Tek.no

Kommentar

Tek.no 2007: –Derfor er iPhone uinteressant

Det er bare å krype til korset – ikke alle våre spådommer har vært like treffsikre.

Tek.no
10 Aug 2015 15:45

Streng tatt var ikke artikkelen på Mobilen.no (nå Tek.no) fra 2007 en spådom, men en vurdering av den første modellen av iPhone som Apple slapp samme år. Og som mobiltelefon isolert sett, var den første iPhone-en lenge temmelig uinteressant, i alle fall for oss her på berget. Telefonen kunne bare brukes i USA, og noen Norges-lansering var ikke på trappene.

Dessuten manglet iPhone det meste av teknologien vi var blitt vant til å bruke. En ting var at den ikke hadde GPS, men du kunne heller ikke filme, sende øyeblikksmeldinger eller kjøpe musikk med den. MMS? Glem det.

Ikke hadde den 3G-heller, noe som gjorde nettleseren svært treg der Wi-Fi manglet. Nettleseren støttet for øvrig ikke Flash, som i 2007 var en den vanligste standarden på nettsider som strømmet video.

Men grensesnittet likte vi.

Her er noe av det vi trakk frem om iPhone i 2007:

«Det er flott med støtte for trådløse nett, men utenfor trådløs sone blir telefonen i tregeste laget.

Videotelefoni og andre 3G-tjenester støttes ikke, og om du tror at du får sendt videoopptak fra mobilen via epost tar du feil. Mobilen kan ikke ta opp video.

I USA er ikke MMS spesielt utbredt, og Iphone har derfor ikke MMS-funksjonalitet.

Dette er noe av det Iphone ikke fikser:

  • Videosamtale over 3G
  • Sende multimediameldinger (MMS)
  • Ta opp video
  • Bruke dine egne MP3-er som ringetone
  • Spille spill
  • Spille av flash-animasjoner
  • Kjøpe musikk fra mobilen
  • Kjøre javaprogrammer
  • Organisere filer

Kanskje det ikke er alle proffbrukere som benytter seg av videoopptak og MMS, men da kan de liksågodt kjøpe en mer funksjonell PDA. Du kan heller ikke høre stereolyd over Bluetooth, slik at du kan bruke trådløse headset.»

Les hele artikkelen fra 2007 her>>

iPhone 3GS kom i 2009.

Genialt brukergrensesnitt

Åtte år etter at Apple slapp iPhone kunne det ikke falle oss inn å kalle den uinteressant lenger. I flere år på rad har Apples iPhone vært den mest etterspurte smartmobilen på markedet, også i Norge.

Vi snakker riktig nok om et ganske annet produkt enn telefonen som skapte massehysteri allerede i 2007. Men grensesnittet, som var det eneste ved telefonen som begeistret oss den gangen, er fortsatt nokså uforandret.

I alle fall er grensesnittet nokså uforandret i sin enkelhet. I tiden som har fulgt er nye og mer avanserte funksjoner kommet til, også her, men uten at iPhone er blitt vanskeligere å bruke av den grunn.

Det er bare å innrømme det – vi tok feil. iPhone var allerede i 2007 den mest interessante mobiltelefonen på planeten. Vår utfordring lå i å se forbi den den gangen mangelfulle teknologien, og heller verdsette Apples innovative brukergrensesnitt og geniale forretningsstrategi.

Ikke først, men definitivt best

Min første iPhone kjøpte jeg fra Hong Kong. Da den knuste var også undertegnede knust. Men så fikk jeg tak i deler fra samme sted. Foto: Espen Irwing Swang, Amobil.no

Apple var kanskje ikke først i verden med kapasitive berøringsskjermer. Men de var først ute med å få til å kombinere den analoge berøringen med den digitale responsen på en måte vi opplevde som tilnærmet organisk. Ingen andre lot oss flytte ting rundt på skjermen ved å trekke i dem med fingrene.

