Tek.no

Kommentar

Ikke rart at mobilsalget stuper

Årets største mobilnyhet: Høyere priser!

Huawei P40 Pro til venstre, Samsung Galaxy S20 Ultra til høyre.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
7 Juni 2020 14:00

Denne uken offentliggjorde Gartner tall som viste at mobilsalget har falt med over 20 prosent i første kvartal. Viruspandemien gis en del av skylda, og det pekes på forstyrrelser i forsyningslinjer og manglende kjøpsvilje.

Men det er et par faktorer som ikke kommer tydelig nok frem; årets største nyhet er de svimlende prisene.

Funksjonsmessig og ytelsesmessig har det skjedd relativt lite som du ikke kunne nappet med deg fra butikkhyllene i fjor så langt i år.

Faktor nummer to er at årets knippe av 5G-mobiler først kom i begynnelsen av andre kvartal. I den grad det er vesentlig ny teknologi å vente på i år kan det forklare en del av fallet i årets første tre måneder.

Foruten 5G har bremsene vært på nesten over det hele siden i fjor sommer, så om mobilsalget forblir dempet en stund til vil ikke det overraske. Dette er året der OnePlus har laget sin dyreste telefon noensinne, og Samsungs «ordinære» flaggskip, S20 Ultra, koster deg et sted mellom 14 og 16 tusen kroner.

Også Motorola legger seg på skikkelig sinnapris for sitt nye flaggskip. Deres Moto Edge+ koster 13 tusenlapper i år. Sony som støtt har fått pepper for å ligge litt vel høyt i pris labber inn på det som er nesten beskjedne 12.000 kroner for sin Xperia 1ii.

Vi snakker om 2020, året store deler av kloden får drastisk svekket kjøpekraft. Norge er ikke alene om dette; Kina har opplevd økonomisk nedgang for første gang på flere tiår. I USA står 40 millioner uten jobb.

Huawei: Vekstkjempen som falt

Huawei kan heller ikke glemmes. De har vært lokomotivet i en stadig traustere mobilbransje de siste årene. De har gått fra beskyldninger om å kopiere konkurrenter til å være de som blir kopiert. De var nær alene om å virkelig dra på med nye funksjoner fra modell til modell, og forbedringene var ikke av typen du måtte måle - det var høyst merkbart det som ble gjort av endringer. Og drastisk bedre batteritid og kameraytelse er ting folk vil ha.

Men rett etter fjorårets P30 Pro-slipp ble USAs Donald Trump og Kinas Xi Jinping så sinte på hverandre at USA la Huawei til på en liste over selskaper som ikke får gjøre forretninger med amerikanske selskaper. Beskyldningen er at mobilprodusenten er en sikkerhetstrussel, men bakteppet er en tiltakende handelskrig. Akkurat hvor stor del av Huawei-konflikten som handler om sikkerhet og hvor stor del som handler om handelskrig er det bare Trump og Jinping som vet.

Resultatet er uansett at vi over ett år senere har tre nye Huaweier å velge i - samtlige er meget gode, men samtlige er også uten Google-tjenestene. Huawei bygger opp sitt eget tjenestetilbud, men det tar sin tid å lage et fullverdig alternativ, og det er ikke opplagt at de noen gang vil ha 100 prosent av appdekningen som Google Play og App Store har.

I mellomtiden må mange klare seg uten favorittappene sine på Huawei, som dermed i praksis er vingeklippet utenfor Kina. Og når mobilbransjens lokomotiv stopper opp gjør veksten det også.

Funksjonsmessig bråstopp

For å tydeliggjøre hvor mye mobilinnovasjonen har stoppet opp det siste året er det nyttig å se på noen av endringene mobilkjøpere har fått oppleve når de har handlet nye telefoner frem til i fjor vår.

Vi tar med selskapene som har lansert eller «eid» funksjonen i parentes:

 • Mye bedre kamera i mørket (Huawei)
 • Vidvinkelkamera (LG, Huawei - så Samsung)
 • Mye bedre batteritid (Huawei)
 • Lynhurtig lading - trådløst og kablet (Samsung begynte, Huawei og Xiaomi dro fra)
 • Nær standardisert hurtiglading (Google startet med USB PD, resten har kommet til)
 • Trådløs reverslading (Huawei)
 • Skjermer med 90 og 120 hertz oppdatering (OnePlus, Asus)
 • Sterke zoomløsninger (Huawei)
 • Fingeravtrykksleser i skjerm (Huawei)
 • Høyttaler i skjerm (Huawei)
 • Retningsbestemt innholdsdeling (Apple)
 • Stadig større skjermer (Alle)
 • Vesentlig større standard lagringsplass (Huawei først, så resten - 128 gigabyte eller mer)
 • De fleste av oss har byttet til trådløse hodetelefoner (Apple tok vekk minijacken)

I år ser vi standardisering av disse funksjonene, der nesten alle toppmodeller har høyere oppdateringsfrekvens i skjermen. Nesten alle toppmodeller har også 5G, men utover det er det særdeles magert hva mer man får for pengene.

