Kommentar

– Det handler om å slippe å tenke på datakvotene

Nøyaktig hvor mange gigabyte jeg har vil jeg helst ikke ha noe forhold til.

Mandag denne uken publiserte vi en liten sammenlikning mellom de ulike nordiske landene, med fokus på gigantene Telenor og Telia. De norske prisene var skyhøye, og datakvotene reflekterte på ingen måte hvor mye mer vi betaler for tjenestene våre her på berget.

Ikke helt uventet røsket Telenor opp i sin abonnementsstruktur på tirsdag, og er du storbruker med et heftig abonnement går du noe bedre tider i møte. Men de mest forsiktige mobilbrukerne må leve med lavere kvoter eller høyere priser. Gulroten for å bytte til nye abonnement er fri bruk av kvoten i hele EU.

Litt bedre har det blitt

Telenor skal ha honnør for å være litt tidligere ute med å kutte roaming-kostnadene før EU virkelig klemmer sammen skrustikken. Men så fryktelig store kudos skal de ikke ha. De hadde blitt nødt om ikke lenge uansett.

De nye kvotene går nå inntil 60 gigabyte i måneden. Det er opp fra maksimalt 25 gigabyte for privatbrukere. Det er et solid hopp, og prisene i denne enden er de samme som de var før. Mer data til samme pris. Det er hyggelig, men etter min mening er det fortsatt ikke hyggelig nok.

Jeg bruker mobildata tungt. Det varierer hvor hardt jeg belaster mobilnettet, og noen måneder går det bare en gigabyte eller to. Men kvoten min er på 20 40 gigabyte, og det er det en grunn til.

Hvor mye står egentlig igjen på kvoten?

Spotify sletter nedlastet musikk når du bruker for mange enheter. Å bare relisensiere den går ikke. Det er i slike tilfeller det er dobbelt hodebry å måtte lure på hvor mange gigabyte som står igjen på datakvoten.

Plutselig sitter jeg på et hotell og vil hive opp VPN-et hjem for å se siste episode av Last Week Tonight fra HBO. Det krever sin linje og sin datakvote. For ikke å snakke om fornuftige roaming-løsninger.

Plutselig finner jeg ut at jeg etter en nullstilling av en telefon ikke har med meg all musikken min. Musikken min bor i Spotify, og det er ikke helt åpenbart når man plutselig har brutt tjenestens regler for antall synkroniserte enheter, for eksempel. Ikke før den man har med seg alt på plutselig sier at nå forsvinner alt, fordi du har synkronisert en kort liten liste til PC, nettbrett eller noe annet.

Takk, Spotify. Jeg har flere ganger sittet på flyplassen og sett på nedlastingsindikatoren telle seg gjennom nedlastede låter i høy lydkvalitet. Sist det skjedde synkroniserte jeg 1500 låter på Oslo lufthavn. De neste dagene kom til å bli svært dyre om jeg ikke skulle ha med meg musikken min. For sikkerhets skyld ble Spotify også satt til offline, selv om jeg sporadisk ville ha Wi-Fi-kontakt på turen.

Å finne ut at Spotify igjen fikk for seg at jeg hadde synkronisert for mange ting underveis ville medført null musikk eller timevis med synkronisering over trådløst nett når jeg egentlig skulle holdt på med andre ting og brukt båndbredden til opplasting av saker og innhold.

Men slike ting skjer ikke hele tiden. Avhengig av type bruk vil de dukke opp av og til, og kanskje skoen trykker på helt andre steder for nettopp deg.

Tilbyr fortsatt ikke reell «fri bruk»

Poenget her er ikke at jeg hele tiden trenger hundrevis av gigabyte på datakvoten min. Poenget er at jeg ønsker å kunne gjøre akkurat det jeg vil på internett, når jeg vil det. Uten å løpende måtte sjekke at det ikke har blitt veldig dyrt på profilsidene mine.

Når så mange operatører sier at de tilbyr de pakkene kundene er interesserte i, og at kundene generelt er fornøyde i Norge, tror jeg det handler veldig mye om den typen bruk det legges opp til fra operatørene.

