Mobiler kostet mye mindre i gamle dager, men var alt bedre før?

Dyrere er ikke alltid bedre.

For rundt sju år siden dukket Galaxy S2 fra Samsung opp. Selv om HTC en gang var markedsleder, var det med med Galaxy S2 at Android-telefonene fikk sin første virkelige stjerne. Galaxy S-serien har klart det HTC ikke klarte med Desire - den er fortsatt enkeltserien som selger mest.

Men noen ting har også forandret seg. Da Galaxy S2 kom kostet den et sted mellom 4600 og 5500 kroner, avhengig av hvor og presist når du kjøpte den. Da Galaxy S9 dukket opp tidligere i år kostet den nesten 9000 kroner. Telefonen er en av de aller beste på markedet, men forskjellen mot Galaxy S8 er relativt liten.

De samme påstandene har vi sett også for Apples iPhone X, som ved salgsstart kostet 11 000 eller 13 000 kroner avhengig av mengde lagringsplass.

Her er startprisen på andre kjente toppmodeller gjennom mobilhistorien:

Så over til dagens status:

Toppmodellene har blitt dyre

Galaxy S2 kostet rundt halvparten av det dagens toppmodeller koster da den kom. De rene toppmodellene har blitt vesentlig dyrere.

Vi kan nokså enkelt konkludere med at toppmodellene har økt i pris, og selv om Samsung og Apple er verstingene, er det også dyrt å være kunde hos Sony eller Huawei eller HTC om dagen.Vil du ha en toppmobil må du påregne å kjøpe den for mellom 8000 og 11 000 kroner om dagen.

Det er også gode årsaker til at prisene har endret seg. Byggekvaliteten har gått opp, og både i Norge og i utlandet dyttes det på grenser for hva en telefon kan koste om dagen. Oppå det har vi valutasvingninger, der den norske kronen lå svært høyt en periode, og nå ligger vesentlig lavere mot viktige verdensvalutaer som amerikanske dollar og kinesiske yuan.

Men samtidig skjer det noe med mobilene våre. Dingsesjangeren har modnet i rykk og napp med stadig mer stabil og kapabel programvare, stadig bedre kamera og nye teknologier som hurtiglading og USB-C. En del komfortløsninger har også kommet til, med slikt som stereolyd i front.

Store endringer på vei?

Selv om Apple alltid har vært dyrere var heller ikke de like dyre før. Rundt 5500 kroner kostet iPhone 4 i sin tid.

Selv om hvert rykk har vært merkbart, har den gode totalsummen glidd nesten umerkelig inn i et område vi for få år siden ville kalt perfeksjon. Selv om det alltid er noe igjen å pusse på er det få åpenbare områder som kan massivt forbedres i mobilverdenen akkurat nå.

Ved HTCs lansering av U12+ for litt siden begrunnet selskapet valget av virtuelle volum- og strømtaster med at de forventet en massiv endring i mobildesign eller formfaktor ganske snart. Mobilen nøyaktig slik vi kjenner den i dag er muligens på vei inn i sine siste dager.

Endetiden handler ikke om at mobiler ikke lenger vil ligge i lommene våre, men mer om at måten vi bruker dem på og måten de bygges på kanskje vil endres. Tenk fleksible skjermer og fremtidsvisjoner à la mobilen du kan rulle sammen.

Når toppmodellene har blitt så gode er det nær en selvfølge at godsakene også trekker ned i pris.

Toppmodell til tredel av prisen

Motorola har lenge vært blant de flinkeste kinesiske produsentene til å selge billige, men svært gode, telefoner utenfor Kina. De nye Nokia-telefonene har kastet seg på samme trend, og i år åpnet også OnePlus opp for salg i Norden. Stadig flere butikker selger også Xiaomis modeller her på berget.

I fjor høst ga vi Apple tommel opp for deres iPhone X til tross for høy pris. Den kunne koste så mye fordi den gjemte identifikasjon og sikring bak FaceID som lynraskt åpner telefonen når du ser på den. Samsung fikk middels fornøyde tester både for Galaxy Note 8 og Galaxy S9. Begge begrunnet med at prisen har gått betydelig opp uten at viktige og merkbare funksjoner har forbedret seg tilsvarende.

I år angripes Samsung og Apple fra bunnen av mobilmarkedet. Det finnes konkurransedyktige telefoner fra 3-4 tusenlapper. I toppen av utvalget er det også komplisert ... med telefoner som har drastisk bedre kamera uten å koste mer.

9000 kroner mot 3000 kroner

Nokia 7 Plus (bildet) og Moto G6 Plus er begge knallgode alternativ som oppfører seg nesten fullt ut som toppmodeller.

Samsung har tidligere sagt at de ikke vil fokusere primært på nyvinninger og teknologi, men heller på brukeropplevelse. At Apple skal klare å dra en Face ID-revolusjon opp av hatten hvert år virker også særdeles lite sannsynlig - vi har sett relativ stillstand også der gjennom flere år før iPhone X.

Spørsmålet er om de to gigantene kan slippe unna med å melke betalingsvillige markeder som det norske med stadig dyrere telefoner, når stadig billigere telefoner blir stadig vanskeligere å skille fra de dyrere både i bruk og kvalitet.

Kort sagt; hvordan selger du Galaxy S-telefoner til 9000 kroner når alle har oppdaget Moto G som gjør omtrent samme nytten til 3000? Kjøper du det billigste som fortsatt gjør en god jobb har du kun marginalt mindre «toppmodellfølelse» enn med en faktisk toppmodell. For de aller fleste vil det være nok.

Trenger du en billig mobiltelefon som yter som en dyr? Her har vi samlet noen av de mest aktuelle, slik at du kan finne frem til varianten som er riktig for deg »

Les også
Samsung viste fire nye skjermdesign med busslomme
annonse