Til hovedinnhold

Hvorfor er Windows 10 så halvferdig?

Operativsystemet «mitt» irriterer meg.

Finn Jarle Kvalheim, Tek.no
Finn Jarle Kvalheim
Finn Jarle har testet mobiler og andre dingser for Amobil, og etter hvert Tek, siden 2009. Før den tid jobbet han med salg av elektronikk og studerte medievitenskap på Universitetet i Bergen.

Det er Windows jeg trives best i på storskjermen. Gjennom flere år med en Mac på slep startet jeg likevel maskinen til Windows. Det har ført til diskusjon og fnising av skjermbildet mitt bak meg på Apple-lanseringer. Men det er en grunn til at jeg har gjort det sånn.

Grunnen er at jeg kan Windows så godt.

Hvis jeg opplever en feil eller en melding om at noe har sluttet å virke vet jeg ofte hvorfor. Hvis ikke er det to øyeblikk på Google før jeg har fått en forklaring jeg forstår og kan forholde meg til.

Folk overdriver ofte problemene i Windows litt. Gresset er heller ikke fullt så grønt på den andre siden som det hevdes. Det er forholdsvis grønt på begge sider, med noen brune, solsvidde flekker i det gode inntrykket.

Halvferdige oppdateringer

Til min store irritasjon driver de solsvidde flekkene i Windows 10-grasset og sprer seg. Det henger sammen med de ustanselige oppdateringene Microsoft slipper.

Disse oppdateringene er i utgangspunktet gode, siden Windows jevnt over får bedre design. Tillegg som Paint 3D er bedre enn nostalgifesten som er MS Paint, jeg er tilhenger av mørke fargetema i menyene og jeg liker mobilinspirerte innstillingsmenyer det er enkelt å finne frem i.

Problemet er ikke Microsofts målsetninger, men at alt er så halvgjort og uferdig. I noen fall gjør oppdateringene Windows 10 til et dårligere operativsystem.

Vekk med kontrollpanelet

Eksemplene på byggeplassen Windows 10 har blitt melder seg daglig. Men det mest vedvarende eksempelet er overgangen fra Kontrollpanel til den nye innstillingsmenyen.

Den nye menyen er langt mer intuitiv og enkel å bruke. Hadde den bare vært ferdig. Da den først ble innført hadde den lang vei å gå. Den fortsetter å eksistere ved siden av det gamle kontrollpanelet, og det må fortsatt komme til unnsetning.

Har hotellet sørget for at WiFi-kortet ditt ikke snakker skikkelig med nettet hjemme? Innstillinger for nettverkskort kan ikke den nye menyen fikse. I stedet lenkes du derfra til det gamle kontrollpanelet.

Kontrollpanelet er erstattet av innstillingsmenyer. Men ganske ofte blir man ledet tilbake til den gamle løsningen. Hvorfor klarer ikke Microsoft å lage en fullverdig funksjon før de drar den frem i rampelyset?
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

En slags HDR-støtte

Man må selv skru av og på HDR-funksjonen hvis Windows skal se fornuftig ut når man ikke spiller eller ser film med HDR.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Nattmodus med mørke farger i menyene er kjekt å ha. Windows fikk det i fjor høst. Men igjen er funksjonen uferdig. Store deler av operativsystemet blir svart når du aktiverer modusen, men oppgavebehandleren står igjen som et skinnende fyrtårn i alt det svarte. Lurer du på hvorfor noe går så tregt? Ta på solbrillene.

Den nymotens HDR-modusen som gir spill og video ekstra piff på skjermer som håndterer det er et annet sted der Microsoft har sluppet et grustak av en løsning.

Skrur du HDR på under vanlig Windows-bruk må du godta at skjermen din ser tåkete og dårlig ut. Det varer til du setter på video eller spill som støtter HDR. Først da blir svart til svart og lyst til kjempelyst, slik HDR skal være. Dette er altså en funksjon du manuelt må ganske dypt inn i innstillingsmenyen for å skru av og på etter hvert som du trenger den.

Du får ikke alt uten ren installasjon

Windows leveres for tiden som en tjeneste. Vi er ikke ment å installere operativsystemet fra bånn hver gang nye ting legges til. Vi skal bare oppdatere det og gå videre med livene våre.

Men det er likevel ikke alt som faktisk kommer med når Windows 10 oppdateres. Går vi tilbake til HDR-problemet er det enda en puslespillbrikke som mangler for mange; selve videostøtten for HDR.

Den får du naturligvis om du installerer Windows 10 fra bånn. Men hvis du sist installerte Windows 10 før støtten kom, må du legge til HEVC-kodekene manuelt. Før du har gjort det vil ikke Netflix gi deg 4K eller HDR.

Bærbar som våkner fra dvalen

HDR uten HDR-innhold: som å se gjennom en tåke.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Irritasjonen over Windows 10 toppet seg klokken fem om natten for noen dager siden. Da lå nemlig den bærbare PC-en min i dvale i ryggsekken, slik den pleier på det tidspunktet.

En høy nyhetsstemme runget gjennom leiligheten. Den kom ikke fra noen av de vanlige stedene. Nei, den kom fra ryggsekken, der PC-en av en eller annen grunn hadde våknet fra dvalemodus helt på egen hånd.

Det gjør ikke situasjonen noe bedre at det samme hadde skjedd få timer tidligere, men da gått over etter så få sekunder at jeg ikke forsto hva det var som foregikk.

PC-en har klare instruksjoner om å gå til dvalemodus når den lukkes. Men den bruker likevel votter og vinter på å synke ned i etermiddagsdvalen sin. Den ligger gjerne med pumpende vifter i ryggsekken i inntil et kvarter etter at jeg har lukket den.

Oppdateringer fulle av slurv

Og når kommer egentlig disse oppdateringene som truer med å gjøre Windows 10 enda «bedre»? Fjorårets oktoberoppdatering ble installert manuelt, midtvinters, selv om jeg har automatiske oppdateringer både på bærbar og stasjonær PC.

Det er utrolig irriterende at Windows-oppdateringene er så fulle av slurv om dagen.

Hvis bare Mac-leiren hadde hatt rett i at Apples operativsystem alltid virker. Dessverre er det slett ikke alt som er rosenrødt på Mac-plattformen heller. Noen typer funksjonalitet er Windows rett og slett bedre på, og hvis noe går galt og ikke virker kreves det ganske solid kunnskap for å fikse noe under panseret i MacOS. Kunnskap jeg har for Windows, men ikke for Unix-liknende operativsystemer som MacOS er.

Jeg hadde foretrukket det om Microsoft sluttet å få Windows til å likne mer og mer på Bing. Ingen liker Bing. Gå vekk.

Men jeg liker fortsatt Windows. Kan dere ikke bare gjøre dere helt ferdige med oppdateringene før dere slipper dem, Microsoft? Dere har jo jobbet med å lage et nytt kontrollpanel i årevis.

annonse