Kommentar

Vi jakter teknogull i Las Vegas

– Det skal jaggu ikke være enkelt.

Tek.no / Las Vegas: Få steder har så mye ny teknologi som Las Vegas når CES-messen går av stabelen. Det er alltid stint av folk i de vanlige hallene, og messen har vokst så mye at den nå fremstår aller mest som en diger dingsedugnad der hele byen bidrar. Men slett ikke alle dingsene har en fremtid.

Det er naturligvis litt vanskelig å spå hvilke av dem som har og ikke har det. Men bingohallen i så måte heter Sands Expo, som på messedagene også heter Eureka Park. Det er en del av det kolossale hotellkomplekset Venetian og Palazzo, og er et stort messeområde i seg selv. Her bor de fleste av de nystartede bedriftene. Disse som fortsatt er på Indiegogo eller Kickstarter.

Hvis det er én ting teknomesser aldri får til, så er det WiFi. Oversetteren Travis klarte seg ikke så godt uten. Det skal naturligvis noe til å betjene så mange enheter som skal vises frem her. Litt festlig er det likevel med teknologiselskapers stadige optimisme og feiling på denne fronten.

Mange mottar også støtte fra sine respektive lands støtteorganisasjoner, så som Innovasjon Norge hjemme i moderlandet, eller La French Tech i Frankrike. Teknologilandet Israel er alltid representert med en hel mengde mennesker som viser frem det nyeste innen sensorer og teknologi. Ofte iført religiøs bekledning. Kontrasten mellom tradisjon og vitenskapelige fremskritt gjør det alltid til en spennende opplevelse å labbe rundt mellom båsene.

Oversetter eller brevvekt?

Sliten og greit nedsylta etter en at en illsint air condition gikk berserk tok jeg turen til Eureka Park for å se etter spennende teknologi. Mer spesifikt var jeg på jakt etter den nederlandske lommeoversetteren Travis.

Vel fremme, etter en kort tur med Lyft, surret jeg rundt i hotellets milelange korridorer og casinoer til jeg fikk ferten av CES-folkemengdene. Man kan stort sett lukte seg frem til hvor det foregår ting ved å følge strømmen av mennesker med messeakkrediteringer rundt halsen.

Den neste Jean-Michel Jarre?

Men som så ofte skjer når man jakter på nyheter i slike trakter, var det ikke så mye å rope hurra for da jeg kom frem. Oversetteren trenger WiFi, og uten fungerende nett var den kun en svart kloss. Jeg fikk gleden av å se noen tidligere oversettelser, og Travis-enhetene var visst så få at å låne og sende inn igjen ikke gikk.

Neivel. Da fikk det bli en tur rundt i resten av området. Og det manglet ikke på galskap, men salgbar galskap var det ganske langt mellom.

En robot til å rømme fra

Et felles tema for nyklekte elektronikkprodusenter som vil inn på markedet i dag ser ut til å være roboter.

Så hva sier du til en hjelperobot som minner litt om en slags krysning mellom knelerinsekt og den klassiske fremstillingen av romvesener? Hadde jeg sett Maava-roboten komme mot meg på en Ikea-butikk hadde jeg mest sannsynlig løpt direkte inn i nærmeste Trysil-skap og gjemt meg der til faren var over.

Ringen slik designen endelig skal se ut. Stevie Wonder skal ha likt den.

Innretningen ser bent frem småskummel ut.

Man må omtrent behandle dette området som en slags basar i landet Syden. Står man for lenge i ro, eller lar øynene hvile på en dings litt for lenge, blir man raskt praiet av noen som skal vise deg noe de mener er helt unikt. Spesielt aktive er de båsene som får lite oppmerksomhet i utgangspunktet.

– Det er ingen mennesker her. Vi må ut for å hente noen, synes jeg jeg hører sjefen i båsen si.

Den musikalske ringen

Etter å ha brukt litt for lang tid på å rapportere hjem om en superheltbekledt spandex-mann som så utrolig misfornøyd ut, ble jeg raskt ett av disse hentede menneskene.

Jeg håper ikke resten av personen sitter fast i betonget.

– Hei, jeg har en ring som hjelper deg å lage musikk ved hjelp av gester, forklarte mannen. Han ville gjerne vise meg hvordan det virket, og lurte på om dette var mitt første CES.

Spørsmålet var i høyeste grad forståelig. Jeg må ha sett sånn passe sliten ut der jeg sto, lett febersvettende og fortsatt med opp-ned-trut etter å ha stresset for å rekke den dølle oversetterklossen. Spandex-mannen føltes som mitt sjeledyr.

