Til hovedinnhold

Ikke ta fra oss mini-jacken!

Nå vil bransjen selge oss dyre hodetelefoner på nytt igjen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Onsdag ble det kjent at Intel ønsker seg vekk fra den vante, gamle hodetelefonkontakten som pryder mobiltelefoner, nettbrett og PC-er i dag. I stedet ønsker kjempen å dytte lyden ut enten digitalt eller analogt gjennom USB Type-C-kontakten som er på vei inn i stadig flere nye produkter.

Det har gått rykter om at Apple ønsker å gjøre noe tilsvarende, men med en Lightning-kontakt i stedet for USB Type-C.

Både Apple-ryktene, og Intel-nyhetene, har blitt møtt med en viss skepsis i både våre og andres kommentarfelt rundt om på nettet. Intel hevder at overgangen kommer som en følge av et ønske i bransjen, men er dette noe vi forbrukere bør ønske oss? Mini-jacken er jo tross alt en av relativt få kontakter som er felles for nærmest alle dingser vi bruker.

Det brygger opp til standardkrig

Apple Lightning-plugg er kompatibel med iPhone og iPad, og det er det hele. I neste generasjon iOS-produkter kan pluggen til høyre være den eneste utgangen vi får.
Shutterstock

Foreløpig synes jeg at dette ser ut som en unødvendig, fordyrende og, potensielt svært irriterende, standardkrig.

Det finnes allerede hodetelefoner som henter lyden digitalt fra Apples Lightning-plugg. Det er noen av de minst allsidige hodetelefonene du kan kjøpe, siden de i praksis kun virker med to ting: iPhone og iPad. De virker ikke i utgangspunktet med en Mac eller en PC, ei heller med TV-en din. Og iallfall ikke med Android- eller Windows-telefoner. Tilsvarende utstyr finnes også for Micro-USB, men enn så lenge har ingen av gigantene varslet at noe av dette vil erstatte mini-jacken.
Når man nå ser for seg liknende hodetelefoner basert på USB type C-standarden vil vi få begrenset utstyr også i den leiren. Nå ser det ut til at den nye kontakten blir langt mer utbredt enn Lightning, og selv Apple bruker standarden i sine datamaskiner. Men det betyr ikke at overgangen vil gå knirkefritt.

Ikke lenger samme hodetelefon til alt

Et slikt skifte vil skape et reelt gjerde der utstyr for Apple-produkter ikke virker med Android-varianter og andre dingser, og omvendt. Allerede i dag merker vi dette til en viss grad, fordi produsentene benytter litt ulike spesifikasjoner i utførelsen av mini-jacken. Men som regel handler dette om fjernstyringsfunksjoner og mikrofoner.

Intel vil gjøre USB Type-C-kontakten til lydutgang på fremtidige produkter. Det kan bety et smertefullt standardskifte.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En hodetelefon med Apple-merking er ellers like fin til å lytte til musikk med hva som helst man måtte ha liggende.

For gammelt utstyr kan dette til en viss grad løses med overganger, men å bære rundt på en overgang som er lett å miste virker ikke optimalt.

Kan vi få fordeler ut av et slikt skifte?

Intel mener at et bytte til USB Type-C for lyd må gi kundene fordeler. Spesielt for de dyrere produktene. Når vi som brukere skal bære kostnadene for dette er det et opplagt mål.

Den viktigste fordelen er kanskje at hvis produsentene fjerner hodetelefon-utgangen vil de ha mer plass til komponenter. Hver millimeter teller, kontaktene krever ganske mye plass både i rammen til enhetene og på hovedkortet bak. Alternativt kan man krympe vekk den brukte plassen og få mer kompakte enheter.

Man kan få datatransport på enkelt vis til og fra hodetelefonene, slik at for eksempel pulsdata går gjennom samme kabel som lyden. Kanskje kan også andre sensorer bygges inn for å overvåke faktorer som er målbare direkte mot huden eller i svetten vår. Transport av data fra hodetelefonen virker som noe som kan bli nyttig.

Det snakkes stadig om «wearable devices», et konsept vi mangler et godt norsk ord for, men som handler om dingsene vi har på kroppen eller kler på oss, så som smartklokker. I denne sammenhengen kan det ligge et utappet potensial i at hodetelefonene våre er elektronikken flest av oss «kler på oss» og faktisk bruker hver dag.

En annen fordel som kanskje kan gjøre seg gjeldende i noen produkter, er at behovet for skjerming av kabler og utstyr avtar. I enkelte telefoner vi har testet dukker den gode gamle GSM-ulyden opp så fort telefonen må hoppe ned til 2G. Det vil være mindre aktuelt med digitalt utstyr, men signalet blir uansett analogt før eller siden. Kan hende må det bygges inn skjerming i selve hodetelefonene i stedet.

Hvilke fordeler vil bransjen gi oss?

På Intels plakater som ble presentert under IDF i San Francisco står det blant annet at et kontaktbytte vil gi støtte for nye digitale lydteknologier. Det kan handle om surroundløsninger i hodetelefoner med flere elementer, eller det kan dreie seg om stadig mer høyoppløselig lyd.

Blant andre interessante ting som nevnes er muligheten til å la fjernstyringsfunksjoner være helt programvarebaserte. Dermed kan spoleknappen på kabelen gjøre ulike ting avhengig av app.

