Til hovedinnhold

Godt nytt fotoår!

Farvel til 2012, velkommen til 2013!

Messer i 2013

2012 er gravlagt, og 2013 er nyfødt og skrikende i krybben. Her i Akam ønsker vi alle våre lesere et riktig så godt nytt fotoår, samtidig som vi forsøker etter fattig evne å planlegge løpet for året som kommer.

Så hvordan ser det så ut?

CES 2013

2013 starter med et smell, også kjent som CES 2013. Consumer Electronics Show avholdes hvert år tidlig i januar i Las Vegas, og samler det som kan krype og gå av elektronikkselskaper og -interesserte. Det vil si, nesten. selv om Amobil og Hardware kommer til å sende flere journalister dit, kommer Akam denne gangen til å stå over.

Hvorfor det, hører vi deg spørre?

Av flere grunner. Først og fremst var fjorårets CES - den første som "inneholdt" den gamle fotostormessen PMA - fra et fotoutstyrsstandpunkt preget av dårlig organisering og mye løping frem og tilbake for å finne informasjon og nyheter. Da PMA ble tatt opp i CES (og omdøpt til Cliq - et navn ingen har sett noe til siden) førte det til at fotoprodusentene ble samlet på et annet messesenter enn det vanlige, fordi det var opptatt og fylt opp av resten av CES. Det vil si, de største fotoselskapene var allerede representert på CES, og det var dermed bare de mindre som samlet seg på "barnebordet". De store hadde jo allerede sine stands på hovedmessen og var lite interesserte i å finansiere enda en på det mindre messesenteret. Dette førte til mye unyttig løping for en stakkars fotojournalist, og selv om fotomessesenteret denne gangen ligger betydelig nærmere hovedarenaen, ser det ut til at bildet blir mye det samme denne gangen også.

Dessuten er CES denne gangen bare fire måneder etter en svært så spennende Photokina, faktisk en av de beste på mange år, i følge de som har vært i gamet lenge. Vi vurderer derfor det hele slik at vi kan levere bedre dekning av messens nyheter her hjemmefra, denne gangen, og heller bruke reiseutgiftene til flere nyheter og tester fra frilansere. Det er ikke rent få tester som kan finansieres med det reise og opphold ville kostet for en utskremt medarbeider.

Les også: Sniktitt: Fujifilm X-Pro1

Fujifilm X-Pro1 - sannsynligvis det mest spennende kameraet som ble sluppet på CES 2012.Foto: Fujifilm

Hva slippes på CES?

Noe vet vi om (men har sperrefrist på), og det meste annet vet vi like lite som dere om. Ryktene svirrer, men produsentene sitter naturlig nok med kortene tett for brystet før en slik messe, så sikre faktaopplysninger er det få av.

Det vi vet er at det meste (men langt fra alt) som slippes på slike messer, slippes helt i begynnelsen av dem, eller på pressedagen - vanligvis dagen før. Det kan dermed være nyttig å følge med her på Akam i tiden før CES starter 8. januar.

IFA 2013

6-11. september går IFA av stabelen i Berlin, et sted det er atskillig mere praktisk - for ikke å nevne billigere - for oss å sende folk til. Ingen ting er avgjort, men får vi det som vi vil vil Akam stille med to journalister der. Akam har ingen tradisjon for å delta på denne messen, men i senere år har den blitt viktigere og viktigere for fotoprodusentene, og masse fotoprodukter blir sluppet i dagene før. Rekorden vår på 46 nye fotoprodukter på fire dager kommer faktisk fra en IFA-messe for noen år siden.

På neste side forsøker vi å forutsi hva 2013 vil bringe med seg av fotonyheter.

Hva vil 2013 bringe?

Hva ser vi i året som kommer?

Vi vet ganske enkelt ikke, men noen trender synes vi at vi ser allerede, og vi tar forhåpentligvis ikke veldig feil om vi ser dem også i 2013:

Fullformat

I 2012 ble det sluppet flere fullformatkameraer enn noen gang før, og dette er en trend vi tror vil fortsette. I 2012 fikk vi både Nikon D600 og Canon EOS 6D - to kameraer som her fra begynnelse var planlagt som relativt rimelige fullformatkameraer, i motsetning til f.eks 5D Mark II som etter drøye tre år på markedet var blitt rimelig nok til å sies å ha havnet i samme nisje. Samtidig kom Sony RX1, det første kompaktkameraet med fullformatbrikke. Det er tydelig at fullformat er noe mange vil ha, og siden teknologien nå har gjort det mulig å produsere slike brikker billigere enn før, er det penger å hente her for produsentene. Dette tror vi vi vil se mer av i 2013.

Sony Cyber-shot DSC-RX1.Foto: Sony

Om ikke annet er det temmelig sikkert at Sonys Nex-system har muligheter for å utvides til fullformat, siden de i 2012 slapp et videokamera med samme fatning - og fullformatbrikke. Om det skjer i 2013 er mer usikkert, men muligheten er til stede. I tillegg har Hasselblad lovet å lansere et fullformatkamera, men om det blir deres eget eller basert på en Sony-modell, gjenstår å se. Vi venter også fullformatkameraer fra Nikon og Canon, siden begge to har ledig plass for et proffkamera med høy oppløsning i sine respektive porteføljer.

