Til hovedinnhold

Norges raskeste nett betyr ikke automatisk at det er det beste

Telenor tapte dekningstesten, selv om det tilsynelatende ikke virker slik når de bruker testen i markedsføringen.

Niklas Plikk, Tek.no

I mai publiserte vi Norges største uavhengige test av mobilnettene til Telenor og Telia, for å kunne gi våre lesere de beste rådene om hvilken operatør de bør velge.

Resultatet av testen overrasket oss. For mens Telenor hadde det overlegent beste mobilnettet da vi gjorde en tilsvarende test for to år siden, har Telia nå tatt igjen forspranget. Telia og Telenor oppnådde nesten like gode resultater i testen, men det var til slutt Telia som stakk av med seieren – og kan smykke seg med «Best i test»-utmerkelsen i den store dekningstesten 2016.

Nå markedsfører imidlertid Telenor seg med at de har Norges raskeste nett, med henvisning til testen på Tek.no. Hvordan kan det stemme, når de ikke vant testen?

Telenor lyver ikke når de sier at Tek.nos dekningstest viser at de har Norges raskeste nett. Men de forteller heller ikke hele sannheten. De forteller heller ikke at en av grunnene til at Telenor tapte dekningstesten, var at de hadde flest målinger med dårlig hastighet.

Derfor vant Telia, og ikke Telenor

Både Telenor og Telia har gjort en imponerende jobb med oppgraderingen av mobilnettene de siste to årene, og forskjellene mellom de to er ikke lenger så veldig store. Det spiller liten rolle om du får 70 eller 60 Mbit/s i nedlastingshastighet, når du trenger maks 10 Mbit/s for å kunne strømme video i HD-kvalitet og gjøre alt det du ellers trenger å gjøre på en mobiltelefon.

Telenor hevder i sin markedsføring at Tek.nos dekningstest viser at de har det raskeste nettet, men de glemmer å nevne at høy snitthastighet ikke er like viktig som at Telenor faktisk har flest steder med dårlig hastighet.

Da vi skulle kåre en vinner i dekningstesten, valgte vi å se på hvem som kunne levere god nok hastighet på flest mulig steder, og samtidig ha så få dekningshull som mulig. Vi satte grensen på 15 Mbit/s og talte opp antall steder henholdsvis Telenor og Telia kunne levere minst denne hastigheten. Og så talte vi opp antallet steder der operatørene leverte hastigheter på under 5 Mbit/s – hastigheter som gjør surfing på mobilen til en tålmodighetsprøve.

Det er ingen tvil: Telia er den operatøren som gir deg en super surfeopplevelse på mobilen på flest steder i Norge, og hvor risikoen for å miste dekningen er minst. I hvert fall på alle de stedene vi har målt – rundt 350 stikkprøver og 2000 målinger over hele landet.

4G+ trekker opp snitthastigheten

I testen kom Telenor ut med en gjennomsnittshastighet på 70,2 Mbit/s for hele landet, mens Telia landet på 62,1 Mbit/s. Det til tross for at Telenor hadde flere steder med elendig dekning.

Årsaken er at Telenor og Telia har prioritert litt forskjellig. Mens Telia har prioritert å bygge ut 4G rundt i distriktene, har Telenor prioritert byene – samt å oppgradere nettet til 4G+. Telias dekningsdirektør, Tommy Johansen, har sagt til Tek.no at Telia i første omgang har valgt å få 4G på flest mulig steder i landet – så kommer oppgraderingen til 4G+ og andre teknologier som øker hastighetene i neste omgang.

sitat"Det er grunnen til at Telia får lov til å bruke Best i test-logoen, mens Telenor må ta ting ut av sammenheng når de presenterer resultatet av dekningstesten i sin markedsføring"

Det at Telenor har kommet lenger med 4G+-utbyggingen, gjør at de fikk veldig høye målehastigheter på enkelte steder – og det trakk opp gjennomsnittet. Telia har altså flest målepunkter med veldig gode nedlastingshastigheter (over 15 Mbit/s), mens Telenor har enkelte målepunkter her og der med ekstreme nedlastingshastigheter. Dette er hastigheter som ligger langt over det du får med de fleste mobilabonnementer, og altså forholdsvis irrelevant for folk flest.

For en vanlig bruker er det mye viktigere å ha en jevnt over god dekning med gode hastigheter uansett hvor man beveger seg i landet, enn å få ekstreme nedlastingshastigheter av og til. Ingenting er mer irriterende enn å miste dekningen eller at telefonen plutselig viser Edge-dekning når du prøver å få gjort noe fornuftig på den. Vår test viser at risikoen for å se Edge-symbolet på telefonen er større med Telenor enn med Telia.

Det er grunnen til at Telia får lov til å bruke Best i test-logoen, mens Telenor må ta ting ut av sammenheng når de presenterer resultatet av dekningstesten i sin markedsføring. Men det er jo klart at det høres bedre ut å si «Norges raskeste nett» enn «Nettet med flest dekningshull i Norge».

Den store dekningstesten 2016 finner du her »

annonse