Kommentar

Få i pose og sekk ved å velge selv

– Trenden «Choose your own device» vil gi it-avdelingen kontroll over mobile enheter igjen, skriver Lasse Kaasa i denne kommentaren.

Lasse Kaasa

Lasse Kaasa er ansvarlig for klientløsninger i Dell Norge, og blogger om nye løsninger på delldirekte.no.

Lanseringen av den første iPhone var startskuddet for en ny utvikling. Smarttelefon-bølgen, app-bølgen, men ikke minst BYOD-bølgen – «bring your own device». I løpet av noen få år hadde det blitt hverdagslig at ansatte brukte sine egne enheter, først smarttelefoner og senere nettbrett, på arbeidsplassen.

Ut av det blå var det brukerne selv, og ikke IT-avdelingens eksperter, som ble premissleverandører for hva slags utstyr bedrifter verden over skulle bruke. Hva slags funksjoner for sikkerhet, administrasjon eller støtte teknikerne på jobben behøver er neppe det de fleste tenker på når de står i kassa med sin neste dings.

Noen få, tapre IT-sjefer har holdt ut i det lengste, og insisterer på at brukerne heller kan få en forhåndsgodkjent og oppsatt modell fra bedriften, men normalen i altfor mange bedrifter er at brukerne benytter et hav av forskjellige modeller fra forskjellige leverandører.

Sexy og praktiske nettbrett til folket

Isolert sett er ikke dette noen krise. Ulempen er at den gjengse bruker ikke tar hensyn til hva som er laget for bedriftsmarkedet. En altfor vanlig tankegang er nok heller «hvis dette nettbrettet er godt nok for meg, så er det godt nok for jobben min også».

Men der et nettbrett til forbrukerne bare trenger å være utformet med hensyn til hvor lenge det kan brukes for å se film er produkter for bedriftsmarkedet laget med helt andre mål for øye.

Helst skal det gli sømløst inn i en eksisterende, vel utprøvd infrastruktur. Det kjører gjerne Windows, og støtter utrulling av oppdateringer over nettverket. Samtidig må det også ha lav vekt, sexy design, og fungere til filmtitting – sånn at brukerne faktisk har lyst på dem.

CYOD er den smartere megatrenden

De siste par årene har det blitt et langt bedre utvalg av enheter som fyller disse rollene, ikke minst takket være Microsoft. Det er mange meninger om Windows 8, men en ting operativsystemet har å by på er en integrasjon mot bedriftsvennlige nettbrett som ingen andre kan matche.

sitat"IT-avdelingen stabler sammen et godt utvalg mobile enheter som de ansatte kan sette pris på, og alle blir gladere som et resultat."

Windows 8 var altså vesentlig for å få sparket i gang utvalget av nettbrett som både glir godt inn hjemme hos brukerne og oppfyller IT-avdelingens krav. Særlig med versjon 8.1 kom ting skikkelig på stell, og i dag kan du for eksempel få nettbrett som støtter samhandling med Windows Server og ActiveDirectory, så vel som de øvrige styringsverktøyene som vi kjenner så godt fra PC-er.

Dermed er grunnlaget lagt for en ny, smartere megatrend: CYOD fremfor BYOD, altså «choose» snarere enn «bring» your own device. IT-avdelingen stabler sammen et godt utvalg mobile enheter som de ansatte kan sette pris på, og alle blir gladere som et resultat.

Men hva er vitsen?

Det er noen andre hovedpoeng enn bare gledespreding bak å gå fra BYOD til CYOD. Et av de viktigste er sikkerheten. Hva er risikoen for datalekkasje gjennom usikre apper? Og når det gjelder kryptering, så er det forskjell på at en ansatt kjøper en enhet som kan støtte det, og at bedrifter gir de ansatte enheter som er riktig satt opp til å faktisk kryptere innholdet.

Slike utfordringer bekymret man seg for på PC-fronten for mange år siden, og fortsatt vil de færreste la enhver ansatt bringe sine egen, usikrede og ikke-administrerte PC på jobb. Hvorfor skal det være noe annerledes med mobile enheter?

Og hva hvis en enhet går i stykker? Skal da service overlates til de ansatte selv, med de ventetider, og de tilganger som da må gis til reparatørene, som det medfører? Da er det en bedre løsning å la virksomhetens IT-avdeling ha både ansvar og midler til å ta hånd om problemene – vinn-vinn for både brukere og IT-ansvarlige.

CYOD ligger an til å bli en ny, ustoppelig megatrend. Er din arbeidsplass klar for den neste bølgen?

Snart er Windows 10 her:
SNIKTITT: Vi har prøvd Windows 10, og liker det allerede »

Les også
La teknologien hjelpe bedriften
Les også
Regner med rask suksess for Windows 10
Les også
Omstridt Outlook-app blokkert for Evry-ansatte
Les også
MPX stenges for privatkunder
Les også
Gigantisk e-postsvindel har loppet ofre for 1,6 milliarder kroner på ett år
Les også
Dette verktøyet har Microsoft reservert proffene
Les også
Skuldersurfer du?
annonse