Kommentar

Nå kommer de ''åpne'' mobilene

Du har kanskje hørt om Android før. Android er et Linux-basert operativsystem til mobiltelefoner som er helt åpent, akkurat som Linux til PC-en. At det er helt åpent, betyr at mobilprodusentene får mindre hodebry, og kan konsentrere seg om å utvikle maskinvare i stedet for programvare til mobilene sine.

I telefoner som ikke er smarttelefoner, lager mobilprodusentene sine egne operativsystemer og bruker mye tid og penger på akkurat dette. Tidligere var imidlertid ikke utfordringen så veldig stor, med tanke på at mobiltelefonen skulle brukes til å ringe med og sende en SMS i ny og ne.

Ericsson R380 var først med Symbian OS.
Nokia var neste, med sin første kommunikator-mobil.

Vi ville gjøre mer med mobilen

Etterhvert kom Symbian, som tidligere het Psion. Selskapet laget operativsystemer til mobiltelefoner, og solgte det til produsentene. Den første telefonen ut var Ericsson R380 i år 2000, og deretter kom Nokia 9210 Communicator i 2001. Dette var store smarttelefoner for proffbrukerne som ville bruke mobilen til å jobbe på, og ville ha mer enn bare de grunnleggende funksjonene.

I dag er Symbian OS byggesteinen eller kjernen i mange mobiltelefoner, mens det på toppen ligger menysystemene UIQ som eies av Sony Ericsson og Motorola, eller S60 som eies av Nokia. Det er mye penger inne i bildet, og til slutt er det selvsagt kundene som finansierer det hele. Mellom 60 og 70 prosent av dagens smarttelefoner er basert på Symbian OS.

Også Microsoft har solgt operativsystemet Windows Mobile og Windows CE til mobilprodusenter. Selskapet hadde siden år 2000 laget programvare til lommeplanleggere, best kjent som PDA. I 2003 lanserte selskapet en egen versjon av operativsystemet for mobiltelefoner.

I dag finnes det en haug av mobiltelefoner som bruker Microsofts operativsystem, og selskapet tjener store penger på mobilplattformen. 13 prosent av dagens smarttelefoner er basert på Windows.

Fordelene med å ha en av disse smarte operativsystemene, er at det lages masser av programvare til disse. Mangler du en eller annen funksjon på en smarttelefon, er sjansen stor for at du kan laste ned et program som kan tilfredsstille deg.

Men både Windows Mobile og Symbian OS er lukkede operativsystemer. Mobilprodusentene har ikke lov til å tukle med programvaren, ut over å lage nye programmer som passer. Et eksempel på ulempene med dette er teknologien Bluetooth som ble mulig å bruke i Symbian OS versjon 7.0. Før denne versjonen ble lansert, kunne ingen produsenter lage en Symbian-mobil med denne teknologien fordi det ikke ble støttet av operativsystemet. Med Android er det andre boller.

På denne mobilen fikk Amobil se på Android i februar, da operativsystemet fortsatt var under full utvikling. (Foto: Einar Eriksen)

Kan ta rotta på Microsoft og Symbian OS

Android kan på mange måter sammenlignes med Linux til PC-en, og det er faktisk basert på en Linux-kjerne. Det finnes mange distribusjoner til PC-en som baserer seg på Linux, som egentlig bare er byggesteinen akkurat som Symbian OS er i en mobil med S60-menyer. Årsaken er at alle får lov til å tukle med byggesteinen så mye de vil.

I tillegg kan du få tak i et astronomisk antall programmer til Linux, rett og slett fordi programmene blir utviklet på gutterom i stedet for av menn i skyskrapere. Det er også lett å installere programmer, på grunn av at et enkelt pakkesystem lar deg velge blant tilgjengelige programmer som kan installeres med et tastetrykk. Det har blitt dannet et stort og entusiastisk miljø rundt Linux, og trolig vil det samme skje med Android.

Også mobilprodusentene høster fordeler med å velge Android. Det gir produsentene en stor frihet. Dersom de vil lansere en telefon med for eksempel LTE-teknologi, som gir høyere hastigheter på internett, kan de selv videreutvikle Android slik at operativsystemet passer, i stedet for å kjefte på Microsoft eller Symbian OS.

For den enkelte mannen i gata, betyr dette at produsentene bruker mindre penger på å utvikle programvare slik at de enten kan prioritere å lage god maskinvare og implementere nye teknologier. At du i tillegg får tilgang til et vell av gratis programvare, skader heller ikke.

Store trykkskjermer med Android skal ikke bare tenne Linux-nerdene, men enkelheten skal også lokke vanlige brukere.

Google inn på markedet

Google har sett disse fordelene. I tillegg vet man at de som har smarttelefoner, vil ha rask tilgang til internett – og spesielt søkemotoren Google. Smarttelefonbrukere står for nesten all mobiltrafikk til Google, selv om bare fem prosent av mobilbrukerne har en smarttelefon. "Alle" bruker internett på PC-en, og atferden er i ferd med å gå over til mobiltelefonen. Folk er også villige til å betale for enkelhet. Det er noe av det som har gjort Iphone så stort, og nå vil Google gjøre det samme med sin egen plattform.

Allerede i 2005 kjøpte Google opp mobilprogramvare-selskapet Android Inc. for 50 millioner dollar. Ryktene begynte fort å ha det til at Google ville lansere en egen mobil. I desember 2006 flammet ryktene ytterligere opp, og ifølge ryktene var 30 prototyper fra google i bruk "in the wild". I november 2007 ble den åpne plattformen Android lansert.

Google har også satset mye på at det skulle utvikles programvare på gutterommet. Helt siden Android ble lansert har det vært et utviklingsverktøy tilgjengelig, og de som lager de 25 mest lovende programmene har blitt utlovet en premie på 25 000 dollar for å bruke til videre utvikling. Disse er nå valgbare for ti premier på 250 000 dollar og ti på 100 000 dollar. Dette lokker mange utviklere ut på banen.

Det skal være enkelt å gå på internett med Android-mobiler.

Det hele kan skape noe av den samme programvareflyten eller bedre programvareflyt som i Apples Iphone. Men i Iphone må du selv hacke telefonen din for å åpne operativsystemet, noe du ikke vil trenge i telefoner med Android.

Enkel tilgang til internett og ny programvare er bare noe av det som kan gjøre Android store på mobiltelefoner. Merkenavnet Google har selvsagt også sørget for å få blest om den nye mobilplattformen. At mobilprodusenten HTC har forpliktet seg til å lansere minst én telefon med Android gjør at vi venter i spenning. Mye tyder også på at flere mobilprodusenter slenger seg på bølgen. Om vi skulle laget en mobiltelefon, ville nok vi også valgt Android.

Einar Eriksen
Journalist, Amobil.no

Les også
Sjekk ut Nokias nye Linux
Les også
Android får stor fiks
Les også
Nysgjerrig på Android?
Les også
Iphone 2.0-hack på vei
Les også
Slik blir Firefox til mobilen
Les også
Slik blir Linux-mobilene
Les også
Nokia vil bruke mer Linux
Les også
Nå kan du få Android på mobilen din
Les også
Opera Mini til Google-mobilene
annonse