Til hovedinnhold

Slik beskytter du din iPad

Unngå å bli hacket: Her er 11 tips for å jobbe sikkert på iPad.

11 iPad-tips

Vår faste kommentator Hans-Petter Nygård-Hansen har 11 smarte tips til deg som har tenkt å bruke nettbrettet på jobben

Nettbrett, og særlig Apples iPad, var blant fjorårets mest populære julegaver. Nettbrett-trafikken hos de digitale mediehusene spratt i været da julegavene var ferdig pakket ut.

Ulempene med en iPad – særlig hvis man har planer om å bruke den i jobbsammenheng – er at den er lett å hacke. Særlig enkelt er det hvis man surfer på åpne trådløse nettverk, for eksempel på trådløse soner som det finnes veldig mange av. Kombinasjonen av åpne trådløse soner og ingen sikkerhetsmekanismer tatt i bruk på egen iPad, kan nærmest fungere som en åpen invitasjon til å bli hacket.

Allerede for ett år siden kunne vi lese i VG at vår egen statsminister, Jens Stoltenberg, ble advart på det sterkeste mot å bruke iPad-en i jobb sammenheng. En advarsel som kom fra både PST og Riksrevisjonen, og som ble etterfulgt av en uttalelse fra en hacker som blant annet hadde stått bak angrepene på hjemmesidene til Høyre og AP tidligere i 2011:

– Det er helt latterlig. Hvis Jens Stoltenberg virkelig leser e-post rett på iPad, så kan jeg nesten uten problemer lese e-posten hans, plante e-post der og sende mail fra hans konto. Det er patetisk hvor lett det er, sier hackeren «Panda».

Heldigvis finnes det grep man kan ta, for å gjøre det langt vanskeligere å bli utsatt for uønsket «besøk» på din iPad:

• Pass godt på iPad-en din
• Hold skjermen ren
• Krev bruk av passord for å åpne iPad-en
• Slett alt på iPad-en etter 10 mislykkede kodeforsøk
• Slå på «Finn iPad»
• Begrens tilgangen til utvalgte apper og tjenester
• Krypter forbindelsen på jobb-mailen
• Koble deg til Internett via en VPN-forbindelse
• Bruk 1Password-appen til å kryptere pålogging til websider og Internett-tjenester
• Kjør full kombo – kombiner VPN med 1Password
• Sikkerhetskopier og synkroniser innholdet ditt i skyen

Les videre for mer informasjon knyttet til alle 11 tipsene – og la oss begynne med de enkleste grepene først:

1. Pass godt på iPad-en din. Det høres kanskje litt banalt ut, men det viktigste er at du rett og slett holder et godt øye med din iPad, slik at du kan forhindre at noen (Gud forby) installerer et spionprogram på iPad-en din mens du er på et raskt besøk på toalettet, eller kjøper deg en kaffe på kaffebaren du surfer på.

2. Hold skjermen din ren. Hvis du tenker på det – og ser ned på din egen iPad-skjerm, og den ikke er ren, så vil du høyst sannsynlig se at den er full av merker – merker fra dine fingre. Har du slått på automatisk kode, vil merkene kanskje i stor grad være knyttet til koden din – som du har tastet inn mange, mange, mange ganger – enten i stående eller liggende posisjon. En hacker – eller tyv – kan på denne måten teste seg frem til hva koden din er – har du slått på krav om et passord – og ett kort ett som sådan.

3. Krev bruk av passord for å åpne iPad-en. Det første du bør gjøre med din iPad er å sette den opp til å kreve et passord for å få tilgang til den. I tillegg bør du også sette den opp til å slå på Autolås – min låser seg automatisk etter 5 minutter, men du kan velge mellom alt fra 2 til 15 minutter. Du kan videre kreve at kode kreves umiddelbart etter at du f.eks. har lukket den, eller satt den i dvalemodus. Koden i seg selv varierer fra en firesifret kode – en enkel kode – eller en selvvalgt kode som kan være mye lengre, og som også kan inneholde en blanding av tall og bokstaver. Det siste er å anbefale.

4. Slett alt på iPad-en etter 10 mislykkede kodeforsøk. Faller iPad-en din i feil hender, og du har satt opp en skikkelig kode, så kan det uansett være en ekstra god sikkerhet å få alle data slettet hvis noen har tastet inn feil kode mer enn 10 ganger.

