Til hovedinnhold

– Apple begynner å slite like mye med bugs og småfeil som resten av mobilbransjen

Få opp kvaliteten, Apple!

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Apple er i hardt vær om dagen, etter at de tilsto å ha senket hastigheten på aldrende iPhoner. Mekanismen er visstnok til for å spare iPhone-brukerne for problemer når batteriet ikke lenger kan levere nok strøm til at alle mobilfunksjonene kan jobbe for fullt.

Men som alle teknologibedrifter liker også Apple å selge nye telefoner, og skinnet av tvil omkring funksjonen gjør at kritikken har haglet. I Frankrike snuser myndighetene på om dette er såkalt planlagt foreldelse - altså produkter der man setter en kunstig utløpsdato for å sikre at kunden kjøper nye før det går for lang tid. Dette er forbudt ved lov i landet.

Apple har lovet bot og bedring i en ny iOS-versjon, og for de som allerede plages med dårlige batterier er løsningen nå forholdsvis billig, så lenge du har tid til å vente litt. Men batterikrøll til side; det er mer Apple burde fikse i iOS 11.

For rundt tre måneder siden lanserte Apple både nye telefoner og nytt iOS. Og eplene har som vanlig fått rimelig gode kritikker for samtlige telefoner. Spesielt iPhone X gjorde det meget bra - både hos oss og andre steder. Det er første gang vi har valgt å la en iPhone gå helt til topps i listene våre på flere år. Men det er likevel noe som skurrer litt her.

Til tross for at iOS fortsatt er et feiende flott operativsystem å bruke, har det mistet litt av den uslåelige polishen som alltid har vært blant dets beste argumenter mot en stadig mer påtrengende skare av Android-konkurrenter. iOS er rett og slett blitt litt «jevn-buggy» med sine konkurrenter. Og det kan bli skummelt, når en hærskare folk velger vesentlig dyrere iPhoner enn godt brukbare Androider med denne polishen som beveggrunnlag.

Her er noen av problemene som iPhoner og iPader stadig vekk sliter med. Flere av dem er selvopplevd i Tek-redaksjonen, og selv om flere har eksistert fra første dag er mange fortsatt i drift.

Irritasjonsmomenter og bugs:

 • Telefonen låser seg helt, og spiller død i noen sekunder. Før den plutselig og uten forklaring våkner igjen.
 • Tastatur som ikke viker for innhold, eller ikke dukker opp når det trengs.
 • Ofte aktiverer ikke 3D Touch helt som planlagt - spesielt når man trykker hardt på tastaturet for å flytte tekstmarkøren.
 • Batteritid som varierer mye fra iOS-oppdatering til iOS-oppdatering - også på helt nye telefoner.
 • Apptilkoblede dingser virker å ha trøbbel med å henge fast i telefonen - uten noe klart mønster for enkeltleverandører med trøbbel, eller synlige årsaker.
 • Enkelte apper har en tendens til å forsvinne fra skjermen uten forklaring. Dette kan være utviklerrelatert - men det virker som om enkelte apper kan ha blitt litt mindre stødige etter iOS 11-oppdateringen enn de pleide å være.
 • En rekke større og mindre hikker som opptrer av og til og i ulike sammenhenger.
 • Enkelte uventede tilkoblingsproblemer mot WiFi og Bluetooth.

Merkelige bugs som har kommet, og forsvunnet igjen:

 • Trege knappeanimasjoner i kalkulatoren sto i veien for rask inntasting og ga tidvis feil resultater.
 • Stavekontrollen erstattet bokstaven i med en A og en boks med spørsmålstegn i.

Noen ting er bare dårlige designvalg, og kan anses som barnesykdommer:

 • Appveksling ved sveip på iPhone X fungerer bra - helt til du skal veksle mellom en horisontal og en vertikal app.
 • Kan vi få et designregime som henger sammen igjen snart? Noen ganger sveiper man, andre ganger trykker man, og det er lite konsekvent tenkning i selv enkle apper uten mye grafisk staffasje. Før klarte de fleste å holde seg til noenlunde faste og forutsigbare designregimer som ikke gikk på tvers av telefonens noenlunde konsekvente navigasjon. Nå sliter selv Apple med å holde seg til én metode på tvers av funksjoner.
 • Dårlig informasjon om hvordan Wi-Fi og Bluetooth-knappene i kontrollsenteret virker. De skrur ikke av noen av radioene, men kobler fra gjeldende tilkobling. Dette er korrigert etter hvert.
 • Lett etterliknbare sikkerhetsadvarsler i iOS, som gjør det vanskelig å vite når det er telefonen eller et nettsted som krever handling av deg.

Forstå meg rett - iOS 11 og de nye epletelefonene er absolutt svært gode produkter. De er i stor grad på linje med og i noen fall bedre enn det som tilbys på Android-fronten akkurat i dag. Slikt endrer seg imidlertid fort, og med den ventede lanseringen av Galaxy S9 nå om en drøy måned, kan det fort hende at Samsung og Android-siden av konkurransen tar tilbake staffettpinnen.

Vi har bare blitt vant til et mer sømløst og velfungerende iOS-univers. En del av buggene og designvalgene nevnt over burde være ganske enkle å unngå. Kan hende er det den samme konkurransen som har ført til et par forhastede produkter de siste årene som biter Apple litt også. Det gikk lenge rykter om at selskapet ikke ville rekke tiårsjubileumet med sin iPhone X i fjor høst, så at de kan ha satt alle kluter til for å komme frem virker ikke utenkelig.

Men det begynner strengt tatt å bli ryddetid i iOS nå. Og jeg håper at dette ikke er en hverdag vi må venne oss til ved hver iOS-lansering. Selv om noen bugs alltid vil dukke opp - Apple har nok aldri vært så feilfrie som enkelte liker å hevde. De har bare vært noen knepp bedre enn dette.

Vi er forøvrig ikke alene om å mene at Apple har (hatt) en uvanlig stor ryddesjau med iOS 11. Her er noen flere som er litt misfornøyd med fremdriften for det nye systemet:

annonse