Til hovedinnhold
KommentarJack-pluggens død

Kanskje er det ikke så galt at Apple sparker oss ut i en trådløs hverdag

Teknologiskifter er slitsomme og dyre, men de er nødvendige.

For noen måneder siden, da Apples fjerning av mini-jacken kun var et rykte, skrev jeg en forholdsvis flammende kommentar om hvor brukerfiendtlig dette trekket var. Den var kanskje i overkant hard, når jeg har fått tenkt meg om.

Det som i sin natur er brukerfiendtlig er teknologiskifter. Å stå med ett ben på hver side av slike teknogjerder er slitsomt. Og av og til veldig dyrt, men det er ikke nødvendigvis slik at det skal stoppe dem. I så fall hadde vi antakeligvis sittet her med videospillerne våre og en gigantisk VHS-samling fortsatt.

Et mer nyansert syn ...

Slik kan det sies. Men det er ikke hele sannheten.

Jeg har ikke ombestemt meg helt. Men synet mitt på dette trekket har blitt noe mer nyansert siden sist. Og paradoksalt nok var det et av de vanlige delebildene om hvor bakpå Apple er som fikk meg til å fundere litt grundigere på dette.

Bildet dukket opp i Facebook-strømmen min mens jeg lyttet til et altfor dyrt Sennheiser-headset, fra LGs fantastiske toppmodell V20, som dessverre foreløpig ikke er tenkt for det norske markedet. (men test er likevel på vei her på Tek.no!)

Ironien i å argumentere for «lossy» og trådløs lydoverføring når jeg sitter med Tidal HiFi på ørene via et kablet hodesett kunne ikke vært mer synlig om den prøvde. Det jeg lytter til nå er nemlig ukomprimert i alle ledd, og skal låte som det gjør direkte fra CD-platen hele veien frem til ørene, mens den komprimerte lyden jeg vanligvis strømmer har kvalitetstap både fra Spotifys arkiver og mellom telefonen og de trådløse hodetelefonene.

Jeg sitter altså litt fast midt på delestreken som kalles Apple iPhone 7.

Saken er at alle har rett i denne diskusjonen. Både Apple, og de som spøkefullt viser til Sonys gamle overgang til mini-jack.

Jeg liker virkelig ikke overganger

sitat"Men man må kanskje ha et lite tupp i røven for å innse hvor praktisk det er å ikke vikle seg inn i kabler på farten."

Overganger er noe forbannet høgg, om det er lov å si det i middels fargerike ordelag. Men for ti år siden var også trådløs musikk ganske håpløst.

Med A2DP introdusert i 2004, var det langt mellom de gode stereoheadsettene med Bluetooth den gang. Teknologien har så smått moden blitt, og det er faktisk grunn til å vurdere om kabler i det hele tatt er nødvendig for portabel lyd.

Men man må kanskje ha et lite tupp i røven for å innse hvor praktisk det er å ikke vikle seg inn i kabler på farten. Jeg har hatt mange BT-hodetelefoner opp gjennom tidene, også noen av de tidligste, men det tok ganske lang tid før inntrykket av fleksibilitet veide tyngre enn irritasjonen over den dårlige lyden i mange av disse hodetelefonene, den generelle byggekvaliteten som ikke alltid holdt mål eller de stadige utfallene av lyd som ikke er fullt så hyppige i dag som med de aller tidligste.

Et gjenglemt sett hodetelefoner

Bose QC35 trenger i utgangspunktet ikke tråd for å spille musikk med god lydkvalitet og demping. De kablede hodetelefonene gir bedre lyd, men kanskje er det likevel på tide å legge kabelen fra seg på farten.

For noen år siden glemte jeg et forholdsvis nyinnkjøpt sett Bose QC15 før en lang flytur til Las Vegas. I mild panikk på Heathrow stormet jeg til flyplass-Elkjøp, også kjent som Dixons.

Noen prøvelytt, et smil og en kortkode senere var jeg både fattigere og rikere på samme tid. Et Sony MDR-10BT lå i posen. Det hadde ikke støykansellering, men støykansellerende hodetelefoner hadde jeg jo. Et noenlunde moderne trådløst sett hodetelefoner hadde jeg ikke, så mantraet ble at jeg heller fikk lene meg på passiv støydemping og litt høyere volum for å fylle et hull i hodetelefonsamlingen.

Noen timer senere, i bakerste delen av en overfylt og trang 747 med det britiske flaggets farger på utsiden, nådde rastløsheten historiske høyder. Stakkaren foran meg prøvde å sove, og nesten to meter lange meg prøvde å overleve.

Friheten til å gå fra telefonen

Jeg reiste meg og begynte å rusle omkring. Om det er en fornuftig ting å innrømme vet jeg ikke helt, men på veldig lange flyturer prøver jeg gjerne å dele opp turen i omtrent like store deler – med en tur på toalettet som skilletegn.

Så der satt jeg plutselig. På flydassen bakerst i ett av verdens største passasjerfly, med lyd på ørene. Sangen som plutselig dukket opp passet ikke helt til aktiviteten, så jeg spolte videre ett hakk med knappen på hodetelefonene. Men jeg kjente ikke igjen lyden jeg fikk servert.

Først da innså jeg at lydkilden lå igjen i flysetet litt lenger fremme. Jeg hadde spasert rundt i hele økonomiklassen, som er mange meter i lengde, uten hverken forstyrrelser i lyden eller telefonen min.

Det føltes som fremtiden. Den hadde nok vært her en liten stund allerede da, men først da skjønte jeg virkelig hvor hindret man blir av å kle på seg kabler utenfor husets fire vegger.

Apple var ikke først

Motorolas Moto Z er modulær og kan for eksempel ha projektor eller høyttaler festet på ryggen. Men noen mini-jack har den ikke. Den ble lansert i juni.

Siden den gang har jeg stort sett brukt trådløse hodetelefoner på farten. Sonyene har overlevd absolutt alt jeg har utsatt dem for, inkludert regn og svette. En del testprodukter har også fått plass på knollen, og i det siste Bose QC35 som kombinerer både knallgod støydemping, grei nok lyd og fin brukervennlighet.

Jeg har slitt minimalt med utfall av lyden, selv om det fortsatt skjer i blant. Det motvirkes av at jeg heller ikke har byttet hodetelefoner på grunn av ødelagt kabel i samme periode.

Og skal vi først gjøre narr av noen for å slippe toppmodeller uten den samme kontakten, var det strengt tatt Motorolas Moto Z som var først av «de nye". Trådløst er antakeligvis kommet for å bli, og jeg vil bli overrasket om ikke antallet adaptere fra ladekontakter øker fremover, på veien mot en trådløs fremtid.

Skifter er dyre

Men det betyr også at vi som har dyre hodetelefoner med kabler på må akseptere noen begrensninger underveis. Svindyre videospillere og store kassettsamlinger var også vanlig, en gang i tiden. Men utviklingen fortsetter ufortrødent.

PS! Noen lurte på om vi kom til å trekke for manglende mini-jack i samtlige telefontester fremover. Svaret er tja. Så lenge det fortsatt er en så uvanlig ting som det er, og så lenge vi oppfatter at det kan være en vesentlig hindring for brukere, kommer det til å bli nevnt. Men på ett eller annet tidspunkt i løpet av de neste årene vil det antakeligvis slutte å være noe vi bryr oss så mye om.

Ute etter noen gode trådløse hodetelefoner? Vi har testet flere:

annonse