5. Slå på «Finn iPad». Forsvinner din iPad er det greit å vite at det finnes en måte å få tak i den på. Det er ingen dum ide å slå på Finn iPad fra stedstjenester, og har du en iPhone, en iPod eller en annen iPad kan du via appen Finn iPhone finne din forsvunnede iPad så fort den er tilkoblet et nettverk – enten via 3G eller WiFi.

» Last ned Finn iPhone

Denne tjenesten var kun forbeholdt iPhone- og iPad-eiere som hadde kjøpt en MobileMe-abonnement, men er i dag tilgjengelig for alle som har oppgradert til iOS4 eller 5.

Har du ikke en annen iDings du kan bruke til å spore opp din iPad, kan du også bruke hvilken som helst PC med Internett-tilgang og en web-browser. Logg deg inn på iTunes-kontoen din fra http://iCloud.com og du vil kunne finne frem til din iPad derifra – via «Find my iPhone» ikonet:

I begge tilfeller vil du – såfremt din iPad er tilkoblet Internett – få oversikt over hvor den befinner seg, i tillegg til at du nå har flere muligheter:

• Spill av en lyd/alarm, eller send en melding til vedkommende som har stjålet din elskede iPad
• Fjernlåse iPad-en din, eller
• Fjernslette hele iPad-en slik at all data blir slettet

6. Begrense tilgangen til utvalgte apper og tjenester. Under innstillinger og Generelt ligger det et valg som heter Restriksjoner. Her kan du – eller for eksempel din IT-sjef – sette opp egne begrensninger for hvordan du skal få brukt din iPad. Hvilke apps som du skal kunne bruke, om det skal være lov eller ikke å bruke kameraet, FaceTime for video-samtaler, YouTube (ikke lov å leke i arbeidstiden vet du), begrense tilgang og avspilling av innhold basert på aldersgrenser, stoppe muligheter for inn App-purchase (Kjøp i programmer), osv, osv. Det å sette opp restriksjonene krever et eget passord – noe en arbeidsgiver kan kreve ved å slippe til iPad-en i arbeidsmiljøet. Samme funksjonalitet er greit å kjenne til om man har planer om å låne bort, eller gi ungene en iPad ved en passende anledning.

Les resten av saken på side 2

11 iPad-tips del 2

7. Kryptert forbindelse på jobb-mailen. Jeg har to mail-kontoer i dag på min iPad – min private gmail, samt min jobb-baserte i Geelmuyden.Kiese-mail. Jobb-mailen er basert på Microsoft Exchange, og her er SSL (Secure Socket Layer) -krypteringen standard. Kort fortalt er SSL en protokoll – eller et språk hvis du vil – for å kryptere data over Internett. Enkelt forklart vil det si at den trafikken som sendes over nettet – fra din iPad til din mailserver – jobb, eller til Google gmail er kryptert. For din gmail-konto kan du også sette opp SSL, ved å klikke deg inn på Innstillinger, Mail, kontakter, kalendere, dernest inn på avanserte innstillinger under din gmail-konto, og skrive inn følgende innstillinger som vist her.

Et eksempel fra hverdagen på SSL-kryptering er når du logger deg på din nettbank. Brukernavnet og passordet du taster inn for å få tilgang til nettbanken din initierer en SSL-forbindelse, slik at all trafikk som beveger seg mellom din maskin og banken du er koblet opp i mot er kryptert – slik at ikke hackere kan «tappe» seg inn på din transaksjon.

So far, so good?

Dette er de enkle grepene, men fortsatt er iPad-en din like usikker for «hacking» når du sitter på en cafe og jobber over det åpne trådløse nettverket. Også dette lar seg ordne.

8. Koble deg til Internett via en VPN-forbindelse. Fordelene med en VPN-forbindelse er mange. VPN – som betyr Virtual Private Network – går ut på at man etablerer en kryptert og sikker tunnel fra der du kobler deg på Internett – fra en cafe for eksempel – til en VPN-server (jobben kan være et eksempel), slik at du i praksis har et eget, kryptert og privat Internett-forbindelse over det åpne Internett. Du vil bruke kunne bruke en åpen trådløs Internett-forbindelse, men via VPN-forbindelsen koble deg til Internett via et annet nettverk. La meg gi det et eksempel. Standard IP-adresse for mange åpne trådløse nettverk begynner på 192,168.10.1-255. Dette er din IP-adresse, og sammen med en potensiell hacker på cafen er dere nå på samme nettverk. Selv om du har en SSL-kryptert og sikker forbindelse mellom deg og jobbens mail-server, kan fortsatt en hacker bryte seg inn på din iPad. Med en VPN-forbindelse vil din iPads IP-adresse endre seg – til feks 10.1.1.25 – hvilket i praksis betyr at du nå ikke befinner deg på samme nettverk som hackeren som sitter på samme cafe som deg.

