Tek.no

Kommentar

Når ingen betalingsmidler virker

Ulike land har hatt ulike veier frem mot smidige betalinger. I Kina gikk de rett på app og ansikt.

WeChat Pay har blitt en svært utbredt tjeneste i Kina. For tiden diskuteres økt brukt av biometri og ansiktsbetaling i landet.
Bobby Yip, Reuters, X00306
8 Des 2019 16:00

– Vi er blant de beste på betalinger!

Det inntrykket har sittet litt inngrodd i norsk folkesjel de siste trettiførti årene. Og hvorfor ikke? Vi fabulerer jo støtt om å kutte ut kontantene, fordi alt går på kort uansett.

Men vi har blitt løyet til.

Og det er aldri så merkbart som når man står på butikken i Kina.

– Mastercard? Visa?

Personen bak disken svarer som regel med å riste på hodet, før han eller hun fortsetter med sin egen variant av mine spørsmål:

– No. Unionpay? AliPay...? WeChat Pay?

Slik er det ofte i Hong Kong, og på de mest turistpregede stedene i fastlands-Kina kan du støte på liknende plakater. Det er ikke slik at du aldri får betalt med Mastercard i Kina, men svært ofte er det de tre kortløse standardløsningene som gjelder.
Bobby Yip, Reuters, X00306

Det handler om timing

Vi er ikke blant de beste. Ikke i nærheten en gang. Vi er veldig gode på kort. I motsetning til amerikanerne var vi tidlige på å bytte ut magnetstripen med brikke, men der stopper det. Sannheten er at de ulike delene av verden preges av tidspunktet de velger å «forlate kontantene» på.

Vi forlot kontantene tidlig, og går derfor rundt med det som enkelte plasser i verden er rene antikviteter i lomma.

Ved middelhavet kastet de sjekkhefter og cash omtrent samtidig med at kontaktløse betalinger ble en greie. Har du reist ofte til Italia har du kanskje sett støtten for kontaktløs betaling der i mange år.

I så fall virker muligens bankvesenets forsøk på å innføre ordet «tæppe» ... litt overflødig, og ikke akkurat så moderne som det iherdig ønsker å lyde.

Shanghai er en flott by å være på tur i, men som turist må du ikke regne med å få betalt med kort i butikken. Minibanken på hotellet er din beste venn.
Finn Jarle Kvalheim, Tek.no

Kontaktløst var en kuriositet

For flere år siden ble jeg tildelt en billigmobil med NFC og et par hundrelapper på engangskort fra mobilorganisasjonen GSMA som hadde mobilbetalingskonferanse i Milano.

– Gå ut og kjøp deg museumsbilletter og en kaffe, var beskjeden. Jeg skulle ikke bruke mitt eget kort.

Det føltes unektelig mer «moderne» enn her hjemme, men stripe og chip på et vanlig kort har ikke føltes tregt det heller. Etter hjemkomsten ventet magnetstriper og chip på meg, uten at jeg savnet den mer moderne løsningen så veldig.

Inntrykket av hvor forskjellig det var ble heller ikke så alvorlig stort, siden det til syvende og sist var Visa og Mastercard som populariserte også de kontaktfrie løsningene.

Tilbake fra fremtiden

En drøy uke etter å ha kommet hjem fra en reise i Kina føles det imidlertid som å ha forlatt fremtiden.

Kineserne stoppet aldri innom kredittkortene i samme grad som vi gjorde, og utenfor byene bruker de i stor grad kontanter fortsatt.

Da Kina begynte å kutte kontantene for noen år siden var superappene på vei inn. Superapper er apper med litt av alt i seg. Litt e-handel, litt sosialt og litt ... tjah, det man måtte finne på å stappe inn i dem, inkludert altså betalinger.

Fra våre hjemlige mobilskjermer er det ofte Facebooks app-univers med apper som Instagram og Messenger som «beskyldes» for å forsøke å gjøre seg selv til superapper.

Les en Qr-kode for å betale

WeChat Pay fungerer som en utvidelse til den kjente lynmeldingsklienten. Hvis du har kinesisk bankkonto og har vært i tjenesten lenge nok, kan en av kontaktene dine sende deg en «rød pakke», som indikerer tillit og at du kan begynne å ta i bruk betalingsfunksjonene i appen.

Etter å ha åpnet den røde pakken og tatt i bruk løsningen kan du fotografere Qr-koder for å betale. Enkelt og greit, og det funker overalt. Både gatematselgere og drosjesjåfører har løsningen, og du kan betale for langt dyrere ting med den også.

Tilgjengelig i Norge, men ikke for Nordmenn

Kinesiske AliPay er også app-basert. Det er den eneste av Kinas tre store løsninger som er tilgjengelig her i Norge. Men dessverre; den er bare tilgjengelig for Kinesiske borgere på utlandstur. Velkommen skal dere være, men det hadde jo vært hyggelig hvis gjestfriheten kunne gå begge veier?

UnionPay er det som minner mest om vår hjemlige BankAxept, og leveres av én av Kinas storbanker. Men igjen snakker vi i hovedsak om kontaktløs betaling enten med kort eller med app. Og den snakker ikke nødvendigvis med vestlige tjenester.

Kinesere har gjerne kort i tillegg til de mange tjenestene. Men det er langt mellom butikkene som faktisk godtar kortene lenger. Nesten alle har en Qr-kode, og nesten ingen leser magneter, IC-kort eller NFC.

En gang var det bare ulike kortsystemer

Det var på en måte greit nok å ankomme Tyskland eller Japan første gang, og få smake på deres ulike varianter av norske Bank Axept. Jeg visste tross alt at det nok hadde stått turister på Rema her hjemme og klødd seg i hodet over å ikke få betalt med Mastercard. Men da snakket vi tross alt ikke om helt ulike typer teknologi. Det har mer dreid seg om kunstige geografiske inndelinger mellom ulike nestenmonopoler.

I 2020 ligger det an til at kontaktløst skal støttes av alle betalingssteder i Norge. Vi har endelig tatt igjen Italia, mens Kina durer på foran oss.

Og i går ringte en markedsundersøkelse som lurte på hva jeg syntes om ansiktsidentifisering for offentlige tjenester. Og kanskje også for andre tjenester?

I Kina trekkes enkelte steder bankkortet så fort kameraet på porten inn til toget ser hvem du er. Vi ønsker gjerne ikke alt som kommer med på «det kinesiske kjøpet», men at Kina samtidig er på tur inn i enda en fremtid vi ikke er del av, det er helt tydelig.

annonse

Les også