Til hovedinnhold

– Entreprenøren hadde glemt å skru på 4G-senderen

Nå trenger jeg ikke gaffatape for å få mobilt bredbånd på hytta, skriver Håvard Fossen.

Håvard Fossen, Insidetelecom.no

Jeg har tidligere ertet Teliasonera for 4G-reklamen deres, der 4G-skiltene spres ut over landet i hurtig tempo i TV-reklamen. (Fikk også en utmerket reaksjon fra Forbrukerombudet.) Men for oss som forsøker å følge litt med på særlig arealdekningen fra mobiloperatørene, er det liten tvil om at Teliasonera har gjort en kjempeinnsats for å få dekning som etter hvert kan måle seg med Telenors.

Selvsagt er jeg opptatt av mobildekningen over alt, men det skal nå innrømmes at mobildata-dekningen i området der familien disponerer ei hytte, litt oftere sjekkes enn Vinstra, Namdalseid eller for den del Oslo. Etter å ha oppdaget at Teliasonera påsto å ha 4G på hytta vår, slengte vi ryggsekker, bikkje og fjellstøvler i bilen og satte kursen fra Oslo til Atnsjø i Storelvdal kommune midt i juli.

Stadig mer fart

På veien oppover registrerte jeg at det er 4G fra både Netcom og Telenor på langt større del av strekningen enn før. Minst like gledelig er det at en halvtime av reisetida ble kortet ned etter at firefelts motorvei endelig er ferdig langs sørenden av Mjøsa, en strekning som nok har hatt norgesrekord i antallet rundkjøringer per kilometer noen år.

Hytta ligger med fjellmassivet Rondeslottet som utsikt – nøyaktig den samme du kan se på det nasjonalikoniske maleriet av Harald Sohlberg – «Vinternatt i Rondane». For et par år siden ble mobildataopplevelsen drastisk forbedret med 3G fra Telenor. Utfordringa var dog at det mobile bredbåndsmodemet måtte tapes med gaffatape på nøyaktig rett punkt i ett bestemt vindu. Morsomt nok akkurat i det vinduet der Rondeslottet fra Sohlberg-maleriet troner i bakgrunnen. Det var et herk å få av limrester etter ei uke på fjellet. Den opplevelsen beskrev jeg for nesten nøyaktig to år siden i artikkelen: «Gaffatape, 3G og Tour de France på hytta»

Hvor ble det av 4G?

Telenor hadde nå samme dekning som sist, men da jeg fyrte opp det nye mobilmodemet Teliasonera hadde lånt meg, viste det dekning i hele hytta. Utmerket signal, men bare 3G-dekning. Høyst skuffende når dekningskartet sier 4G.

Men som gammel telekomjournalist hadde jeg selvsagt mobilnummeret til dekningssjef Tommy Skogheim Johansen i Teliasonera i kontaktlista. En litt skuffet sms fra meg fikk til svar at det skal være 4G der. Stasjonene i begge ender av Atnsjøen var oppgradert med både 3G i 900 MHz-båndet og 4G i 800 MHz-båndet.

Også mobilnett må slås på

Men siden kalenderen påsto at jeg hadde sommerferie, kunne jeg ikke bli sittende med ansiktet klistret til de to modemene, to mobiltelefonene og tre nettbrettene jeg hadde med. Det ville blitt særdeles lite populært mottatt, og ikke (bare) derfor jeg var på fjellet i 850 meters høyde.

Etter en morsom fire timers padletur i kano nedover Atna (elva) i vakre omgivelser og som beleilig nok foregikk akkurat i de timene det var sol og varmt den ellers kalde og våte dagen gikk det noen nye runder med tekstmeldinger med dekningssjefen.

sitat"Entreprenøren som sist hadde vært ute og klatret i mastene for å utføre noe arbeid, hadde glemt å slå på 4G-senderen"

Etter å ha sjekket at jeg ikke hadde noen feil på utstyret, gikk det åpenbart noen meldinger innad i Teliasonera, og de fant feilen: Entreprenøren som sist hadde vært ute og klatret i mastene for å utføre noe arbeid, hadde glemt å slå 4G-senderen etter endt arbeidsøkt. Den kunne heldigvis fjernstyres og slås på fra driftssenteret.

Straks etter var det 4G-dekning i hele hytta, og hastigheter på 10-20 Mbit/s – nesten like bra som kabelen hjemme – var på plass. Jeg ropte HURRA! via sms og dekningssjef Skogheim Johansen takket for hjelpen.

Noen feil er enkle å løse – når man bare vet at det fins en feil, selvsagt.

Til topps for å finne Telenor-4G

For å få 4G fra Telenor i nærheten, må jeg klatre 1000 meter opp til toppen av et av de nærmeste fjellene, 1700 meter over havet. Der har jeg målt over 20 Mbit/s. Imponerende, selv om jeg ikke vet helt hva jeg skal bruke bredbånd til på toppen av et fjell. Uansett viser det at 4G-signaler i 800 MHz-båndet beveger seg svært langt i uforstyrret friluft, for derfra er det ikke noen basestasjoner å se med det blotte øyet.

Så nå trenger jeg ikke gaffatape lengre for å få mobilt bredbånd på hytta. Første gang jeg forsøkte å se Tour de France her oppe, var det på Netcoms edge-nett for veldig mange år siden. Det ble rett og slett ikke levende bilder av det i det hele tatt, men et slags slide-show. Om du er gammel nok, husker du sikkert lysbildeframviserne. Slik så det ut. Sykkelritt presentert på samme måte som vi ble plaget med feriebilder fra venner for et kvart århundre siden. Nå vil det være litt urettferdig å ikke nevne at det ikke bare er det mobile bredbåndet som er blitt bedre, men også metoder for adaptiv strømming, som bidrar til at levende bilder framstår nettopp levende.

Mer TV på hytta

Ulempen med den gode Internett-forbindelsen er at det blir mer TV-titting på hytta, eller strømming av video, for å være mer presis. Det går også ut over flere ting. En ting er at det 40 år gamle solcelleanlegget sliter med å fylle strømspisende nettbrett og mobiler. En annen er at det blir mindre tid til å slå de andre hyttefarende i evnen til å huske svarene i det 20 år gamle og hyppig repeterte Trivial Pursuit-spillet.

Som Get-kunde var det bare å fyre opp TV-appen på iPaden og få tilgang til de få kanalene de har rettighet til å sende over mobilnettet. Heldigvis er Eurosport med i det utvalget, slik at jeg ikke måtte tegne et abonnement for å se Tour de France fra hytta, slik jeg har gjort før. Skulle jeg sett det samme fra TV2, måtte jeg tegnet et av de dyrere abonnementene på TV2 Sumo. (Ikke fortell det til Eurosport.)

annonse