Om du ikke har tilgang til en VPN-server så trenger du ikke å fortvile – det finnes tjenester «der ute» som kan tilby deg en VPN-tilkobling og terminere (slippe deg ut på Internett) hvor du enn måtte ønske, for eksempel Overplay.

9. Bruk 1Password-appen til iPad. 1Password er en app som samler alle dine forskjellige passord, pin-koder, notater, med mer på en sikker og trygg måte. 1Password finnes ikke bare til iPad, men til iPhone, Android, Mac- og Windows PCer, og kan synkronisere passord via Dropbox, eller direkte mellom de forskjellige 1Password-klientene. Du må selvsagt ha et passord for å logge deg på 1Password, men når du først er pålogget, kan du lagre alle dine brukernavn, passord, pin-koder og andre hemmeligheter – og alt helt kryptert med AES encryption med 128-bit nøkkel i CBC modus…på norsk = skikkelig kryptert.

Det beste derimot med 1Password er at du kan browse fra appen – du kan feks lagre brukernavnet og passordet ditt til din gmail-konto, eller som i mitt tilfelle, tilgangen til min egen blogg.

10. Kjør en full «kombo» . Vil du være helt sikker på at du er sikker – så sikker som du kan i alle fall – så kan du velge å kombinere det å kjøre en VPN-forbindelse som gir deg en kryptert og helt privat linje, men 1Password-appen – og så surfe innen i fra appen med de sikkerhets-tilleggene det gir deg. Nå har du først skaffet deg en VPN-forbindelse slik at du ikke er på det samme trådløse nettverket som «de andre», i tillegg til at alt du foretar deg fra 1Password-appen er kryptert. Starter du opp mailen din fra 1Password-appen etter at du har etablert en VPN-forbindelse vil du i praksis ha dobbel-kryptert alt du foretar deg.

I praksis betyr dette også at data-pakkene som du sender og mottar vil være større – fordi all informasjon vil være enkapsulert – eller pakket rundt hvis du vil – for å inneholde krypteringen, noe som vil kunne oppleves i form av at hastigheten går noe ned. Hvis ønsket ditt derimot er å kunne sørfe og jobbe trygt og sikkert vil jeg tro at den reduserte hastigheten veier opp for den økte sikkerheten.

11. Sikkerhetskopi og lagring i skyen. Tar du i bruk alle sikkerhetstiltak som nevnt over har du nå mulighet til å sikre din iPad, finne og fjerne innholdet om den skulle komme på avveie, og sånn sett ha en tryggere og sikrere opplevelse av å jobbe – uansett hvor – på din iPad. Kommer derimot din iPad på avveie, så er det selvsagt veldig kjedelig å måtte begynne helt på nytt igjen med å både sette opp en ny iPad til å bli så lik som mulig som den du mistet, samt at all data og innhold som var på den vil være borte. Heldigvis finnes det gode løsninger for det også – løsninger som er enkle å ta i bruk, og som heller ikke koster så mye. Personlig har jeg konsentrert meg rundt to forskjellige tjenester for å kunne ha alt fra innstillinger, apps og innhold inntakt om noe skulle skje:

iCloud. iCloud er tidligere nevnt – i tips nummer 5 – men da i anledning av å finne din iPad om den skulle bli borte for deg. iCloud er Apple sitt svar på «skyen», en sterkt voksende trend som enkelt fortalt går ut på å lagre innholdet ditt «ett sted der ute på Internett» slik at du enkelt og raskt kan få tilgang til det – uansett hvor du er, og hva du bruker for å nå det. iCloud er en videreutvikling av Apple sin tjeneste MobileMe, som tidligere kostet 100 dollar i året, men som nå er gratis for lagring av inntil 5 gigabyte med data. Selv betalte jeg rett i underkant av 300 kroner for å få tilgang til 25 gigabyte med lagringskapasitet. Dette er en årlig kostnad, så for 25 kroner i måneden kan jeg nå i praksis holde alt innhold på både min iPhone og iPad synkronisert og sikkerhetskopiert. Blir en av enhetene borte, så kan jeg logge meg på med samme konto, på en ny iPhone eller iPad – vente til synkroniseringen er ferdig, og sitte igjen med en identisk kopi av den enheten jeg mistet. Innstillinger, SMS, bilder, epost, filmer, dokumenter, apps – alt sammen.

