Til hovedinnhold

– For første gang er Google verdt mer enn Apple!

Google er en skinnende stjerne, mener vår kommentator Magnus Brøyn.

Tittelen får deg kanskje til å stoppe opp? Så, la meg gjerne med en gang formidle at; joa, det stemmer. I alle fall dersom du er opptatt av blårussens verdsettelse av den underliggende teknologiske innovasjonskraften og selskapenes evne til å vinne teknologislaget.

Over 1 million mennesker i hele verden fulgte Googles utviklerkonferanse, Google I/O, gjennom den direktesendte TV-overføringen på nett. I tillegg var 40 000 samlet til egne treff, og i salen i San Francisco satt det 6 000. Selv deltok jeg på en maratonsending – på direkten – i regi av Sosialdirekte, med løpende kommentering av nyhetsstrømmen fra USA. De helt store enkeltnyhetene uteble i år. Ingen nye Google-briller kom svevende fra oven, som i fjor. Likevel lot ikke reaksjonene å vente på seg.

Les om hva som ble lansert på Google I/O hos Amobil.no
I kjølvannet av gårdagens keynote på Google I/O, steg Google-aksjen i den såkalte elektroniske etterhandelen til hele USD 918,20 (opp fra USD 915,89 da klokkene ringte for den ordinære handelen). Det er den høyeste prisen Google-aksjen noensinne er omsatte for. Og det er ikke tilfeldig. Det betyr at Googles markedsverdi økte med 3,5 prosent bare i løpet av gårsdagens handel, noe som tilsvarer hele 10 milliarder dollar, eller nærmere 60 milliarder kroner. Ikke småpenger, på bare én dag, altså.

Vil ta kontroll over innholdet vårt

Noe av funksjonaliteten som ble presentert under gårsdagens event var relatert til hvordan Google vil ta kontroll over innholdet vårt, slik som bildene våre, og mens de gjør det; gir de oss det aller mest verdifulle tilbake, nemlig: Tid. La oss kalle det #GoogleTime. I det minste gjør jeg det. Og det er supert, hvem har vel ikke kjent på behovet for en ny ferie etter å ha kommet tilbake fra nettopp en ferie, bare for å få orden på alle bilder og digitale minnene fra den samme ferien? #GoogleTime er ikke en tjeneste fra Google. I alle fall ikke ennå. Men konseptet ble egentlig presentert i går. Selv om det ikke ble kalt #GoogleTime. Gjennom å sy sammen en rekke tjenester, som dekker behov vi som enkeltbrukere har i dag, vil Google gi oss mer tid i form av ny funksjonalitet som sparer oss tid i hverdagen. Og nettopp derfor kan vi kanskje høre Vic Gundotra eller noen av de andre google-sjefene referere til konseptet #GoogleTime fra scenekanten på neste års Google I/O, som du trolig første gang leser om her? Hvem vet?

Så, er det egentlig greit å si at I/O var verdt omtrent 10 Instagram’er? Kanskje det (i det minste om du spørs aksjonærene, for Mark Zuckerberg betalte jo som kjent 1 milliard dollar for Instagram for ganske nøyaktig ett år siden).

Mer verdt enn Apple, hvis du ser bort fra kontantbeholdningen

Forskjellen i markedsverdien til Apple og Google er nå ganske nøyaktig 100 milliarder dollar. Google er verdt omtrent 305 milliarder dollar, mens Apple er verdt ganske nøyaktig 400 milliarder dollar etter aksjekollapsen siden i fjor høst.

Og hva er så interessant med dette og hvorfor har ikke internasjonale medier tatt tak i dette ennå? Jo, fordi det ikke er så lett å se, med mindre du ser nøye etter. Forskjellen i markedsverdi er nemlig tilfeldigvis mer eller mindre nøyaktig differensen i kontantbeholding mellom de to selskapene (Apple har nesten 150 milliarder dollar i kontanter, men Google har omtrent 50 milliarder dollar). Forskjellen er altså 100 milliarder dollar i cash. Nesten det samme som forskjellen i markedsverdi. Ser man på de underliggende verdiene i et selskap, og korrigerer for kontantbeholdningen – slik aksjeanalytikere gjerne gjør – blir bildet enda tydeligere:

For første gang i historien som børsnoterte selskaper er Google akkurat nå mer verdt enn Apple. Det kan gi noen hver noe å tygge på. Og hvorfor er det viktig også i forhold til teknologi? Jo, fordi den underliggende verdien i disse selskapene nettopp i veldig stor grad er knyttet til deres innovasjonstakt og kommersielle evne til å omsette teknologien til brukervennlige løsninger for deg om meg.

Kobler sammen ulike teknologier

Så, Google er uten tvil en skinnende stjerne. Akkurat nå. Faktisk er det ganske utrolig å se hvordan Google klarer å koble ulike deler av teknologilandskapet sammen. Det pleide i det minste å være enkeltdeler. Men Google smelter sammen programvare, apper, sosiale funksjoner, mobile tjenester og maskinvare – med deres tradisjonelle forretningsmodell innen søk og annonsering – og resultatet er en teknologievolusjon. I det stille. Kan man kanskje si. Til nytte for deg og meg (og aksjonærene). Det skjer rett foran øyene våre, og selv om vi ser det, fremstår det mye kraftigere om du tar et steg tilbake. Du trenger ikke Google Glass for å se dette tydelig. Spenn fast setebeltet – denne turen tar oss inn i fremtiden.

Men, hvor sterkt stjernen enn skinner, kan det også være smart å spenne selene fast om du er i aksjemarkedet, ettersom skinnende stjerner som regel opplever øyeblikk av dalende styrke (etter turer slik som den vi har sett for Google-aksjen i det siste). Men, ikke ta feil, det går om regel i faser, i det minste om du er en tilrettelegger for "connecting people" og teknologi – både i dag og fremtiden. Så, la oss for nyte reisen!

annonse