Til hovedinnhold

Apple-lanseringen var viktigere enn du tror

Det var kanskje ingen nye produkter, men programvareoppdateringene var viktige.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Tek.no / San Jose: Apple har akkurat fornyet programvaren til alle dingsene sine her i California. Og en rød tråd gikk igjen i alle presentasjonene deres: Hvordan bruker vi dingsene våre og hvordan spores vi når vi bruker dem?

Apple vil ta tak i begge disse spørsmålene.

Både de mange personvernskandalene og den nye trenden med såkalt digital detox ligger som et bakteppe. Sistnevnte går ut på at man enten legger fra seg, eller begrenser, dingsebruken en stund. I jakten på fred kjøper enkelte seg også «dumme» dingser som ikke varsler dem ihjel om alt mellom himmel og jord.

Få oversikt over tiden din

En ukentlig oppdatering vil vise deg hvor mye du bruker forskjellige apper og når du bruker dem.
Apple

Med nye iOS 12 til iPhone og MacOS Mojave til Mac trenger du ikke nødvendigvis kjøpe en banantelefon fra Nokia for å slippe unna maset og bli mer til stede i eget liv.

En ny funksjon som lar deg både se og begrense egen tidsbruk per app virker som en liten genistrek for å gi oversikt. Sannsynligvis får mange en aha-opplevelse når de ser akkurat hvor mye tid de har tilbrakt i Snapchat, Facebook eller Instagram.

Hvis du er av typen som ikke forstår hvordan dagen bare plutselig kan forsvinne, kan appen trolig avsløre at det er fordi du har surret målløst opp og ned i Facebooks nyhetsstrøm i et par for mange timer. Kanskje du faktisk hadde hatt tid til husvask, eller en dag ute med venner og familie, hvis du bare hadde lagt ned mobilen?

Det blir på sett og vis litt som å sette dine siste transaksjoner med kredittkortet i en løpende liste - rett på kredittkortet. Det gir oversikt. Kanskje ikke en hyggelig oversikt, men like fullt kanskje en oversikt vi trenger.

Ikke forstyrr - på ordentlig

Apple har lenge hatt en ikke forstyrr-funksjon i produktene sine. Men nå utvides den, slik at telefonen din på mange måter blir en sekretær som tar seg av alt som kommer inn når du ikke har tid.

Så fort morgenen kommer kan du se i varslingssenteret for å finne ut hva som har skjedd. Det blir ikke lenger slik at du varsles om alt mellom himmel og jord på tidspunkt du ikke trenger det - selv ikke som en lydløs liste på låseskjermen. Der står det nemlig bare at telefonen er i ikke forstyrr-modus.

Varslinger, hvor enn forsiktige og stille, har det med å forstyrre likevel. Du får kanskje øye på noe, og plutselig er du inne i e-post-appen for å svare, eller inne i innstillingene til en app som ber deg om å gjøre noe.

Dette er også en del av det folk søker digital avvenning fra, og man kan håpe behovet for slikt blir mindre - og mobilbruken sunnere - med funksjoner som dette.

Kverker sporingsløsninger

Apple

At begge Apples to store operativsystemer også hindrer ting som deleknapper i å spore deg på nettet betyr at du slipper å bli forfulgt av reklame for ting du har tittet på. Det er enda en del av den store kaken vi kan kalle digitalt stress. Selv om det ikke nødvendigvis betyr at du kan identifiseres, er det lett å legge merke til og mange klør seg i hodet over hvorfor det skjer.

At nettsteder som Facebook ikke lenger kan fotfølge deg fritt rundt på nettet handler også om personvern og din trygghet på nettet. Spesielt nå som nettopp Facebook har vært gjennom en kraftig oppvask etter Cambridge Analytica-skandalen.

Til sist handler det også om mulighet til å identifisere brukere - siden Apple holder informasjonen nettsider kan samle inn til et minimum. Men det som er viktigst for flest er kanskje den mer hverdagslige sporingen som alle blir utsatt for nesten hele tiden.

Digital kaoshjelp

Mange håpet nok på en lanseringsbonanza lik den Apple presterte på fjorårets WWDC. Ryktene i forkant handlet om at iOS 12 ville få relativt små oppdateringer, ettersom Apple ville fokusere på stabilitet.

Heldigvis tok ryktene feil. For dette er antakeligvis en av de viktigste oppdateringene fra noe enkeltselskap noensinne for å bedre måten våre digitale liv forløper.

Apple legger nå opp til at du og jeg rett og slett skal bruke dingsene våre litt mindre. I hvert fall når vi ikke egentlig trenger det. Munnhellet om at en iPad kan fungere som barnevakt er i grunnen riktig også for voksne - mange av oss sitter og glor når vi ikke har annet å gjøre.

Kanskje bør vi ta kontrollen tilbake selv og unngå at dingsene våre er hverken barnevakter eller voksenvakter. Og verktøyene som skal til ser det nå ut til at vi har fått.

annonse