Tek.no

Kommentar

Nå ligger Huawei tynt an ... igjen

Uten apper lykkes ingen.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
30 Aug 2019 17:00

De siste månedene har vært harde for kinesiske Huawei. I midten av mai fikk de forbud mot å handle med amerikanske selskaper, fulgt av en midlertidig dispensasjon så de kunne fortsette å støtte produkter som alt var på markedet. Siden den gang har den pågående krisen mellom USA og Kina vært en berg-og-dal-bane for selskapet.

Denne uken ble det kjent at de kanskje ikke får ha appbutikken Google Play på Mate 30 Pro og andre kommende modeller. Og det kan bli avgjørende for toppmodellen - uansett hvor god den er ellers.

Ingen apper? Ingen kjøpere.

Giganter har prøvd

Dette skal være en lekket reklameplakat for Mate 30 Pro. Den kan bli vingeklippet allerede fra start.

Dette har vi sett før. Både Microsoft, Samsung og BlackBerry kan signere på at øvelsen Huawei kanskje nærmer seg er vanskelig. Huawei vil muligens bestride det, og si at de har bygget opp sin egen appbutikk. Det er jo riktig. Den er til og med ganske velfylt, men den har ikke alt.

Og handelsforbudet gjør i utgangspunktet også at amerikanske selskaper ikke vil kunne selge tjenestene sine gjennom Huaweis appbutikk.

Både Microsoft, Samsung og Blackberry hadde apper. Men det var ikke de riktige appene. Hva hjelper det med et hav av apper som lar deg spille «Bæ bæ lille lam» med prompelyder, når ikke Instagram eller Snapchat er mulig å laste ned?

Du kan godt ta ti sekunder stillhet til ære for Windows på mobiler, Samsung Bada og BlackBerry 10.

Alle strøk med - ingen av dem var dårlige.

En avgjørende kattepine

Når ryktene sier at Mate 30 Pro vil ha et kraftig oppgradert kamera er det ikke sikkert det betyr så mye. Det gjør nok ikke ny design, eller forbedringer i batteritid og ladehastighet heller.

Hvorfor er det så viktig?

Vel ... Huawei har hatt vekst i et nedadgående marked. De har vist reell innovasjon og mange av nyhetene i telefoner fra Apple og Samsung startet sitt liv i en Huawei. Folk som sier at kineserne kopierer har til dels rett i det - men i teknologibransjen er alle kleptomaner.

Huawei startet kanskje med å kopiere konkurrentene, men når det kommer reverslading i Galaxy-telefoner og flere kameralinser i iPhoner er det hevet over tvil at både amerikanerne og koreanerne har tittet til Kina. Og det er greit. Gode idér har en tendens til å spre seg.

Apple og Samsung var også nødt til å gjøre noe. Samsung lå an til å bli passert av Huawei denne høsten. Mate 30 Pro kunne blitt telefonen som gjorde det kinesiske selskapet til verdens største mobilprodusent. Slik så det ut i fjor.

Alt som bør bety noe for Huawei akkurat nå er å komme seg ut av kattepinen de befinner seg i. Det er enklere sagt enn gjort.

Utrygt med kinesisk mobil?

Amerikanerne sier at Huawei er en sikkerhetstrussel. Og de er ikke alene om å hevde det. Men det er vanskelig å bevise. Huawei har ikke blitt fersket på de store tingene man er redd for, men en voldsom ekspansjon og handel med Iran og Nord-Korea har fungert som magneter for kritiske øyne.

Og de jobber på et felt der noe annet enn blind tillit er umulig. Du vet alle de sikkerhetsfeilene som dukker opp i Windows, iOS og Android?

Hadde vi vært 100 prosent sikker på programvaren vår ville ikke de feilene vært der. Ingen plasserte dem der med vilje.

Det store problemet er at vi heller ikke kan vite om det er tilsiktede feil eller bakdører i produktene. Slik klimaet i verden er nå skaper det paranoia når vi handler med selskaper fra land som ikke er våre allierte.

Paranoiaen rammer spesielt mobilnettverk som potensielt kan suge til seg store mengder informasjon i ett jafs. Også mobiltelefoner kan være vindu inn til enkeltbrukere. Amerikanske embetsmenn har ikke lov til å bruke Huawei-telefoner - og akkurat det er kanskje ikke så dumt.

Samme hvor uskyldige Huawei er gir det mening å være så sikre som overhodet mulig på hvordan hemmeligheter forvaltes. Hver arbeidsgiver og hver mobilbruker må vurdere hva slags sikkerhetsnivå som er tilstrekkelig og hvilke produkter de skal stole på.

