Tek.no

Kommentar

Historisk vanskelig å velge Android-mobil

Dårlige menyer med Google, eller knallgode menyer uten?

Huawei P40 Pro til venstre, Samsung Galaxy S20 Ultra til høyre. Begge er gode, men på hver sine måter. Begge kunne vært nær perfekte, men omstendighetene har gjort at de ikke er det.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
27 Mar 2020 14:35

Det er tre sikre vinnere blant mobilprodusentene hvert år. Apple, Samsung og Huawei. De to siste er de største kamphanene, mens Apple som regel gjør sin egen greie. Vanligvis kan vi forvente gull fra både den sørkoreanske og den kinesiske leiren. Men dette året er situasjonen en annen.

Huaweis P40 Pro er den siste mobilen i en rekke av knallbra telefoner fra det kinesiske selskapet. Men etter at selskapet i fjor fikk begrenset sin mulighet til å samarbeide med amerikanske selskaper ble også muligheten til å bruke Google-tjenester på telefonene kuttet.

Det gjør at P40 Pro ikke har tilgang til alle appene du ellers kan bruke på en vanlig smarttelefon. Den har tilgang på noen av dem, men da må du bruke enten Huaweis egen App Gallery eller en ekstern appløsning så som APK Pure.

Huawei mot Samsung

Det som gjør det frustrerende er hvor bra telefonen ellers er. Både maskinvare og programvare på telefonen ellers er nemlig helt i toppklasse. Du finner ikke et mobilkamera som tar bedre bilder, og du finner ikke menyer som er like ustoppelige og bugfrie.

Hadde enda problemet vært isolert til Huawei. Og det er det jo lett å tenke at det er.

P40 Pro konkurrerer først og fremst med Samsungs Galaxy S20 Plus eller Galaxy S20 Ultra. Det har gått tre uker siden vi testet telefonen og det er to uker siden den kom i salg. Og fortsatt er ikke programvaren helt 100 prosent, og 5G-støtten er heller ikke oppdatert på plass i en telefon som har «5G» skrevet med store bokstaver på utsiden av esken.

I testperioden måtte vi teste oss gjennom to ulike telefoner og tre ulike programvarer før testen kunne publiseres.

Og selv om telefonen ble noe mer stabil, ble den aldri så bra som vi forventet. Karakteren landet på 8,5 – som er en god karakter, men potensialet til telefonen er å kunne gå helt til topps på karakterskalaen.

Både S20 Ultra og P40 Pro har omfattende kamerapakker på baksiden. Men Huaweien er langt mer kompakt enn Samsungen likevel, og den har bedre programvare som tar bedre bilder og gir færre bugs. På papiret står knapt Samsungs maskinvare tilbake for Huaweis.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Tregheter og bugs

Fortsatt er det slik at Galaxy S20 Ultra har uforklarlige tregheter her og der. Innimellom går den på egen hånd ut av appen du er i og inn i SIM-kortadministratoren uten at du ber om det selv. Om kameraappen i det hele tatt prøver å fokusere? Vel, man får vel starte appen på nytt og se om det ordner seg.

Det er absolutt ikke en dårlig telefon. Men du verden som Samsung har trynet på målstreken da de laget programvare til den. Dette var Samsungen jeg leste spesifikasjonene til og tenkte at; endelig! Endelig har Samsung forstått at de har konkurranse og prøver å gjøre noe med den.

Jeg gledet meg til å bruke S20 Ultra. Men i stedet velger jeg den ganske ofte bort til fordel for OnePlus-modeller med svakere kamera, og altså nå Huawei-mobiler uten Google-støtte.

Irriterende varslinger. Hele tiden

For både hos OnePlus og hos Huawei vet de hvordan de skal lage gode menyer som ikke bugger. Det går raskt unna og alt skjer idet jeg trykker på knappen. Ikke med uforklarlige forsinkelser fem sekunder senere.

Og en Huawei eller en OnePlus gir deg ikke varslinger fra alle mulige apper hele tiden heller. Der er OnePlus enda flinkere enn Huawei, men ingen er så opptatt av å fortelle deg om tjenestene sine som Samsung.

Visste du at du kan se reklame på mobilskjermen til inntekt for en god sak? Har du logget på Samsung-kontoen din? Har du sjekket ut Samsung Pay, Samsung Health eller Smart Switch? Vet du hva Bixby kan gjøre for deg?

Pling, pling. Pli-pling!

Koden, nå igjen?!