Et par nye prosessorer har kommet til fra Samsung, Qualcomm og Huawei/HiSilicon - men ingen av disse er dramatisk bedre enn det vi har før. For mange praktiske formål er Apples A13-prosessorer fra i fjor høst fortsatt raskest.

Og hvem er det uansett som trenger å oppgradere mobilen sin for 5–15 prosent ytelsesøkning når mobilprosessorene uansett ofte er raskere enn prosessoren i den billige laptopen under sofaen? Selv ganske dyre laptoper kommer treigere ut i en del sammenhenger enn dagens, og fjorårets, mobiler.

Laber programvare hjelper ikke

Årets toppmodeller fra Samsung er kanskje den største skuffelsen. Det var svært langt mellom testene som ga Galaxy S20-serien ubetinget tommel opp. Programvaren virket ikke så godt som den burde. Batteritiden var skral innledningsvis - spesielt på europeiske modeller med Samsungs egne prosessorer. I år er det visst Qualcomm som har overtaket i ytelse per watt. Årets toppmodell fra Motorola ser skikkelig flott ut, og tar ålreite bilder - men også her starter programvaren med bugs og irritasjoner.

Motorolas toppmodell blir nok bedre, og Samsung har fikset de fleste problemene i sine telefoner. S20-serien er endelig en skikkelig god mobilserie å bruke. Men det skulle ta sin tid, og det skal også bare mangle. Når du må ut med 15.800 kroner for en S20 Ultra bør den faktisk være prikkfri. Til den prisen er det ikke rom for annet.

Selv ikke med prikkfri programvare er dette veldig nyskapende telefoner. De samler sammen det meste som var å finne av nyheter i fjorårets mobiler, og har 100x zoom påstemplet på baksiden - et stempel som er omtrent like ærlig som en bruktbilselger. Ja - du kan dra zoomspaken til 100x, men jeg kan love deg at du ikke vil få lyst til å bruke resultatet til noe.

Apple og OnePlus står klare til hugg

Xiaomi er det eneste merket som ikke har gått tilbake i årets første kvartal. De er ikke så veldig sterkt representert i Norge, men de lager rimelige mobiler, og rimelige mobiler i en periode av teknotrøtthet og økonomisk usikkerhet er ikke feil.

Blant toppmodellprodusentene er det omtrent bare OnePlus som har en skikkelig joker i år, i form av sin vanlige OnePlus 8. Den har 5G og den har fabelaktig kamera. Den har også rask skjerm og god batteritid. Foruten en haug underlige oversettelser i sin norske versjon av telefonen har de fint lite å plukke på i programvaren. Alt det i en telefon til 8.500 kroner.

Fjorårets iPhone 11 er dessuten fortsatt en sterk, men kjedelig, aktør til god pris. Morsomme farger, supert kamera og lynrask prosessor – alt pakket rundt Apples flotte app- og tilbehørsunivers koster så vidt over åtte tusinger. For ikke å nevne vesle iPhone SE som koster 5.500 kroner og har oppdatert programvare og ytelse som er sterkere enn tre ganger så dyre Android-telefoner kan vise til.

OnePlus og Apple er altså aktører som har riktige og gode produkter til riktig pris for en kranglete periode i verdensøkonomien. Men absolutt ingen så langt har vært spesielt innovative i år. Det siste halve året har for en stor del gått med til å ta igjen Huaweis to siste år for aktører som Apple og Samsung. På noen områder, eksempelvis batteritid, er ingen av dem i nærheten av fremme ennå.

Da er 5G og utsikter til spillkvalitet på mobilnettlinja i lomma en forholdsvis mager trøst for mobilkjøpere som allerede lot telefonene sine vare lenger og lenger for hver gang de byttet. For planetens del er det saktens en god ting, men sendrektige mobilprodusenter som driver med nyskapning først og fremst på prislappen bør ikke klage så veldig høyt.

annonse

Les også