Kommentar

Betal helt kontaktløst med mobilen

Visste du at du ikke trenger å ta på terminalen i det hele tatt?

«Kontaktløse» betalingskort krever at du legitimerer deg med kode. Mobilen din vet allerede hvem du er når du holder den inntil betalingsterminalen. Å modernisere måten du betaler kan motvirke smitte.

Året er 2020 og stedet er jordkloden. Vi driver med selvisolasjon og smittevern. Det er hverken tid eller sted for å fingre unødvendig mye med unødvendig mange ting. Bankene sier vi skal «tæppe» for å unngå å ta for mye på betalingsterminalen i butikken. Men det hjelper ikke så veldig når du uansett må taste pinkoden din på corona-tastene. Det finnes en bedre måte.

Mobilen eller smartklokka di låses opp med pinkode, fingeravtrykk eller ansikt. Mobilen vet allerede at du er du, og sannsynligvis gjør klokka di det også.

Det betyr at to trykk på en iPhones låsetast, ansiktsidentifikasjon og nærhet til betalingsterminalen ganske ofte er alt som skal til for å få gjort opp for seg. Løsningen er omtrent lik for Google Pay.

Hopp over tastetrykkene

Til tross for at vi kollektivt har døpt denne våren til «disse coronatider», og skuler på mennesker som handler litt ekstra håndsprit eller ikke installerer FHIs smittstoppapp på mobilen er det fortsatt ganske vanlig å stå i en kassekø der jeg er den eneste som betaler mobilt, og ikke så sjelden også den eneste som betaler kontaktløst – til tross for Bank Axepts iherdige gnål om «tæpping».

Sjelden har vel et markedsføringsord vært mer «how do you do, fellow kids» enn «tæpping». Men ved å legge inn bankkortet ditt på mobilen kan du altså minimere kontakten med apparatet mer enn du gjør med det kontaktløse kortet ditt.

Du slipper helt å taste pinkode, men noen ganger må du godkjenne beløpet. Hvor kontaktløst det blir avhenger av løsningen du bruker og av typen butikkterminal du betaler ved.

I min lokale Coop trenger jeg ikke trykke noe som helst og går fornøyd videre når mobilen har gitt fra seg et (penge)lystig pling.

Les også
Når ingen betalingsmidler virker

Du trenger ikke bankstøtte

Kanskje har ikke banken din støtte. Det er i grunnen riktig at det fortsatt gjenstår banker som ikke vil gjøre Apple Pay og Google Pay enkelt for kundene sine. Men det finnes også omveier. Eksempelvis virtuelle banker og tjenester som Revolut og Curve som via enkle omveier kan gi deg støtten selv med den bakstreberske banken du har i dag.

Nettstedet Dinside har for øvrig testet Curve som snarvei til eplebetaling.

Det er verdt å nevne at BankAxepts egen Vipps-tjeneste også er helt kontaktløs. Den er noen hakk mer knotete å bruke til butikkbetaling enn Apples og Googles løsninger. Men om målet bare er å slippe å ta på den ene tingen i butikken som «alle» har nevlet med kan Vipps gjøre like god nytte.

Og hvis du fortsatt prøver å bruke kortstripen av og til, uten helt å ha vent deg til å bruke brikkebetaling er det iallfall på høy tid å sjekke ut hva viftesymbolet på både kort og betalingsterminaler betyr. I disse coronatider, mener jeg.

Ps! Husk å vaske mobilen din godt og regelmessig.

Les også
Alt vi vet om mobilvask
annonse