Og på min stadige vei inn i Galaxy S20 for å finne ut av alt den har å melde om, må jeg som regel taste passordet mitt på skjermen, til tross for markedsledende maskinvare på fingeravtrykksfronten. Det er jo slik på alle mobiler at hvis det går lenger enn en tilmålt mengde tid må du åpne mobilen med koden din. Den anses som tryggere enn fingeravtrykk og ansiktslås, i fall du har glemt igjen mobilen din på bussen eller en bardisk.

Problemet er bare at det ganske ofte slett ikke har gått 24 timer. Ofte må jeg taste kode for å komme meg inn i S20-menyene på morgenen, etter å ha låst den opp og brukt den på kvelden dagen før. Vel er jeg et murmeldyr, men jeg sover jo veldig sjelden i 24 timer i strekk.

S20 Ultra er en god telefon. Som tar gode bilder. Som har en fantastisk skjerm. Som har et lass gode funksjoner. Ingen Android-mobiler får mer tilbehør laget for seg enn Samsungs toppmodeller. Og den har jo Google, og dermed alle appene mine. Men den har også frustrasjon som setter et slags skeivt punktum for nesten hver eneste ting jeg vil juble over.

Mangler jeg kan leve med

Huawei mangler Google. De mangler dermed Vipps og Netflix også.

Huawei mangler Google Home, som jeg bruker til å starte støvsugingen eller skru av og på lysene. Jeg slår av PC-skjermene mine med stemmen, hvis jeg glemmer de på. Og den forbannede tørketrommelen som insisterer på å ha et timelangt antikrøllprogram som går av og på etter at den egentlig er ferdig ... vel, det blir det brått og stemmestyrt slutt på det også.

Men faktum er at for meg er ikke Vipps noe jeg bruker hver dag. Jeg bruker det ikke engang ukentlig. Hvis jeg må betale noen bruker jeg like ofte nettbanken, med «kontaktlisten» i form av kontonummer som allerede ligger lagret der. Og ellers er det ofte like greit å kjøpe noe tilbake, for eksempel at man betaler for hver sine sett billetter hvis man skal på konsert (en eller annen gang der fremme).

Google-hjemmet mitt styrer jeg med smarthøyttalere. Jeg bruker omtrent aldri mobilen til å administrere oppsettet, hvis det ikke er noe galt eller noe som skal legges til. Og i de tilfellene trenger jeg uansett ikke mange enheter som kan styre alt – den nye kontakten kan fint legges til ved hjelp av nettbrettet.

Hvis ikke kamerakvalitet er det aller viktigste er OnePlus-mobilene fantastiske å bruke. De har gode skjermer, de har Google og de har kompromissløse menyer som aldri stopper opp. Prislappen er også mye lavere.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Historien går litt på samme vis med OnePlus. Jeg har brukt 7T Pro mye det siste halve året, og 7 Pro før det. Ingen av dem har det beste kameraet, men du verden hva man er villig til å forsake for menyflyten og den fabelaktige 90-hertz-skjermen de byr på.

OnePlus har, enn så lenge, Google-støtte. Men gitt USAs mistenksomhet til alt og alle for tiden føles det som et spørsmål om tid hvor lenge det varer.

Tre valg med hver sine svakheter

Til syvende og sist ender vi opp omtrent ved konklusjonen av P40 Pro-testen. Selv om flere mobiler enn noensinne prøver å tilby «full pakke» i 2020, er det også vanskeligere å velge enn noensinne.

Om du skal ha toppmodell som ikke er en iPhone har du dette å velge mellom:

  • Samsung Galaxy S20 Ultra som koster rundt 15.000 kroner. Den har Google, markedets beste skjerm og ålreit kamera, men den er frustrerende, buggete og gnåler om egenreklame mange ganger i uken.
  • Huawei P40 Pro som koster 11.500 kroner. Den har trådløse hodetelefoner og raskeste lader inkludert. Den har det beste kameraet, den beste batteritiden og en mer enn god nok skjerm med 90 hertz-oppdatering. Men den har ikke Google.
  • OnePlus 7T Pro som koster rundt 8.000 kroner. Den har mer enn god nok skjerm med 90 hertz-oppdatering. Den har Google, og den har fabelaktig raske og smidige menyer. Men den mangler det gode kameraet som Samsung har, og har i hvert fall lite å stille opp mot kameraet som Huawei har.

Og dette er altså valg vi skal betale historisk mye for, både fordi basispris på mobilene øker jevnt og trutt, og fordi valutaspekulanter sjonglerer med kronekursen mens alle er redde for virus og utfallet av Russlands krangel med OPEC. Altså ... nå hadde det vært helt greit om 2020 bare tok ferie en liten bit. Jeg har hørt nok av dette året nå.

annonse
annonse

Dagens beste tilbud

I samarbeid med vår kommersielle partner Prisjakt.no
Loading