Er mobilmarkedet ute av kontroll?
Det er ikke lenge siden mobiltelefonen var noe vi ringte og sendte tekstmeldinger med. Slik er ikke verden lengre. Stadig flere avanserte mobiltelefoner har inntatt mobilmarkedet de siste årene, og smarttelefonmarkedet øker kraftig. Mobiltelefonene har blitt stadig mer spekket av funksjoner.
Du trenger ikke lenger en egen MP3-spiller, siden mobilen gjør jobben. Du trenger heller ikke drasse med deg kompaktkameraet overalt, siden mobilen din også kommer med et kamera som er bra nok i mange situasjoner. Mobiltelefonen kan kjøre flere oppgaver samtidig, du kan sende og motta e-post like lett som på PC-en, du kan kopiere og lime inn tekst og du kan redigere Office-dokumenter.
Hva skjedde?
I løpet av siste halvdelen av 2007 og frem til i dag har det imidlertid skjedd noe som er vanskelig å sette fingeren på.
Nokia N95 var kongen på haugen da Iphone ble lansert med brask og bram i 2007. N95 kunne kjøre flere programmer samtidig, den hadde GPS, den hadde 3G og den hadde et bra kamera - og var i det hele tatt en sveitserkniv i mobilverdenen som solgte svimlende bra. Iphone kunne ikke kjøre flere oppgaver samtidig, den hadde ikke GPS, den hadde ikke 3G, du kunne ikke engang bytte ut batteriet og du kunne ikke engang kopiere musikk mellom den og en PC uten å bruke et bestemt program. Likevel skulle dette bli den neste telefonen som tok telefonen verden med storm.
Det er ingen tvil om at viktige nøkkelord er brukervennlighet og interaksjon. Det er rett og slett veldig enkelt og morsomt å bruke en Iphone. Samtidig har programmer blitt viktigere for kundene enn selve boksen, ettersom App Store har gjort det svært enkelt å laste ned program og spill og har blitt svært godt mottatt av Iphone-eierne.
Google lanserte operativsystemet Android senere i 2007, som vi først så på det norske markedet i HTC Magic tidlig i sommeren 2009. Her var også brukervennlighet og programnedlasting i fokus, selv om dette operativsystemet har godt med funksjoner innebygget. Operativsystemet har fått plass i en rekke forskjellige telefoner fra forskjellige produsenter og har tatt en stor del av markedsandelskaken.
Men hva er det Microsoft gjør?
I mellomtiden har Microsoft holdt seg til Windows Mobile som har vært det mest funksjonsrike operativsystemet i mobilverdenen, der du helt fritt kan kopiere og lime inn tekst, kjøre flere programmer samtidig, redigere dokumenter, logge deg på MSN Messenger og du kan lagre kontakter med bøttevis av informasjon under hver kontakt. Til tross for all funksjonaliteten har Microsoft sett markedsandelene sine bli spist opp av Iphone og Android, og selskapet har samtidig mer eller mindre latterliggjort Apples Iphone for sin mangel på klipp og lim og andre funksjoner.
Deretter lanserte Microsoft Windows Phone 7. Her har de startet med blanke ark og laget noe som har fokus på brukervennlighet, og operativsystemet er stippet for "overflødige" funksjoner. Den har ikke klipp og lim og du kan ikke kjøre flere programmer samtidig på vanlig måte. Også Microsoft prøver altså å henvende seg til de kundene som heller vil ha noe enkelt og brukervennlig enn noe avansert og funksjonsrikt, og har vel mer eller mindre gått imot sin egen teori om at kundene fint kan håndtere avanserte mobiltelefoner.
Oppi alt dette virker det som om Nokia ikke helt vet hvor de vil. Nyere Nokia-telefoner kjører S60 5th Edition som må sies å være omtrent det samme som det operativsystemet du fant i den tidligere suksesstelefonen Nokia N95, og med Maemo 5 (Nokia N900) har de laget noe enda mer avansert som minner mer om en datamaskin enn en mobiltelefon - uten at dette operativsystemet har rappet nevnverdige markedsandeler. Håpet for Nokia må være at det kommende Symbian^3 tilfredsstiller markedet og kan være et agn for mobilkundene som fortsatt har svært god apetitt.
Alt i alt begynner det hele å bli ganske forvirrende. Hvor er vi egentlig på vei?
Det kan tenkes at mobilbrukerne rett og slett har tatt seg vann over hodet ved å kjøpe seg avanserte mobiltelefoner som er vanskelige å bruke, og at mobiltelefonene har hatt flere funksjoner enn både maskinvaren i telefonen og brukeren klarer å håndtere. Kanskje Iphone var den første mobiltelefonen som både var "kul å ha" med stor skjerm, samtidig som den var enkel å bruke? Isåfall tror vi mangel på funksjoner vi er vant med fra eldre mobiltelefoner bare er noe vi opplever i en overgangsperiode. For det går da vel an å lage en brukervennlig telefon som kan mye?
Det virker som om produsentene har gått noen skritt tilbake på funksjonssiden for å heller lage enkle brukergrensesnitt. Samtidig øker prosessoren og hurtigminnet, slik at ikke menyene henger. En telefon som ikke har flere funksjoner enn brukeren og maskinvaren klarer å håndtere er selvsagt mer brukervennlig.
Hva tror du? Diskuter i forumet »