– Nei, dette er vel omgang nummer seks, tror jeg.

Mannen virket overrasket.

– Forståelig, tenkte jeg. Og fulgte etter til en forutsigbart tom bås. En herre trakterte et keyboard med intensitet, mens han passet på å riste fingeren med ringen på for å fremkalle vibrato i lyden.

Tommel opp for synlighet, i hvert fall.

En kabel hang fast i ringen, og jeg måtte spørre om den ikke skulle være trådløs? Joda, det skulle den, og en ferdig utgave var visst i produksjon allerede. Hvorfor den ikke var i båsen sa han ikke noe om.

Mannen som hentet meg var fransk, så min ringe kjennskap til fransk elektronisk musikk gjorde at jeg spurte om dette kanskje endelig var en retur til instrumenteksperimenteringen fra Jean-Michel Jarre. En mann som er viden kjent for å ha fått spesialbygget mange av instrumentene sine. Representanten lyste opp.

– Vi prøvde å få tak i Jarre, men han kunne ikke. I går var imidlertid Stevie Wonder innom, og han likte ringen, kunne han stolt fortelle.

Jeg holdt meg for god til å spørre hva den amerikanske soulkjempen syntes om designen på ringen, og tuslet videre.

På ett tidspunkt gikk jeg forbi en liten gruppe enkeltben som sto opp mot taket, som smått absurde potteplanter.

Astronauten og teleskopet

Stellina-teleskopet er heldigitalt og kobles til en PC for å vise bilder fra stjernehimmelen.

Å bli sett handler om å vise frem noe iøynefallende. Gjerne noe som umiddelbart gjør at tilskueren skjønner hva det er produktet handler om. En vinner i denne klassen var Stellina-teleskopet fra Vaonis. De hadde en mann i romdrakt som løp rundt og vinket til folk. Umiddelbart spennende.

Instrumentet er en forholdsvis voksen dingsboms som kan roteres og vris i alle himmelretninger, slik at den automatisk følger et objekt på himmelen. Det er ikke noe okular på saken, så her er det skjerm eller ingenting som gjelder.

– Prisen på dette, da? Det er vel rettet mot forbrukere, så det bør vel være under nybilpris, sa det norske takraset med forhåpning i stemmen.

– Den koster 3000 dollar (24 000 kroner, red. anm.) i USA, sa damen.

– Åja. Litt dyrt, men det er vel rundt det et heftig teleskop gjerne koster, kvitterte jeg med, og vandret videre. Jeg sikler tross alt på et sett hodetelefoner som koster det samme.

Det ene øyeblikket var den søt, det neste øyeblikket var den død som en sild.

Etter en endeløs rekke roboter, droner og ett og annet VR-sett svant både mot og tålmodighet. Det var på tide å fordufte.

Teknosamuraien måtte også gi tapt

På min vei ut av messehallen observerte jeg en søt liten lekerobot for barn. Det ene øyeblikket var den livlig og leken, før den tilsynelatende døde litt på seg og måtte vekkes med noen klapp på hodet av en forbipasserende. Det er en litt underlig avlegger av «Uncanny Valley»-fenomenet når tegneserieaktige roboter som skal virke levende bare plutselig går over til å virke som en samling plast og batterier.

Ved utgangen sto en asiatisk cosplay-herre i noe som minnet mest om samuraikostyme. Han hadde et elektrisk sverd som laget lyseffekter og gjennomtrengende lyder hver gang han svingte det. Jeg observerte i sidesynet at også han fikk tekniske problemer idet jeg forlot Eureka Park uten så mange eureka-øyeblikk. Det skal jaggu ikke være enkelt.

De langt sikrere produktene bor i de vanlige messehallene, og kommer fra aktører som Sony, Samsung og LG. I år har det kommet store nyheter på TV-fronten, Samsung og Sony har sluppet nye mellomklassemobiler og det har vært en hel liten eksplosjon av spennende elbiler her på CES-messen. En hel bråte nye PC-er har også blitt sluppet, der enkelte har hatt enormt lang batteritid.

Mange av disse produktene finner du omtalt på temasiden for CES 2018. Neste store messe er Mobile World Congress, som finner sted om en drøy måned i Barcelona. Samsung har bekreftet at Galaxy S9 blir ett av høydepunktene, og Tek.no er som vanlig til stede.

Også teknosamuraien fikk etter hvert problemer.
annonse