Etter å ha varmet opp i en del år har Huawei virkelig giret opp kampen om mobiltronen de siste årene. Inntil Samsungs nye Note 10 kom på markedet hadde Huaweis tre siste mobiler på rad og rekke havnet på toppen av vår mobilrangering. De har også skapt så mye interesse at de har blitt anmeldt i amerikanske medier, til tross for at de ikke har vært solgt der. Fra venstre: Samsung Galaxy S10+, Huawei Mate 20 Pro, Huawei P30 Pro, Samsung Galaxy Note 9 og Apple iPhone Xs Max.

Men hva med handelskrigen, da?

Samtidig er det umulig å ikke se hva som skjer mellom USA og Kina akkurat nå, og Huawei som del av det.

Etter G7-møtet i Japan tidligere i år erklærte USAs president Donald Trump at det hadde vært fremgang i handelsforhandlingene mellom de to landene. Og i samme anledning kunne han fortelle at Huawei skulle få handle tjenester av amerikanske selskaper. Han gikk så langt som til å si at dette også var ønsket av deres egne selskaper i Silicon Valley.

Deretter ble det så stille at du kunne høre en knappenål falle i et par uker, før den amerikanske handelsministeren fortalte hvordan dette skulle foregå; det ville bli utstedt tillatelser for handel med enkeltselskap basert på søknader de fikk inn.

Dette ble kjent i en tale 9. juli. Det så lyst ut for Huawei.

Tilbake på pustemaskinen

19. august gikk den tre måneder lange midlertidige dispensasjonen for vedlikehold av eksisterende enheter og tjenester ut på dato. I stedet for tillatelsene som ville latt Huawei lage nye produkter med sine partnere, ble den gamle dispensasjonen fornyet i 90 dager.

Det betyr at de fortsatt bare kan samarbeide med amerikanske selskaper om vedlikehold av eksisterende produkter frem til medio november. De kan ikke samarbeide om å lansere og produsere nye produkter.

Som kulisser står stadig nye tolløkninger mellom USA og Kina. Inntil de to landene har en handelsavtale seg mellom, forsøker USA og Trump å ta igjen handelsubalansen ved å legge høyere toll på flere produkter. Tolløkninger som Kina matcher hver gang.

Upålitelige ledere

At Trump har fått et rykte på seg etter å ha hatt tett og hyppig omgang med «alternative fakta» hjelper ikke for oss som ser på utenfra. Ei heller at Kinas Xi Jinping de siste årene har samlet stadig mer av makten i sitt eget fang, og jobber hardt for at Beijing skal bli ansett som en maktfaktor også ute i verden og ikke bare i eget land.

Herunder havner ting som etablering av et bittelite stykke kinesisk jurisdiksjon på hurtigtogstasjonen i Hongkong, og den siste tidens opptøyer fordi Kina ønsker utleveringsavtale med byen. Hongkong har fortsatt demokratiske valg og administreres uavhengig av Kina forøvrig, og de har fortsatt mange år igjen før byen etter avtalen skal inkluderes fullt ut i kinesisk styre og stell.

At Kina kaster vekten sin rundt gjør det også hett for nasjoner eller selskaper som anerkjenner Taiwan som eget land.

Belt and Road-initiativet nevnes ofte - en løsning der selskaper kan søke om lån og subsidier til prosjekter som kan gagne Kina utenfor landet. Typisk er det snakk om infrastruktur, som kommunikasjonskabler og veier. Det har blitt påstått at Huawei har mottatt subsidier fra Kina mange ganger, men så langt er ikke det bevist. Huawei har gjentatte ganger nektet.

Bråstopp i veksten

Samtidig vil ikke Huawei helt anerkjenne problemene de står overfor.

I mai gikk Huawei umiddelbart hardt ut og sa at de hadde forberedt seg på et forbud fra USA, og at dette skulle gå greit. Litt senere erkjente Huawei-sjef Ren Zhengfei at fremtiden kan bli utfordrende for selskapet.

– Vi kommenterer ikke rykter om produkter som ennå ikke er på markedet. Vi er imidlertid fremdeles forpliktet til Android-økosystemet med mindre begrensninger fra det amerikanske handelsdepartementet gjør det umulig for oss, sa kommunikasjonssjef Anders Bigseth hos Huawei til Tek da vi spurte hva dette ville bety for brettemobilen Mate X og Mate 30 Pro.

Det var også påfallende at Huawei i årets første kvartal rapporterte global vekst på 39 prosent sammenliknet med samme kvartal i fjor. Vanvittige tall i et marked der pilene peker forsiktig nedover.