Surroundlyd i hodetelefonene er kanskje det som virker mest nyttig av dette, og egentlig det eneste av dette som ikke enkelt lar seg gjøre med en vanlig mini-jack-kontakt i dag. Det finnes apper for å bruke fjernkontrollknappene til ymse forskjellig, og mobilene våre kan allerede avkode høyoppløst lyd, dersom man ønsker det.

Ulempene

Å måtte bære rundt på en overgang som som er lett å miste, eller å måtte bytte ut hodetelefonene vi allerede har virker som den tydeligste ulempen. Hodetelefoner en samlet teknobransje har vært glade til for å selge oss i stadig økende prisklasser.

De siste årene har stadig dyrere hodetelefoner fått grep i markedet. Mange av dem er trådløse, men mange bruker den vanlige mini-jacken.
B&W

Noe særlig kvalitetsøkning er det vanskelig å se at dette skal gi. En god hodetelefon vil ha en kabel som har dimensjoner gode nok til å frakte lydsignalet godt. På den korte reisen fra mobil til knoll snakker vi ikke om noe særlig merkbart kvalitetstap. Å dekode lyden rett ved selve høyttalerelementet er heller ikke spesielt utbredt i større hjemmeutstyr. Aktive høyttalere finnes, men relativt få av dem bor i stuer.

At signalet ut fra kontakten også kan komme til å bli kryptert vil også påvirke hva slags utstyr vi kan henge på den. I hvert fall en periode, til lavkostselskapene lærer seg å bryte den og å lage billig utstyr som uansett kan begå den digitale kopieringen opphavsrettseierne frykter. Det gir mindre utstyr å velge i, og erfaringsmessig pleier ikke slike tiltak å bremse piratene i særlig grad uansett. De vanlige forbrukerne risikerer å bli skadelidende.

Det ventes dessuten at det iallfall innledningsvis vil bety dyrere hodetelefoner å samle logikken som i dag bor inni mobiltelefonen i klokkene man har på hodet. I regntunge land som Norge kan det også by på problemer utendørs, der ett av dagens dumme hodetelefonsett kan klare seg noenlunde bra selv når det høljer ned.

At hodetelefonene våre får i seg stadig mer av elektronikken som bodde i mobilene før, betyr sannsynligvis at de vil bli mer sårbare for vær og vind.

Ikke minst er det ventet at spesielt de rimeligste hodetelefonene vil bli dyrere på grunn av et slikt skifte. I hvert fall innledningsvis. Produsentene venter at prisen på brikker og utstyr vil gå videre ned.

Hvorfor ikke trådløst?

Begynner vi å nærme oss slutten på behovet for fysiske tilkoblinger i det hele tatt? Her en Galaxy S7 som hurtiglader trådløst.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Hvis vi først skal miste mini-jacken, hvorfor satser ikke bransjen heller på 100 prosent trådløst?

Ett av de viktige argumentene for å samle funksjonene i én kontakt er magert hovedkortareal på de mest kompakte dingsene våre. Plassen der mini-jacken skal inn kunne blitt brukt til flere brikker, større batteri eller rett og slett til å gjøre enheten mindre, slik ryktene vil ha det til at Apple ønsker.

Vi kunne hatt enda større fordeler av å kvitte oss også med den siste gjenværende fysiske kontakten. Vi vet at trådløs lading nå kan gå vel så raskt som en normalt kjapp kabellader før Quick Charge-løsningene kom, og at trådløse lydløsninger over Bluetooth både har blitt gode og utbredte.

Dataoverføringer via Wi-Fi og 4G er raske nok til at utveksling av innhold med slike enheter går smidig. Løsninger for trådløs overføring av skjerminnhold finnes også.

Kanskje er ikke teknologien helt der at den kan hive ut USB-kontakten i mobile dingser helt ennå. Det er mye tilbehør i omløp for dem, og det er allsidige kontakter som kan ta seg av veldig mye. Men standardskifter er smertefulle. De er kostbare, de betyr at gammelt utstyr slutter å virke og mens skiftet pågår må man holde tunga rett i munnen for å kjøpe utstyr som passer.

Brillefin lyd uten hverken den nye USB-kontakten eller jack. Momentum II Wireless er blant de beste hodetelefonene vi har testet, og de trenger bare kabelen til lading.
Ole Henrik Johansen, Tek.no

Skal man først begynne på denne veien nå, kan det være en tanke å se enda litt lenger frem, heller enn å jobbe med en fysisk mellomløsning.

Du må nok kjøpe ny ...

Vi forbrukere dingler uansett med, enten vi vil det eller ei. For når en mer eller mindre samlet bransje bestemmer seg for å gjøre noe, er det ikke alltid gode steder å utøve forbrukermakt på. Hvis både Intel og Apple bestemmer seg for å gå vekk fra mini-jack med hver sine digitale standarder, kan utvalget dingser som støtter de gamle hodetelefonene våre direkte tørke ut ganske fort.

Mest av alt virker det fordyrende og upraktisk. Og som en måte å selge oss nye hodetelefoner og muligens mobiltelefoner på.

Det finnes en mengde knallgode hodetelefoner som spiller fint uten en tråd.

Sennheiser Momentum II Wireless er blant de beste – les testen her »

annonse