windows Phone 7 skal være et veldig raskt operativsystem. Det høres jo også lovende ut.

Likevel er nok veien lang om Microsoft skal konsentrere seg om "vanlige mobilbrukere" og konkurrere mot Android og Iphone.

Se video og les sniktitt »

Vil produsentene velge Windows Phone 7?

Microsoft må få produsenter på laget, og overbevise de om at operativsystemet og skyen fungerer på en sikker, rask og stabil måte.

For at et operativsystem skal bli en suksess, må det være mange nok aktører der ute som vil lage terminaler basert på operativsystemet. Det er jo selvfølgelig noen, men vi kjenner til at enkelte produsenter er i tvil.

For hver telefon som lages med Windows Phone 7 krever Microsoft 15 dollar av produsenten. I tillegg krever selskapet at brukergrensesnittet er uendret fra originalen. For Android betaler ikke produsentene noe, og kan endre på brukergrensesnittet.

Microsoft hevder likevel at Windows Phone 7 er billigere enn Android »

Produsentene bak Android-telefoner gjør ofte det, enten for å gjøre systemet enklere eller for gjøre telefoner mer som "sine egne", slik at gjenkjennelsesfaktoren er til stede gjennom hele produktuniverset hos hver produsent. Dette tillater ikke Microsoft med Windows Phone 7, enten det sees på som en fordel fordi produsenten slipper å utvikle noe selv eller en ulempe fordi produsentene ikke kan gjøre det de ønsker med telefonen.

Det er mange ubesvarte spørsmål rundt Windows Phone 7, og det er bare tiden som kan vise hvordan Microsofts markedsandeler utvikler seg. Men vi tror Microsoft i stadig større grad overbeviser om at Windows Phone 7 kan fungere for bedrifter.

Det er i det segmentet Windows Mobile har vært stort, men i samme segment er man nå i tvil.

Vi er ikke overbevist ennå, men likevel i langt større grad enn da Windows Phone 7 først ble vist frem mens informasjon om alt annet enn brukergrensesnittet var en mangelvare. Kanskje Microsoft vet hva de driver med?

Einar Eriksen, Fagredaktør

annonse