I begynnelsen av august la de frem nye tall, men bare for første halvår totalt. Da skrøt de av en vekst globalt på 23 prosent og lojale kunder. En vekst på nærmere 40 prosent på tre måneder hadde blitt barbert til en vekst på ned mot 20 prosent fordelt på seks måneder.

Andre kvartal er perioden selskapet typisk har nye produkter å selge og skal normalt være sterkere enn første kvartal.

Sagt på en annen måte; Handelsforbudet ser ut til å ha bråstoppet veksten selv om det bare rammet halvannen av seks måneder i første halvår.

Nyvinninger på kamerafronten har sikret Huawei salg og oppmerksomhet. Men de har også hatt et sterkt fokus på lang batteritid, hurtiglading og andre smarte funksjoner. P20 Pro til venstre i bildet introduserte nattmodusen Huawei er kjent for. Mate 20 Pro la til ultravidvinkel, trådløs lading og vennelading og svært avansert ansiktsgjenkjenning. Med P30 Pro fikk vi for første gang en brukbar 5x zoom i et mobilkamera - på toppen av det fikk vi betydelig forbedret nattmodus og en bildebrikke stor nok til å klare seg i mørket også uten den litt tidkrevende nattmodusen. Mate 30 Pro er ventet å ta et nytt sprang i denne reisen.

Å erkjenne nederlag betyr kundeflukt

Huawei er nødt til å være forsiktige med hva de sier.

Så fort de eventuelt bekrefter at det brenner på dass, snakker vi ikke bare om en stopp i veksten. De kan risikere en kundeflukt i stedet. Sjefen for Nokia sa i sin tid «vi står på en brennende plattform». Selv om de fortsatt hadde en noenlunde grei markedsandel da uttalelsen kom, raste det finske mobilimperiet fort sammen etter det.

Sikkerhet er kanskje en viktig del av konflikten for USAs del. Vi vet jo at eksperter ellers i verden er skeptiske. Men når skjerping eller letting av handelsforbudet virker så tett forbundet med humøret i samtalene mellom to av verdens mektigste menn, handler det sannsynligvis om mer enn bare sikkerheten.

Løsningen må komme fort

Hvis Huawei skal leve opp til egne og andres forventninger til dem må Mate 30-serien komme som forventet. Og den må ha Googles appbutikk.

Pussig nok er det kanskje aller minst tvil om det vanskeligste; Huawei har innovert og kommet med reelt nyttige funksjoner ingen andre har hatt i hver eneste nye telefon de siste to årene. Det er ingen grunn til å forvente at ikke Mate 30 Pro blir en slugger av en mobil som på nytt frister til oppgradering.

En løsning kan være at USA tillater dem normal handel med enkeltselskaper, slik de sa de ville. Men siden Silicon Valley ikke er veldig glade i handelskrigen er det heller ikke utenkelig at Google endrer strategi for sine tjenester.

I dag er Android åpent og gratis for hvem som helst - også kinesere. Men Google Play må du samarbeide med Google for å få lov til å legge inn. Kanskje firer de på kravene og lar sluttbrukeren velge å hente ned Google Play? Hva vinner de på å begrense sin egen tilgjengelighet?

Et frislipp av Play-butikken kan gi dem rekkevidde inn i nye markeder - eksempelvis nettopp Kina, der mange uansett bruker internett via VPN-løsninger.

Det vil også gjøre at Huawei-telefonene bare trenger ett spørsmål idet du starter dem for første gang; vil du ha en ren Huawei, eller vil du ha Google også? Akkurat nå svarer nok nær 100 prosent av vestlige Huawei-kjøpere ja på det siste spørsmålet.

Det haster å finne en løsning.

Oppdatert 30. aug 19.24: PS! Dette gjelder i utgangspunktet bare kommende modeller fra Huawei. Alle eksisterende modeller vil fortsette å fungere som vanlig.

Les også
Kun én vinnersjanse igjen for Huawei
Les også
NY Times: Trump letter på forbudet mot Huawei
Les også
Hva skjer om Huawei forsvinner?
Les også
Huaweis brettemobil kan få nytt kamera før den går i salg
Les også
Er det trygt å kjøpe Huawei?
Les også
Nå er det klart hvordan Trumps Huawei-løfte skal holdes
Les også
Huawei-sjefen: Hvis Kina tar hevn på USA er jeg den første som protesterer
Les også
Trump: Huawei er veldig farlige
Les også
Huawei-krisen forklart
Les også
Nå er Huawei på pustemaskin
annonse

Les også