Nekter å utlevere kundedata

Svenske Bahnhof går til sivil ulydighet for å slippe å angi kundene til politiet. – Det kan bli lønnsomt, skriver Ida Oftebro.

Den svenske bredbåndsoperatøren Bahnhof går nå til sivil ulydighet i protest mot det svenske Datalagringsdirektivet.

Nevnte datalagringsdirektiv er for lengst skrotet av EU, men Sverige har fortsatt sin omfattende overvåkning av landets bredbåndskunder. Og ikke bare landets heller.

Svenskene har også FRA-loven, som brukes som hjemmel til å overvåke utenlandsk datatrafikk som går via Sverige. FRA står for Forsvarets radioanstalt. Med FRA-loven i hånd overvåker svenske myndigheter også store deler av den norske Internett-trafikken, siden denne går gjennom Sverige.

Åpen konflikt

Bredbåndsoperatøren Bahnhof, med sjef Jon Karlung i spissen, har vært blant de skarpeste kritikerne av både datalagringsdirektivet og FRA-loven. Så steile er frontene at de har brakt Bahnhof og Karlung i åpen konflikt med PTS-sjef Göran Marby. PTS er svenskenes svar på Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom).

sitat"Bredbåndsoperatøren Bahnhof har vært blant de skarpeste kritikerne av FRA-loven"

Nå skriver Karlung sin egen lov. Bahnhof annonserer at selskapet ikke vil utlevere informasjon om kundene dersom det ikke foreligger mistanke om alvorlig kriminalitet. De lover imidlertid å agere raskt ved mistanke om barneporno, terrorisme og mord, skriver Karlung i et innlegg i Svenska dagbladet.

Vil ettergå politiet

Bahnhof vil også kreve at alle polititjenestemenn som krever innsyn i deres data legitimerer seg med navn og tjenestenummer, slik at selskapet kan ettergå politiets etterforskninger og se nytten av datalagringsdirektivet.

Og kanskje aller alvorligst: Bahnhof skal være ferdig med å installere en såkalt «kill switch», en bryter som kan slette alle lagrede data på svært kort tid.

Dermed er det duket for at Bahnhof og svenske telemyndigheter møtes i retten, med de kostnadene det fører med seg.

Spør du meg, burde de kostnadene føres på markedsføringsbudsjettet. I tillegg løfter de en allerede opphetet svensk debatt opp på et høyere nivå. Der burde den vært for lenge siden.

Derfor kan svenskene overvåke norsk nettrafikk » (Tek Ekstra)

Les også
Hackere, mordere og svindlere går fri
Les også
Vil hjelpe deg med å skjule hva du gjør på nettet
Les også
Snowden-lekkasje viser hvilke krypteringsverktøy NSA ikke klarer å knekke
Les også
Disse leverandørene har NSA-bakdører
Les også
Derfor kan svenskene overvåke all norsk nettrafikk
annonse