Kommentar

Når du vil love mer enn du vil gi

Chili Fri Data er billig, men vikler seg inn i et uklart spindelvev av forbehold.

Det har stormet rundt operatøren Chili på tampen av året. I våres lanserte de abonnementet Fri Data, og den gang skulle det romme inntil 1000 gigabyte data. Stort nok for de aller fleste, med andre ord.

Det varte ikke så lenge før enkelte av operatørens kunder hadde brukt så mye data at Chili så seg nødt til å ringe rundt med spørsmål om kundene brøt vilkårene. Den gang hadde de forbehold om at abonnementet ikke kunne brukes til deling mellom ulike enheter. Databruken skulle skje bare på mobilen.

For én av kundene handlet det om et forbruk på 80 gigabyte på åtte dager, eller rundt 300 gigabyte i måneden, hvis forbruket hadde fortsatt i samme tempo.

Snodige vilkår

Siden har støyen rundt Chili vært nær konstant. Nkom, som representerer norske myndigheter, så seg nødt til å påpeke at begrensningen i deling av data ikke var forenlig med nettnøytralitet slik prinsippene praktiseres i Norge. Dermed ble vilkåret tatt bort fra abonnementet, og brukere kan nå dele dataabonnementet sitt som de vil, så lenge det er til sine egne enheter.

I stedet har nye forbehold kommet på plass. Utstyrsmessig er det presisert at dette er et mobiltelefoniabonnement, så du kan bare putte SIM-kortet i en mobiltelefon, og ikke i en ruter eller annet utstyr.

Denne pussige konstruksjonen har tatt over for datagrense på 1000 gigabyte:

«Bruken av abonnementet anses ikke lenger å være personlig hvis Kundens forbruk er unormalt, herunder hvis Kundens forbruk av data vurderes å vesentlig overstige tilsvarende kunders gjennomsnittsforbruk. I slike tilfeller forbeholder Chilimobil seg retten til å begrense eller stenge Kundens dataforbindelse.»

Akkurat hvordan du som kunde skal kunne ha noe forhold til hva dine medkunder bruker er høyst uklart.

Smertegrense rundt 200 gigabyte

Praksisen med å kontakte kunder og i noen tilfeller å flytte kunder over til andre og mer begrensede abonnement har foregått gjennom de siste ukene. Ut fra henvendelsene vi i Tek har mottatt virker det som om det går en smertegrense på omkring 200 gigabyte forbruk for abonnementet før noen tar grep.

La oss ta det trivelige først - 200 gigabyte for 500 kroner i måneden er fortsatt et fantastisk tilbud. Det er et stort behov for konkurranse i det norske mobilmarkedet, og i motsetning til i Sverige og Danmark har ikke vi fjellaper vært bortskjemte med operatører som tar spenstige grep som dette her.

Men Chilis grep er ikke uten bismak.

Når du kaller et abonnement Fri Data er det vanskelig å se hvordan det ikke skal appellere til reelle storbrukere. Det er fullt mulig å bruke flere titalls gigabyte på en helt vanlig telefon i løpet av en kveld. Er du på hytta og skal strømme film og fotballkamp ryker dataene raskt avgårde.

Og det uten at du kan sies å erstatte det faste bredbåndet ditt med mobilen, som jo er det Chili virker å mene at brukerne skal unngå. Det er tross alt ikke veldig utbredt å ha fast bredbånd på hytta. Vi må anta at et skyhøyt forbruk, enkelte kvelder i enkelte måneder er innenfor - og akkurat det et slikt abonnement skal kunne dekke. Og kravet om å sende SMS for hver tredje gigabyte setter også en effektiv stopper for mange typer datatung bruk.

Hvorfor ikke tydeliggjøre vilkårene?

For Chilis del handler argumentene mest om at dette skal være et bekymringsløst abonnement for brukere som trenger mye data. Samtidig som at folk som etter deres syn utnytter abonnementet risikerer å ødelegge for resten.

Problemet her er at det da er snakk om en høyst reell datagrense, som ingen av Chilis kunder har anledning til å vite hvor går.

Chili selv virker lite interesserte i å oppgi hva den grensen er. En slik konkretisering hadde uansett bare gjort det enklere og tydeligere å se hvor fordelaktig abonnementet er i utgangspunktet. Det er en sammenlikning Chili ville kommet meget godt ut av. Så hvorfor er det da så ullent?

Mistanken faller på at Chili rett og slett ønsker blesten og markedsføringsverdien det har å kunne si at de har fri data i stallen sin, når ingen andre har det.

At det kommer en og annen reell storforbruker av data innom er en ulempe, men en som kan løses ved å flytte brukeren ned på 25-gigabyte-pakken de tilbyr til en hundrelapp lavere pris, med pekefinger attåt. Prisgunstig det også, absolutt, men neppe det kunden forventet.

Det har vært nevnt at både Telenor og Telia, den gang NetCom, slapp unna med å innføre fri bruk av SMS og ringeminutter i sin tid. Det hadde også begrensninger. Men det var ikke ofte vi hørte om at kunder med under de oppgitte 2000 ringeminuttene eller SMS-ene faktisk ble ringt og bedt om å skjerpe forbruket sitt. På 2000 var det slutt, og folk flest måtte pådra seg ganske heftige muskelproblemer om de skulle klare å stable opp 2000 SMS i løpet av en måned.

Det er tross alt 66 tekstmeldinger per dag.

Mulig å bruke hundrevis av gigabyte

200 gigabyte er også ganske mye. Det er faktisk rundt 117 timer Youtube-strømming i full-HD, eller knappe fire timer hver dag gjennom måneden. Men nettet skal gjerne brukes til andre ting også.

Tar vi med ting som programvareoppdateringer til telefonen, og appene som kjører på den, kan vi raskt komme opp i noen gigabyte også der. Kanskje sitter du på en stasjon i sivilisasjonen og vil tanke opp Netflix og Spotify før du setter deg på bussen ut i grisgrendte strøk? Det kan fort utgjøre en del om du ikke helt vet hva du vil se på eller lytte til. Men pytt, du har jo fri data, så det går vel greit?

Poenget er ikke at Chili ikke tilbyr mye. For det gjør de. De tilbyr det til og med til en meget god pris.

Poenget er at de ønsker å selge oss noe som de ikke fullt ut vil fortelle oss hva er. Det er det ikke så lett å forholde seg til.

Les også
Ice åpner dataslusene
Les også
Chili fjerner SMS-aktivering for Fri Data
Les også
Spar penger! Dette er de beste mobilabonnementene nå
Les også
Konklusjonen er klar: Dette blir den nye prisen for Chili Fri Data
Les også
Nå kan du få mobilabonnement til 20 kroner i måneden
Les også
Endelig har vi fått fri data. Dette er de beste mobilabonnementene nå
Les også
Chilimobil tilbyr nå mobilabonnement med fri data
annonse