Samme hvor mange ganger markedsføringsfolk får til å vri inn ordet «Fri» i reklameplakatene, stemmer ikke dette. Det stemmer fortsatt ikke. Vi og mange med oss prøver så godt vi kan å gjøre folk oppmerksom på det. Én time video i 1080p hver dag vil kreve mer enn det største nye abonnementet Telenor nå tilbyr.

Faktisk fri bruk av mobilen skjer i sofaen hjemme

Så lenge vi må passe oss godt for denne måleren blir ikke telefonene våre faktisk brukt fritt. Hva det kommer av at taletelleren står nesten i 0 vet jeg ikke, men at man også aner at telleverket ikke alltid fungerer gir desto større grunn til skepsis under bruk.

Når virkeligheten er slik blir mobilene våre brukt bare som delvis løsrevne dingser. På vei til og fra jobb er vi gjerne litt forsiktige. Vi bruker kanskje ikke mobilnettet til å synkronisere videoen vi filmet i 4K. Den ble jo tross alt tre gigabyte for svært få minutter. Så mye av kvoten er ikke den verdt.

Først når vi kommer hjem og kan sette oss i sofaen hjemme, med et eget trådløst nett setter den faktiske frie bruken inn, og mobiler og nettbrett får lastet av det innholdet vi har skapt de siste timene, mens ukens nye temalister i Spotify, Apple Music eller Tidal får synkronisert seg.

Det snakkes mye om hastigheter. Telenors nye abonnement har inntil 450 Mbit hastighet for de heftigste telefonene, gitt at basestasjoner og alt henger med. Det er fint og flott. Vi liker hastigheter også. Det betyr at synkroniseringen av hva det måtte være går som varm kniv gjennom smør. Men det smøret er også datakvoten vår. De grå hårene i skalpen dukker opp stadig raskere.

Når er egentlig den kvoten min brukt opp?

Reell fri bruk vil endre bruksmønsteret

Først når WiFi-en er innen rekkevidde får de små datamaskinene våre faktisk bruke nettet fritt.

Det har jeg fryktelig lyst til å slippe å tenke på. Det slipper våre naboer i både Danmark og Finland å tenke på. Operatørene skylder på høyere konkurranse, egne undersøkelser og at Norge er et vanskelig land å bygge i. Men er ikke også Finland ganske utsatt for skog, kratt og knaus?

Noen ganger har det også blitt snakket om de fæle storbrukerne. Disse som bruker så utrolig mye data gjennom en måned at de går i veien for alle de andre. Men de er øyensynlig heller ikke noe problem i Danmark eller Finland.

Reelt fri bruk, flyttbare kvoterester eller så høye datakvoter at nesten ingen vil ha sjans til å møte veggen. Det er der de heftigste abonnementene burde ligge. Og så kan det hende det må bli dyrere i Norge, men at valget er der for brukere som ønsker det er viktig.

Og jeg ville faktisk satset litt penger på at mange ville forandret bruksmønster, og blitt langt mer løsrevne fra sin hjemlige Wi-Fi dersom slike produkter var tilgjengelige. Hvorfor er de ikke det, egentlig?

Lyder dette emnet kjent? Det er det en meget god grunn til. I denne 13 år gamle diskusjonstråden kan du ta et historisk tilbakeblikk på mulighetene for å få fri bruk den gang ISDN fortsatt var raskeste nettoppkobling for mange. Det var ikke så enkelt da heller »

Lurer du på hvilket abonnement som passer deg best? Prøv vår abonnementsvelger som viser deg hvor stor pakke du trenger og hvilken operatør som er billigst basert på hvor mye du bruker mobilen din.

Les også
EU: – Så mye taper musikkindustrien på piratkopieringen
Les også
Billigste mobilabonnement-kalkulatoren har fått offentlig kvalitetsstempel
Les også
Vil ikke la fri roaming i Europa gå på bekostning av datapakke og pris
annonse