Når Xbox dropper diskdrevet bør du droppe Xbox

Den kommende konsollen er et skritt mot mindre konkurranse.

Denne våren slipper Microsoft en Xbox uten muligheten til å spille av fysiske plater. Det sier i hvert fall nesten alle ryktene om dagen, og det er stor grunn til å tro at de har rett.

For et par uker siden fikk vi nemlig tydelige signaler om at «Xbox One S All Digital Edition» virkelig var på vei, og nå kan vi lese at enkelte journalister skal ha sett bilder av innpakningen til konsollen.

At Microsoft dropper diskdrevet i sin neste konsoll er ingen overraskelse. Dagens spillere kjøper nesten ikke spill på fysiske plater lenger. De laster dem heller ned fra konsollens digitale spillbutikk.

Det er lettere enn å skifte ut av joggebuksa, traske ned til butikken og håpe at de har spillet på lager, og det er dessuten raskere enn å vente på at posten skal levere det fra en nettbutikk i gokk.

Likevel, når Xbox nå dropper diskdrevet bør du droppe Xbox.

Med fare for å fremstå i utakt med tiden og stadig flere spilleres vaner, er det innlysende at det å kjøpe en heldigital konsoll er noe av det dummeste du kan gjøre i dagens marked. Både som forbruker og spiller.

For mens Microsoft selv vil hevde at du sparer penger på å kjøpe en Xbox uten diskdrev, som er billigere å produsere, blir neppe regnskapet så fordelaktig som de vil ha det til. Med mindre konsollen er vesentlig rimeligere enn dagens Xbox One S til 2000 kroner vil du tape penger. Ikke på kort sikt, men etter hvert som du tanker opp den nye konsollen din med nedlastede spill.

Der konkurransen i det fysiske spillmarkedet er stor, og prisene er under konstant press, har nemlig Microsoft selv monopol på salg av nedlastbare spill til konsollene sine.

Journalistene som skal ha sett boksen til Xbox One S «All Digital Edition» har laget denne fremstillingen av den.

Da er det greit å minne om at monopol gjerne gir høyere priser og dårligere tilbud enn en ved full konkurranse.

Og når Microsoft, sammen med folkene som har brukt år av livene sine på å lage spill skal bestemme prisen du må betale, blir den – du gjettet det – høy.

Men kanskje ikke med en gang, mens det fortsatt finnes konsoller med fysisk diskdrev på markedet også, tenker du?

Vel, med en rask titt inn i spillbutikken til O' store Microsoft, enerådende konge over konsoll, spill og priser, finner vi allerede følgende eksempler:

Nedlasting Microsoft StoreFysisk kopi (Inkl. frakt ved nettbutikk-handel)Prisforskjell:
Rage 2 (Forhåndsbestilling)669,-549,-120,-
The Division 2 (Forhåndsbestilling)679,-537,-142,-
Dead Or Alive 6649,-549,-100,-
Forza Horizon 4649,-428,-221,-
Crackdown 3649,-499,-150,-
Sea of Thieves549,-290,-259,-

Listen kunne blitt mye lenger, men som vi ser kan du ofte spare godt over 100 kroner per spill, være seg om de har vært på markedet i lang tid, eller ikke engang har kommet for salg ennå. Vi skal ikke forskuttere prisen for den heldigitale Xboxen, men mye tyder på at tre-fire spillkjøp er alt som skal til før du har gått i minus. Og ikke får du muligheten til å spille av 4K-Blu-ray heller. Dette forsvinner ut sammen med diskdrevet.

Microsoft Store er kanskje enklest og raskest. Men billigst? Langt ifra.

Det er lett å tenke seg at situasjonene blir enda verre om få år, når spillere ikke lenger har noe valg, men alle konsoller på markedet enten krever nedlasting eller rett og slett en avgift for at du skal få strømme spillene deres og ikke engang eie dem selv.

Men hvorfor ta sorgene på forskudd? Enn så lenge har vi muligheten til å sette foten ned for at Microsoft og de andre konsollaktørene får enda sterkere kontroll over lommeboken vår. Det er klart, de vil vinne til slutt, men la dem i det minste ikke valse over deg på aller første forsøk. Kjøp spillene dine der det er konkurranse. Og si nei til diskløs Xbox denne våren. Det er ikke lettest eller raskest, men smartest for deg som er glad i billige spill og stort utvalg.

Vi har sjekket priser for spill:
Enorme summer å spare på å ha litt is i magen »

Les også
Microsoft lanserer heldigital versjon av Xbox One S
Les også
Dropper diskdrevet i ny Xbox
Les også
– Microsoft jobber med en ny Xbox uten optisk drev
Les også
Storoppdatering til alle Xbox-spillere
Les også
Microsoft satser på spillstrømming med «Project xCloud»
annonse