Kommentar

Øye versus kamera

Har du noen gang reflektert over forskjellen på et kamera og menneskeøyet?

Øyet og kameraets likheter

Det har Roger Cicala, grunnlegger av Lensrental.com. Det hele startet med at Cicala leste en forumdiskusjon om hvorvidt en 35 mm eller en 50 mm (på et fullformatkamera) produserer et bilde som er tettest opptil det menneskeøyet ser. En rekke gode argumenter og utregninger til tross: I ekte internettforum-stil kom ingen frem til noen god, logisk konklusjon. Cicala tok dermed saken i egne hender og satt igang med å lese seg opp på menneskeøyet.

Veldig forenklet kan man si at kameraet etterligner menneskeøyet: Cornea, eller hornhinnen, kan sammenlignes med frontelementet i et objektiv. Iris og pupill tilsvarer blenderåpningen, mens bildesensoren fungerer på samme måte som øyets retina - netthinnen. Mellom pupill og netthinne er det en linse, tilsvarende et linseelement i et objektiv. Alle som har dissekert øyne i naturfagstimene burde være kjent med hvordan et øye er konstruert. Med dette i bakhodet kan man til en viss grad kalkulere seg frem til hva dette ville tilsvart i kameraverdenen.

Les også: Slik bruker du det naturlige lyset

Et gjennomsnittlig menneskeøye er omtrent 25 mm målt fra hornhinne til netthinne, og en pupills diameter varierer fra 2 mm til 7-8 mm avhengig av lysforhold. Øyets reelle brennvidde varierer noe fra individ til individ og kan måles på forskjellige måter, men noe mellom 17 mm og 24 mm er angivelig riktig for de fleste. Går vi ut fra at pupillens største diameter er 8 mm tilsvarer dette et blendertall på 2.1 dersom brennvidden er 17 mm, og 3.5 dersom brennvidden er 24 mm.

"Hvis øyet har en brennvidde på mellom 17 og 24 mm, hvorfor driver alle da og diskuterer 35 mm og 50 mm?", spør du kanskje. Det er fordi man må ta andre faktorer med i beregningen. Mennesker har kanskje brukbart sidesyn og et totalt synsfelt på ca 160 grader, men vi er ikke i stand til å nyttegjøre oss noe særlig av det som er utenfor hovedsynsfeltet; et kjegleformet felt med en vinkel på 55 grader. Tar man utgangspunkt i et fullformatkamera tilsvarer dette et objektiv med brennvidde 43 mm - cirka midt mellom 35 mm og 50 mm (disse forumdebattantene var med andre ord ikke helt på villspor).

Syns du dette var interessant, sier du? Da leser du videre på neste side om hvor mange megapiksler øyet har, og hvorfor øyet og kameraet ikke alltid ser det samme.

Les også: Redaktør Ares oversikt over Akams beste guider