Kommentar

– Tre ting jeg hater ved Galaxy S8

Lite er mer irriterende enn uforståelige valg i ellers fantastiske produkter.

Samsungs Galaxy S8 har med rette fått heder og ære både av oss, og av vel - de fleste som har uttalt seg. Den fortjener skryten, men den fortjener også litt pepper. Etter å ha brukt den en stund har jeg etter hvert ladet muskedunderet tilstrekkelig.

Det er tre ting jeg ikke begriper med Galaxy S8. Og disse tingene er spesielt ubegripelige i lys av alt det Samsung gjør riktig med modellen. Den er fantastisk, men hvorfor allverden har koreanerne valgt som de har gjort på disse tre punktene?

1. Assistenten ingen bruker, men alle må ha en knapp til

Bixby-knappen befinner seg rett under volumkontrollen på telefonen, og selv om du befinner deg utenfor Korea og assistenten er nær fullstendig unyttig - får du ikke lov til å bruke knappen til noe annet. Hvorfor ønsker Samsung å irritere verden utenfor Korea med en funksjon som ikke virker? Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Bixby er mobilhjelperen Samsung mener er mye bedre enn både Google Nå, Alexa og Siri. Det er bare ett stort problem med den. Den virker ikke på norsk. Den virker heller ikke på spansk. Den virker knapt på engelsk. I all hovedsak virker den på koreansk, altså i Samsungs hjemmemarked.

Like fullt, i en telefon der nesten alt annet kan tilpasses brukerens ønsker og behov, er 100 prosent av verden nødt til å ha en egen knapp for en tjeneste som med litt godvilje maksimalt kan sies å fungere i ti prosent av verden.

Fingerleseren på Galaxy S8: rart plassert, vanskelig å føle seg frem til og rett ved siden av kameralinsen. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Det gir ingen mening å presse en slik løsning på absolutt alle sine kjøpere, før man i det hele tatt har vurdert å gi dem nytte av bildet som kommer opp når den trykkes på.

2. Hvordan ikke plassere en fingerleser

Hvis noen spurte meg i en tøysete tone om hvordan man kunne gjøre en fingerleser minst mulig intuitiv hadde jeg kanskje svart som følger:

– Sørg for at den er et sted de ikke pleier å være, gjerne et sted som er litt vanskelig å nå. Sett prikken over i-en ved å heller ikke markere tydelig hvor den er med rammer rundt eller andre følbare endringer på overflaten rundt, og du har en ganske irriterende løsning.

Uheldigvis har Samsung fulgt min oppskrift til punkt og prikke. Fingerleseren er rett ved siden av kameraet. Den er ikke under og midtstilt slik de fleste fingerlesere på baksiden av telefoner er. Det er riktig nok en slags markering rundt den, men den er umulig å skille fra samme type markering som også er rundt kameralinsen.

Ser du sirklene rett over skjermen? Inni disse og et par til som du ikke ser så godt ligger det sensorer av ymse slag. Telefonen vet hvor lyst det er rundt seg, og burde kunne styre om den gjenkjenner deg på iris eller ansikt helt av seg selv. Bilde: Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Jeg trykker og trykker, men ingenting skjer. Alt som egentlig foregår er at kameralinsen min blir stadig mer møkkete.

3. Iris vs. ansikt

Galaxy S8 er kjent for å ha både en lynrask ansiktsgjenkjenning og en rimelig god iris-gjenkjenning. Ingen av delene gir fullverdig sikkerhet, noe som kan være kritisk hvis navnet ditt er Erna Solberg. Men for deg og meg, som ikke er statsministre, er begge løsninger sannsynligvis tilstrekkelige.

Det som er irriterende er at Galaxy S8 ikke kan ha begge funksjoner aktivert samtidig. Det blir ekstra irriterende sett i lys av at hver løsning krever sine lysforhold. Ansiktsgjenkjenningen trives best i dagslys, gjerne i stormende sol, mens iris-gjenkjenningen fungerer ved hjelp av et IR-lys i fronten av mobilen, som lett blir overdøvet av kraftig sollys. Den virker ikke bra når solen presser på.

Kantene på telefonen er fulle av sensorer, og minst én av dem sanker lysdata for justering av skjermen. Hvorfor kunne den ikke også autovalgt gjenkjenningsløsningen etter lysforhold?

En fantastisk telefon likevel

Selv med noen virkelig pussige valg lever Galaxy S8 opp til sin status som markedets beste mobiltelefon. Den er i det hele tatt en fryd å bruke. Men en gang nå og da tar jeg meg i å tenke at den er så nærme perfekt, og manglene den har burde være både opplagte og enkle å fikse.

Når så mye er så bra, blir småplukket ekstra tydelig. Og det er det som er saken med Galaxy S8. Heldigvis kan i hvert fall to av disse punktene korrigeres i programvare, dersom Samsung vil. Så jeg håper fortsatt på å kunne slippe unna feiltrykk som leder til en litt ubrukelig Bixby-funksjon uten at jeg må installere en app for det.

Les også: Amerikanske Consumer Reports annonserte nettopp at Galaxy S8 topper deres liste over de beste mobiltelefonene

Les også
En egen Google Assistent-knapp skal inn i 100 millioner mobiler i år
Les også
Ansiktsgjenkjenning i Galaxy S9 kan bli mye bedre
Les også
Galaxy S8-eiere vil bruke Bixby-knappen til andre ting – det vil ikke Samsung ha noe av
Les også
Her er «nye» Galaxy Note 7
Les også
Samsung Galaxy S8+: Samsung Galaxy S8 er dyr, men deilig
annonse