2018 skulle kanskje bli året iPad Pro levde opp til navnet. Slik gikk det ikke

Nettbrett er blant mange teknoting jeg har brukt en god stund på å forstå meg på. Selv om jeg alltid har likt Apples iPad-brett, brukte de ganske lang tid til å overtale meg personlig til å se nytteverdien i en stor skjermplate som ikke passet i lomma. Men pussig nok har disse brettene vokst litt på meg de siste årene, samtidig med at fokuset på Android-brett i perioder har vært mindre fra produsentene.

Årsaken er tredelt. Formfaktoren er viktig - de har vært betydelig mindre enn selv de letteste samtidige PC-ene. Men i det siste har de også blitt stadig nyttigere ved siden av at underholdningsverdien har økt. Totalpakken bestående av nytteverdi som iWork, Pencil og tastedeksler kombinert med en uslåelig underholdningsopplevelse med kraftige høyttalere og god skjerm har vært det jeg best kan beskrive som «akkurat passe» i veldig mange sammenhenger.

På vei mot fullblods datamaskiner

Selv om jeg ikke umiddelbart så nytteverdien i iPad da den kom, er det et annet av Apples hint jeg mener å ha lagt merke til forholdsvis tidlig; at iPad nærmer seg de fullvoksne datamaskinene til mange formål. Ikke til alt, men til mye.

Årsaken er den voldsomme økningen i hestekrefter under skjermen, kombinert med et stadig mer kompetent iOS. Finnes det noen grunn til å dytte mer kraft enn i en MacBook Pro inn i et nettbrett annet enn at det skal kunne jobbes på?

Men i år gikk den visjonen litt i knas da iOS 12 ble en bugfiks for forgjengeren mer enn noe helt nytt. Her er en liten liste over ting som gjør Pro-navnet malplassert når prisen er så høy:

  • Fortsatt ingen støtte for ekstern lagring utover enkle minnekort og kameraimport.
  • Filhåndtering mellom apper er fortsatt knotete uten skikkelig filsystem.
  • En del av Apples egen programvare for iOS lettversjoner av dem du finner på Macene - her bør funksjonaliteten utvides.
  • iOS er låst med tanke på funksjonalitet mellom appene som kjører på den - dette betyr ikke så mye for iPhone eller standard-iPaden, men for at en iPad skal fortjene Pro-merket burde apper i større grad få ha styring på samhandling og deling av innhold med andre apper. Slik Apple har lagt opp til med sine egne apper i side-ved-side-visningen.
  • Inngangsmodellen er noenlunde greit priset, til 8900 kroner. Men 64 gigabyte er i minste laget som lagringsplass for det som er en svært heftig maskin ellers. Her tvinges mange opp til modellen som koster 10 400 kroner, med 256 gigabyte lagring. Penn eller tastatur er dessuten helt nødvendig for at Pro-merkelappen skal passe på, og koster dermed 1300 til 2300 kroner attåt.

Kanskje betyr bråstoppen i ny funksjonalitet at ingen av oss forståsegpåere var på sporet av noe? Er dette så Pro som Apple mente iPad skulle bli? Apple har til og med flere ganger sagt at iPad aldri vil erstatte de større datamaskinene deres.

Apple kan si hva de vil, men ...

Gjennom flere generasjoner iPad Pro har Apple økt nytteverdien i nettbrettene sine - men ved årets Pro-modell ble det bråstopp.

Som en god forståsegpåer mener jeg fortsatt at jeg har rett, og heldigvis er Apple hemmelighetsfulle nok til at jeg kan mene meg uimotsagt også. For de går ikke i detalj om hva de vil gjøre fremover, og teknologibransjen er en PR-drevet bransje der hvordan man sier noe kan bety vel så mye som hva man sier.

At en iPad ikke skal erstatte en MacBook trenger ikke å bety noe mer enn at Apple alltid vil ha en MacBook i stallen for deg som krever litt mer. Den muligheten holder døren åpen for at en stor del av kundene likevel kan migrere til en iPad Pro og klare seg med den.

Det som virker åpenbart i 2018 er at 2017 var litt blanda drops for Apple. På den ene siden fikk iPhone X universell beundring hos både kunder og teknopresse. På den annen side fikk selskapet mye kjeft både for programvare, priser og mye annet de holdt på med. iOS fikk i særdeleshet pepper for ustabilitet og bugs.

Dermed ble årets iOS 12 en slags gigantisk bugfiks uten de aller største nyhetene. Og gitt fjorårets tilstander, var det et helt riktig valg av Apple å rydde opp.

iOS 11 hadde allerede gitt iPad-brettene et voldsomt funksjonalitetshopp.

Når én avdeling stopper, tøffer den andre videre

Men ulempen med å ha ulike avdelinger som jobber med ulike tidslinjer er at når én av disse slår krøll på seg, er det ikke sikkert den andre lar seg stoppe. Kanskje har du en iPad Pro med formel 1-krefter inni seg som blir gående litt arbeidsledig til tiden kommer for en massiv oppdatering igjen?

iPad Pro har strengt tatt alltid vært et mellomprodukt hos Apple, der funksjoner og potensial først har blitt utløst etter både lansering og salgsstart. Det har vært telefonene som har fått æren av å debutere de store nyhetene, mens iPad mer har vært et lerret som har blitt prydet med stadig nye iOS-utgaver etter hvert som de har kommet.

Skulle mine smått konspiratoriske tanker om denne saken stemme, betyr det at du som eventuelt satser på en iPad Pro i skrivende stund, antakeligvis kan se frem til et traktorlass med spennende nytt når iOS 13 kommer. Men det er ti måneder til. Heldigvis får vi se en smakebit på forsommeren ved Apples tradisjonelle WWDC-konferanse, der det vanligvis presenteres smakebiter på nye iOS-versjoner.

Priset for en iOS vi ikke får

Denne programvaremessige fartsdumpen for iPad Pro hadde ikke vært så kritisk om ikke brettet var priset i direkte konkurranse med de samme PC-ene og Macene den har vel så mye krefter som. Billigste variant med tastatur koster 11 200 kroner, men det er 256 GB-utgaven du vil ha, og da lander pakken på 12 700 kroner, eller 14 blanke høvdinger om du tar med pennen også.

På den ene siden er det vanskelig å se hvordan Apple kunne gjort noe annet. Det koster å lage heftig maskinvare, og iPad Pro passer uten tvil til den beskrivelsen. Men den kjører også en programvare som ikke er god nok til å reflektere mulighetene i den maskinvaren akkurat nå. Og for en forbruker er den betraktningen minst like åpenbar.

Les også
Fire nye iPader og en iPod Touch på vei
annonse