Til hovedinnhold

Hvorfor er ikke denne overalt?

Det er kanskje på tide å skrote underholdningsskjermene.

Denne innretningen fantes på alle setene i et fly fra Shenzhen Airlines på vei mot Shanghai. Perfekt!
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Hvis du også reiser mye har du kanskje lagt merke til det samme som meg. Utgamle underholdningsanlegg på fly. Det er gamle, dårlige skjermer og ofte høyst variabelt innhold. Hvis filmen du absolutt vil se er tilgjengelig, kan det godt hende den er klippet i stykker for å passe inn i underholdningsutvalget.

For meg blir løsningen å ta med seg sin egen underholdning. Jeg er aldri på tur uten mobil og PC eller nettbrett.

Forfjamselsen og gleden ble derfor ganske stor da jeg la merke til noe jeg ikke hadde sett før på en flytur med Shenzhen Airlines nå i høst; ingen skjerm, men en helt enkel mobilholder til å vippe ut fra seteryggen foran.

Ihjelklippet film på dårlig utstyr

De siste årene har jeg lurt mer og mer på hvorfor de vanlige underholdningssystemene finnes. Bagasjekvotene krymper og fokuset på klima og Co2 er større enn noen gang. Hvorfor må flyene absolutt taue rundt på all denne ekstravekten som uansett går ut på dato et par år etter at det er montert?

Samtidig vet jeg at mange gleder seg til å se hva som ligger i filmutvalget når de setter seg på flyet. Og det er ikke alle som har mobilen sin full av innhold.

Men vi tar det nær for gitt at alle har en mobil med stor skjerm i lommen i dag. Den har som regel bedre skjerm enn flyet har, og logger du inn på Netflix, Viaplay, Amazon Prime eller Sumo har du mest sannsynlig et lass underholdning du kan se.

Og hvis du foretrekker TV-serier over film - slipper du å bli avspist med en eller to episoder fra en vilkårlig sesong, slik flyselskapene pleier å tilby.

Og er det ikke uansett best å se filmen i sin uklippede helhet uten logoene til flyselskaper fykende over skjermen? For ikke å snakke om i noenlunde fornuftig oppløsning, selv om skjermen kanskje blir litt liten til tider?

Slik ender ofte mine flyturer opp. Med nettbrettet hengende over flyskjermen ...
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvor vanlig er mobilholderen?

Løsningen i flyet fra Shenzhen til Shanghai virket ikke særlig ny. Setene må ha vært noen år gamle, men jeg har likevel aldri støtt på den før - til tross for at jeg har flydd i hvert fall ti ulike flyselskaper, om ikke mer, de siste fem årene.

Kanskje har jeg flydd akkurat de selskapene som ikke har denne typen utstyr i setene sine. Eller kanskje er det bare så lite utbredt som det virker. Uansett hva som er tilfellet er det sikkert at 150 små plasthyller i seterygger veier betydelig mindre enn en diger og gammel medieserver, 150 skjermer og alle kablene som skal til for å koble dem sammen.

Plasthyllen går heller ikke ut på dato.

Det er også langt enklere å få «support» på en slik plasthylle enn det er å få hjelp med underholdningsskjermen som har begynt å flimre på egen hånd og ikke lar seg skru av.

annonse