Kommentar

– Hva pønsker Apple på?

Steve Jobs mente han hadde løsningen for den ultimate TV.

«I finally cracked it», uttalte Steve Jobs til Walter Isacsson i forbindelse med den offisielle biografien med den passende tittelen, «Steve Jobs». Han snakket om TV. Dette har gitt forventninger om en TV produsert av Apple.

Nyheten om at Sharp nå har satt i gang produksjon av skjermer for Apple, gir håp om en 2012-lansering. Om Apple har hatt hell i forhandlinger med innholdsprodusenter, kan alle TV-kanaler bli overfladiske.

Les også: – Apples TV vil komme i tre størrelser i 2012

Her en noen spekulasjoner om hva Steve Jobs kan ha hatt i tankene:

Om det fantes et ubegrenset stort utvalg av TV-serier og filmer tilgjengelig for leie rett fra TV-en ville mange likevel velge å se på TV-kanaler. Disse har på forhånd valgt ut innhold for brukeren som uten anstrengelse blir servert underholdning. Dette elementet er en av TV-ens viktigste funksjoner.

En applikasjon fra Apple har derimot potensiale til å levere innhold tilpasset hver enkelt bruker på denne latmannsmetoden. Med ansiktsgjenkjenning kan TV-en registrere hvem som ser på, og når disse forlater rommet kan programmet settes på pause. Opplevelsen av TV-serier vil bli sammenhengende. Brukerhistorikk og egenpreferanser avgjør hvilke tv-sendinger som blir valgt ut til akkurat deg. Om du sitter med hele familien finner algoritmene noe som passer alle.

Viktige og store sendinger som nyheter og sport kan flettes inn eller velges bort, kanskje ved å fortelle dette til Siri? Et system som beskrives i forrige avsnitt burde kombineres med on demand: «Siri, please show me some good drama series options».

En slik TV-løsning åpner også nye betalings- og reklamemuligheter. Forhåpentligvis vil det bli mulig å selv velge hvor mye reklame som skal vises. For eksempel ved at et lavt månedlig gebyr gir mye reklame, mens man kan kjøpe seg fri fra reklame ved å øke dette gebyret.

Båndbredden på internett vil definitivt være en utfordring ved streaming av høyoppløselig video flere timer hver dag. En mulig løsning er å ha en innebygget harddisk som det lastes ned programmer til når TV-en ikke brukes eller når det vises forhåndsnedlastet innhold.

Dersom dette er Apples visjon om framtidens TV, må vi trolig vente en stund før en slik funksjon vil fungere i Norge. Underholdningsbransjens lisensvilkår taler sjeldent til vår fordel.

Med slike muligheter blir det vanskelig å forestille seg at vi skal akseptere å bla gjennom 40 TV-kanaler én etter én, og ikke minst, være avhengig av et sendeskjema. TV-selskapenes produksjonsavdelinger kan bli det eneste som gjenstår dersom Apple nok en gang skal klare kunststykke å fullstendig forandre en hel bransje. Riktignok må vi ikke glemme Google og Microsoft. En framtidig TV-revolusjon kan neppe tilegnes ett selskap.

Les også
Får vi se Siri på Apple TV?
Les også
Dette er NRKs nye spiller
annonse