Kommunikasjon

Det blir stadig vanligere med innebygget Wi-Fi og GPS i kameraer - spesielt kompaktkameraer - og dette tror vi vil bli vanligere å se også i systemkameraer. Canon kom i 2012 med 6D som har begge deler, og Samsung kan tilby Wi-Fi i samtlige av sine NX-modeller. Sånn bare for å nevne noen.

Canon EOS 6D.Foto: Canon

Lyssterk optikk

Tidligere var Panasonic nærmest alene med sin LX-serie når det gjaldt kompakte entusiastkameraer med lyssterk optikk. De siste årene har de imidlertid fått flere og flere konkurrenter i sjangeren, og nå må LX7 hamle opp med en hel røys med tilsvarende kameraer. Noen av dem er riktig gode også, og selger nok til at vi tror de vil oppdateres i året som kommer. LX7 vil neppe det, da det tradisjonelt er to år mellom hvert kamera i LX-serien.

Panasonic har imidlertid et ess i ermet med FZ200, det eneste ultrazoomkameraet med f/2.8 over hele linjen. De vil neppe få denne nisjen for seg selv veldig lenge, og akkurat som det har vært - og er - hard konkurranse om å ha den lengste zoomen, tror vi det også vil bli det når det gjelder lysstyrken i denne nisjen. FZ200 skal nok få litte av hvert å bryne seg på.

Les også: TEST: Panasonic FZ200 - Beste superzoomen hittil

Panasonic Lumix DMC-FZ200.Foto: Panasonic

Action-cam

GoPro har fått regjere markedet for action-cam lenge nok synes konkurrentene tydeligvis, for i 2012 kom det stadig vekk flere kameraer av denne typen. De selger i bøtter og spann, og denne kaka vil måtte deles mellom flere etterhvert som tiden går. GoPro har skaffet seg et forsprang, men om det er i stand til å holde det vil tiden måtte vise.

Speilløst

I 2012 kom endelig siste store gjerdesitter på banen, og i 2013 tror vi rushet med å lansere speilløse systemer vil avta. de store har allerede etablert sine egne, så de eneste nye vil være fra relativt små og separate selskaper. Mange av disse vil være marginale og dermed kanskje ikke vare veldig lenge. De fleste av de allerede etablerte systemene for speilløse kameraer vil konkurrere hardt seg imellom, og mye av denne konkurransen vil avgjøres av optikkutvalg. Her har mFT et forsparng - og en fordel i form av at det er to kameraprodusenter som deler byrden - og systemer som Nikon 1, Canon EOS-M, Sony Nex og Samsung NX vil måtte jobbe for å ta dem igjen. Fujifilms X-system vil nok også se utvikling, men er enda for såpass spesielt interesserte at det nok ikke konkurrerer helt i det samme markedet.

Les også: Førsteinntrykk: Canon EOS-M

Canon EOS M.Foto: Canon

Innovasjon

Fotoprodusentene har lenge lett etter "det nye store" som ALLE skal tenne på og MÅTTE ha. Slikt er det store penger å tjene på, og mye av innovasjonen synes å skje i jakten på noe slikt. Det gir seg utslag i enkelte avsindige satsninger på smale og beint frem idiotiske ting, men kan også føre til genuint interessante konsepter og teknologier. En større satsning på for eksempel Foveon-teknologien, og/eller Fujifilms X-Trans brikke hadde for eksempel vært velkomment, synes vi.

Objektiver

Kameraprodusentenes nye objektiver har blitt dyrere og dyrere ved lansering, samtidig som tredjepartsprodusentenes optikk har blitt bedre og billigere enn før. Slikt blir det interessant konkurranse av, og god optikk. Tamrons 24-70 mm f/2.8 VC har for eksempel ennå en unik nisje som den selger godt på, og Sigmas nye 35 mm f/1.4 har høstet mange godord, også her i Akam. Slikt legger press på kameraprodusentene for å produsere bedre og billigere objektiver, og tenke nytt på annet vis.

Les også: Omtale: Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD

Tamron SP 24-70mm F/2.8 Di VC USD.Foto: Tamron

Konkurranse

Mobiltelefonene har etter hvert omtrent utkonkurrert en klasse kompaktkameraer, nemlig ikke de helt billigste, men de i nisjen like over dem. Det er ikke det at mobiltelefonkameraene er bedre, nødvendigvis - for det meste er det motsatte sant - men den store fordelen de har er at de ALLTID er med deg, hvor du enn går. Dette må kameraprodusentene enten konkurrere mot, eller ta inn over seg på annet vis. En mulig respons er å slippe flere kameraer med Android, men så lenge man ikke kan ringe med dem vil interessen forbli heller laber, tror vi. En annen og kanskje mer spennende mulighet er egne mobiltelefoner fra kameraprodusentene. Flere kameraprodusenter lager også mobiltelefoner (Sony, Samsung og til en viss grad Panasonic), så muligheten er til stede.

Video og print

Salget av dedikerte videokameraer for den gjengse forbruker har ikke hatt godt av den økte konkurransen fra system- og kompaktkameraer med videomuligheter. Samtidig blir færre og færre bilder skrevet ut, så begge disse områdene må omstille seg eller fremdeles slite med salget. Vi tipper det siste.

Les også: 11 geniale påfunn

Glemte vi noe? Hva tror DU vil skje med kameramarkedet i 2013? Del dine tanker med oss i diskusjonstråden!

Mer om
annonse