Trumps Huawei-strategi kan styrke Europa
Huawei velger kinesisk og europeisk når Google skal ut.
Huawei har hatt et 2019 utenom det vanlige. I drøyt halvparten av året har de vært forhandlingsbrikke i handelskrigen mellom USA og Kina. Påstander om sikkerheten i Kinesiske produkter har også florert, men Trump har hele veien gjort det tydelig at Huaweis status i USA også ville være en del av forhandlingene om tollsatser og handelsbalansen de to landene mellom.
I mellomtiden har USA forsøkt å binde Huawei på hender og føtter ved å nekte dem tilgang til amerikansk teknologi. De nærmeste par årene vil vise om det var et klokt valg. I ytterste konsekvens kan det bety tap for amerikanske tjenester og en liten revolusjon for kinesiske og europeiske tjenester.
Valget av nederlandske TomTom som kartleverandør viser med all tydelighet hva som kan være én mulig fremtid for mobiltjenester.
Huawei kan levere prosessorer til alle
En liten stund har det vært klart at Huaweis underbruk HiSilicon går fra å være hoffleverandør av mobilprosessorer til morselskapet til å bli en generell tilbyder til dem som måtte trenge prosessorer.
Markedets tre største mobilprodusenter heter for tiden Samsung, Huawei og Apple. Resten av topp 10-listen domineres av kinesiske selskaper som Oppo, OnePlus, Xiaomi og Vivo.
Hvor mange av dem som står på døren og banker på hos amerikanske Qualcomm med dagens klima mellom USA og Kina, når de har en hjemmedyrket aktør som tilbyr rimelige og knallgode prosessorer, er et spørsmål som man kan mistenke at USA ikke liker svaret på. Den amerikanske Qualcomm-dominansen er i hvert fall ikke gitt i en slik situasjon.
Og med aktører som Sony og LG helt på knærne salgsmessig, er det i praksis nesten bare Samsungs amerikanske mobilmodeller igjen for Qualcomm å selge til av storselgerne. Her i Europa kjører Samsung sine egne Exynos-brikker, og Apple kjører naturligvis også på sine egne prosessorer og har gjort det lenge.
Tjenestene må samles av en stor aktør
Å drive mobiltjenester som eventuelt skal rykke brukere vekk fra Google krever sin størrelse. Det koster mange penger. En periode må man stå i stormen mens tjenesten er merkbart dårligere enn konkurrentenes. Å sørge for at produktene får stadig bedre kvalitet og snakker godt med andre tjenester krever en utviklingsavdeling få har.
Et etablert marked som det Google har brytes ikke uten videre opp av en plutselig suksesshistorie á la Snapchat. Det krever masse innsats og ressurser. Tenk på Apple Maps i sine første par år. Hvis det ikke var et selskap som Apple som sto bak, ville ikke tjenesten ha overlevd. Men vilje til å bruke et helt hav av penger har gjort tjenesten konkurransedyktig over tid.
Plutselig er TomTom høyaktuelle
Derfor er det spennende at en gigant som Huawei nå står på trappene til å bygge sitt eget økosystem av grunnleggende tjenester med kart, appbutikk og alt som hører til.
Og det er ekstra spennende at de har valgt nederlandske TomTom som leverandør av kart til mobilene sine.
Google slipper nemlig ikke inn i Kina. Men en kartapplikasjon med Huaweis tilpasninger gjort oppå en grunnleggende tjeneste fra TomTom derimot ... kan bety nesten 1,4 milliarder potensielle nye kunder for en europeisk teknologiaktør som mange byttet bort til fordel for Google og Silicon Valley da mobilen erstattet den dedikerte GPS-mottakeren i bilvinduet.
Kina <3 Europa
Vi vet fra før at kinesiske selskaper liker Europa. Huaweis helsprø nye campus utenfor Shenzhen i Kina er bygget som en pastisj av en rekke europeiske byer og bygninger rullet sammen i ett stort område som mest av alt minner om en merkelig fornøyelsespark - komplett med sin egen jernbane og togstasjoner. Du kan for eksempel gå av toget idet den ankommer «Paris».
Huawei har også hele veien gjort et poeng av å ha utviklingssentre i ulike europeiske byer, og skytjenestene deres er også delvis basert på vårt kontinent. Kinesere generelt liker å flotte seg, og selv om det ofte fortsatt gjøres med dyre iPhoner, peker ikke tommelen like sterkt oppover for amerikansk teknologi lenger. Og hvis du skal vise deg med en fet ny bil, er det en lang utgave av Audi, BMW eller Mercedes som gjelder. Tar du den helt ut blir du kjørt rundt i Maybach.
Kan ha gitt Kina blod på tann
At kineserne blir selvforsynt med prosessorer og tapper Europa på skulderen for tjenester så som TomToms kan være bare begynnelsen. Selv om Huawei skulle bli tatt av den såkalte entitetslisten og gitt tilgang på amerikanske tjenester igjen, kan dette være et valg de hadde vært på vei mot uansett. Ser vi til en annen diger aktør, vet vi allerede at Apple høster mer og mer av produksjonen sin inn igjen fra partnere til sine egne fabrikker og utviklingskontor.
Med en gitt størrelse kommer fort ønsket om å bli en totalleverandør. Hvis USA ga Huawei fem år til på seg, hadde nok ønsket kommet før eller siden. Men ved å presse det frem, kan de ha gitt kineserne en litt vanskeligere jobb og desto mer blod på tann for å lykkes både for egen maskin og sammen med et kontinent de har lang historie med.