Kommentar

Godt nytt fotoår!

Farvel til 2012, velkommen til 2013!

Messer i 2013

2012 er gravlagt, og 2013 er nyfødt og skrikende i krybben. Her i Akam ønsker vi alle våre lesere et riktig så godt nytt fotoår, samtidig som vi forsøker etter fattig evne å planlegge løpet for året som kommer.

Så hvordan ser det så ut?

CES 2013

2013 starter med et smell, også kjent som CES 2013. Consumer Electronics Show avholdes hvert år tidlig i januar i Las Vegas, og samler det som kan krype og gå av elektronikkselskaper og -interesserte. Det vil si, nesten. selv om Amobil og Hardware kommer til å sende flere journalister dit, kommer Akam denne gangen til å stå over.

Hvorfor det, hører vi deg spørre?

Av flere grunner. Først og fremst var fjorårets CES - den første som "inneholdt" den gamle fotostormessen PMA - fra et fotoutstyrsstandpunkt preget av dårlig organisering og mye løping frem og tilbake for å finne informasjon og nyheter. Da PMA ble tatt opp i CES (og omdøpt til Cliq - et navn ingen har sett noe til siden) førte det til at fotoprodusentene ble samlet på et annet messesenter enn det vanlige, fordi det var opptatt og fylt opp av resten av CES. Det vil si, de største fotoselskapene var allerede representert på CES, og det var dermed bare de mindre som samlet seg på "barnebordet". De store hadde jo allerede sine stands på hovedmessen og var lite interesserte i å finansiere enda en på det mindre messesenteret. Dette førte til mye unyttig løping for en stakkars fotojournalist, og selv om fotomessesenteret denne gangen ligger betydelig nærmere hovedarenaen, ser det ut til at bildet blir mye det samme denne gangen også.

Dessuten er CES denne gangen bare fire måneder etter en svært så spennende Photokina, faktisk en av de beste på mange år, i følge de som har vært i gamet lenge. Vi vurderer derfor det hele slik at vi kan levere bedre dekning av messens nyheter her hjemmefra, denne gangen, og heller bruke reiseutgiftene til flere nyheter og tester fra frilansere. Det er ikke rent få tester som kan finansieres med det reise og opphold ville kostet for en utskremt medarbeider.

Les også: Sniktitt: Fujifilm X-Pro1

Fujifilm X-Pro1 - sannsynligvis det mest spennende kameraet som ble sluppet på CES 2012.Foto: Fujifilm

Hva slippes på CES?

Noe vet vi om (men har sperrefrist på), og det meste annet vet vi like lite som dere om. Ryktene svirrer, men produsentene sitter naturlig nok med kortene tett for brystet før en slik messe, så sikre faktaopplysninger er det få av.

Det vi vet er at det meste (men langt fra alt) som slippes på slike messer, slippes helt i begynnelsen av dem, eller på pressedagen - vanligvis dagen før. Det kan dermed være nyttig å følge med her på Akam i tiden før CES starter 8. januar.

IFA 2013

6-11. september går IFA av stabelen i Berlin, et sted det er atskillig mere praktisk - for ikke å nevne billigere - for oss å sende folk til. Ingen ting er avgjort, men får vi det som vi vil vil Akam stille med to journalister der. Akam har ingen tradisjon for å delta på denne messen, men i senere år har den blitt viktigere og viktigere for fotoprodusentene, og masse fotoprodukter blir sluppet i dagene før. Rekorden vår på 46 nye fotoprodukter på fire dager kommer faktisk fra en IFA-messe for noen år siden.

På neste side forsøker vi å forutsi hva 2013 vil bringe med seg av fotonyheter.