Dropbox. Går du for en standard iCloud-konto på 5 gigabyte, så kan det være fornuftig å huske på å slå av synkronisering og lagring av Dokumenter og data. For min egen iCloud-konto har jeg ikke slått den av – ennå – men kombinerer iCloud og Dropbox på bakgrunn av følgende årsaker:

A.iCloud-abonnementet mitt på 25 gigabyte strekker ikke til å lagre alt på både min iPad og iPhone

B.iCloud-tjenesten gir meg ikke like enkel tilgang til dokumentene jeg har lagret fra min Mac, og

C.iCloud er på ingen måte ment å være en sky-tjeneste for deling, samhandling og utveksling av dokumenter, og har derfor ingen integrasjon mot tredjeparts-tjenester som jeg bruker på min iPad – arbeidsapplikasjoner som lar meg jobbe, redigere, lagre og dele dokumenter.

Her kommer derimot Dropbox inn. Denne sky-tjenesten er gratis å ta i bruk – med 2 gigabyte lagringskapasitet. Mer kapasitet kan du enten kjøpe – 50 gigabyte koster snaue 60 kroner i måneden, eller utvide gratis med 250 Megabyte for hver ny bruker som du «verver». Jeg har i dag omtrent 10 gigabyte tilgjengelig med diskplass på min Dropbox-konto, og du kan enkelt velge å dele filer eller mapper med andre personer, venner, partnere og kollegaer.

PS: Jeg har tidligere – april 2011 – skrevet om veksten til Dropbox, som på ett år hadde vokst med over 500 prosent, med brukere som hver dag lagret over 200 millioner filer. I juni samme året hadde Dropbox mye omtale om manglende sikkerhet, noe de nå hevder å ha rettet opp i. I løpet av mine to år som Dropbox-bruker har jeg til gode å oppleve noen problemer, men jeg vil på ingen måte garantere på vegne av Dropbox for sikkerheten!

Merk: For mer informasjon om Dropbox og sikkerhet, les mer om sikkerhetstiltakene på Dropbox sine egne sider.

Egen Dropbox-klient finnes til de fleste plattformer i dag, inkludert Mac og Windows-basert PC. For de to sistnevnte installerer tjenesten seg som en fil-mappe, og alt du legger under Dropbox-mappen – som igjen kan inneholde under-mapper, vil automatisk lastes opp til din Dropbox-konto i «skyen» og så synkroniseres ned på dine Dropbox-klienter på feks din iPad – og motsatt også!

Leser du et whitepaper/dokument – feks i PDF-format, og du har lyst til å lagre det, kan du velge å lagre det i Dropbox-mappen din, og er du flink til å gjøre det med alt av innhold du ønsker å ta godt vare på – så vil du nå i praksis aldri miste noe som helst (gitt at ikke Dropbox også plutselig blir utilgjengelig da selvsagt).

Se på eksemplet under – her har jeg klikket på Joliprint-ikonet på en artikkel inne på bloggen min, for å få den produsert som en PDF-fil. Fra min iPad har jeg her valgt å downloade den – hvilket gir meg PDF-filen vist frem i web-browseren. Jeg får her to valg – «åpne i iBooks», eller «åpne i» – hvor sistnevnte gir meg muligheten til å åpne i Dropbox, hvilket vil i gangsette synkronisering og nedlasting av samme dokument til min Macbook hvor jeg har Dropbox installert – samt til min iPhone. Sømløst og helt automatisk.

Dropbox er på ingen måte det eneste alternativet for lagring og synkronisering av dine data, tvert i mot, men jeg vil påstå at Dropbox kanskje har det bredeste tilbudet – hva gjelder plattform-støtte, men ikke minst app-integrasjonsstøtte hvor Dropbox er en del av appens tjenester – være seg lagring av dokumenter, bilder, filmer, med mer.

Så – der har du det – 11 måter å gjøre hverdagen – og jobben – tryggere og sikrere hvis du jobber på iPad-en din og vil hindre tyver, hackere og andre trusler fra å bryte seg inn på iPad-en din, eller rett og slett stjele den rent fysisk. Aldri 100% sikkert – men VELDIG langt på vei sammenlignet med alternativet om å ikke gjøre noe som helst

Les også Gartners tre råd til deg som skal bruke egen mobil på jobb

Mer om
annonse