På andre trykkskjermer måtte vi bruke en penn for i det hele tatt å treffe de valgene vi ønsket å gjøre. Nei, vi har ikke glemt LG Prada, som kom tidligere samme år. Også denne hadde berøringsskjerm der du slapp å trykke på skjermen for å få respons. Men ellers var grensesnittet omtrent som vi var vant til fra «vanlige» telefoner, og selv ikke LG lot til å ha tro på ideen. I alle fall forlot de den ganske raskt.

Les testen av LG Prada fra 2007 »

Sug i markedet

Men selv om iPhone i 2007 ikke var ment for det norske markedet, var det mange som sørget for å skaffe seg en. Det dukket snart opp varianter som ved hjelp av en uoffisiell programvare kunne bruke norske simkort, og et stort antall telefoner strømmet inn over grensene. Selv kjøpte jeg min første iPhone fra Hong Kong, og jeg lot meg begeistre.

Du kunne riktig nok ikke bruke Apples App Store, og telefonen ble ubrukelig om du forsøkte å oppdatere operativsystemet. Likevel var mange fornøyd med å kunne laste ned apper fra alternative kilder til sine «opplåste» telefoner. Siden skulle det vokse opp en hel industri rundt det som snart ble kalt «jail break» – telefoner med programvare der Apples sperrer ble omgått.

iPhone 5S kom i 2013. Året før kom iPhone 5, som den første med større skjerm enn originalen fra 2007. Foto: Apple

Brute force

Den andre iPhone-en som dukket opp, iPhone 3G, kom i 2008. Denne var langt mer avansert enn originalen. I tillegg var den slankere, raskere, og hadde mye av teknologien som manglet i første generasjon. Operatørene sloss om å få eksklusive avtaler med Apple, og Apple kunne kreve nesten hva de ville av operatørene.

Det gjorde de også. Operatørene måtte forplikte seg til å ta inn enorme volumer av telefonen. For ikke å brenne inne med store lagre måtte telefonene ut på markedet. Slik albuet Apple seg inn i et marked der den dominerende aktøren het Nokia. I Norge var det NetCom som fikk være først ute med iPhone, og daværende informasjonssjef i NetCom, Øyvind Vederhus, advarte kjøperne mot å bryte operatørsperren i telefonen. Svært mange gjorde det like vel. Da den første iPhone med norsk simkort ble solgt fra NetCom, hadde mer enn 10 000 nordmenn allerede skaffet telefonen via andre kanaler.

Google tar opp hansken

Samme år lanserte HTC den første Android-mobilen. Mens Apple tviholdt på en lukket plattform med proprietære løsninger, ønsket Google å gå bredt ut med åpne løsninger. I dag selges det langt flere Android-mobiler enn iPhone-mobiler. Men så er det også langt flere Android-mobiler å velge mellom.

Apple har klart å holde sin forretningsmodell og sin strategi med iPhone på stø kurs helt fra dag én. Selv ikke mannen som grunnla Apple sammen med Steve Jobs, Steve Wozniak, trodde at det skulle gå slik. Han advarte i 2008 Apple mot å satse på en lukket plattform.

Apple har riktig nok måttet forlate den bastante påstanden om at en brukervennlig mobiltelefon nødvendigvis ha en skjerm som måler 3,5 tommer.

Steve Jobs, mannen som på omstridt vis ledet Apple til suksessen, er borte. Men Tim Cook har vist seg å være en verdig arvtaker, og Apples iPhone har vært en sammenhengende suksess i åtte svært gode år for selskapet.

Det er i alle fall interessant.

Her kan du lese vår test av den originale iPhonen fra 2007 »

Les også
Ti supre mobilvalg til skolestart
Les også
Apple: – Vi skal IKKE bli en mobiloperatør!
Les også
Politiet stengte fabrikk som lagde falske iPhone-telefoner
Les også
Apple fortsetter å håve inn penger
Les også
– Ny iPhone vil også bli hatet
Les også
Færre sier de vil kjøpe iPhone
Les også
Apple iPhone
annonse

Les også