Tek.no

Intervju

Her er ekspertens 5 beste tips til bedre lyd i stua

Det kan være enklere enn du tror.

Shutterstock/ Ole Henrik Johansen, Tek.no
Ole Henrik Johansen
10 Nov 2015 06:00

California/Tek.no: God lyd er noe vi alle ønsker oss når vi kjøper et nytt lydanlegg. Likevel er det mange små fallgruver som kan gjøre at lyden ikke blir så bra som kan være.

Allan Devantier har over 20 års erfaring med utvikling av høyttalere – nedenfor her fem enkle tips som han mener gir deg bedre lyd. Foto: Ole Henrik Johansen / Tek.no

Vi ble med til USA på Samsungs regning for å ta en titt på en del av forskningslabben i Santa Clarita. Der møtte vi også blant annet Allan Devantier, direktør i Samsungs lyd-avdeling.

Han har i en mannsalder jobbet med lyd for blant annet Harman, hvor han har vært med å utviklet en rekke høyttalere for merker som Infinity og JBL.

Denne mannen har åpenbart god greie på lyd, og vet hvordan du skal få ut hver eneste desibel ut av høyttalerne, og hvordan de kan lyde best. Derfor spurte vi han om hans fem beste tips og triks til hvordan du kan få bedre lyd med anlegget du allerede har – og ikke minst hva du skal prioritere om du skal utvide det videre.

1. Få høyttalerne ut av bokhylla

I en bokhylle har ikke en liten høyttaler noe å gjøre. Foto: Shutterstock

Det første du skal passe på når du kobler opp ditt nye anlegg er plasseringen av høyttalerne. Her er Devantier helt klar på hvor du ikke skal plassere små høyttalere.

– Få høyttalerne ut av bokhylla! Det finnes neppe noe verre sted å plassere dem enn der. Ta de frem og sett dem mer åpent slik at de ikke har vegger rundt seg på alle sider. For eksempel vil det være bedre å sette dem på en hylle eller en benk, gjerne et lite stykke fra veggen. På den måten slipper lydbølgene å bli kastet frem og tilbake mer enn nødvendig før de når deg, forteller Devantier.

2. Plasser høyttalerne i riktig høyde

For å få den beste lyden burde høyttalerne stå plassert i hodehøyde. Foto: Shutterstock

Når du har nappet høyttalerne ut av bokhyllen må du tenke deg godt om hvor du skal sette dem. Et sted å begynne er å finne riktig høyde.

– Plasser høyttalerne slik at de står i samme høyde som ørene dine når du hører på musikk. Ofte sprer høyttalere lyden mer retningsbestemt ved høyt volum, og da er høyden viktig, påpeker Devantier.

3. Plasser høyttalerne i riktig vinkel og avstand

Sjekk at vinkelen mot deg stemmer. Peker de en annen vei vil neppe lydkvaliteten være helt topp. Foto: Shutterstock

Med høyttalerne plassert i riktig høyde blir retningen mot der du skal sitte også en viktig faktor. Her er det vanlig at du bommer en del, skal vi tro lyd-eksperten til Samsung.

– Studier viser at de fleste plasserer høyttalerne sine omtrent ti grader feil i forhold hvilken retning de skal stå. Her kan du ha mye å hente på å få noen til å snu dem horisontalt mens du lytter etter. Samtidig kan det også være en god idé å prøve seg litt frem med å trekke høyttalerne litt frem fra veggen, poengterer Devantier.

4. Legg penger i mer bass

Mer bass er tingen anbefales av Samsungs nye lydekspert. Foto: Shutterstock

Om du fortsatt ikke er fornøyd med lyden etter å ha flyttet på høyttalerne dine kan det lønne seg å oppgradere anlegget. Da mener Devantier det er viktig å prioritere hva du skal kjøpe, og prioritere nytt utstyr riktig.

– Hvis du bare skal ha én ny ting, lønner det seg som oftest å gå for mer og bedre bass. Her kan du hente mye på å gi anlegget ditt litt mer kraft i de lavere frekvensene, forklarer Devantier.

5. Del gjerne summen og kjøp to

To subwoofere kan ofte vise seg å være bedre enn en dyrere. Foto: Shutterstock

Når du først har valgt å utvide anlegget ditt med mer bass, kan det være greit å være litt bevisst på hvor store, og ikke minst hvor mange, elementer du velger.

– Om du har 5000 kroner til rådighet hadde jeg kjøpt to bass-enheter til 2500 kroner stykk i stedet for én til 5000. Vil du ha mer snert og fart i bassen er ofte flere mindre elementer bedre enn ett stort, forteller Devantier.

Under vårt besøk hos Samsung fikk vi også en smakebit av den splitter nye lyd-laboratoriet til selskapet som vi kommer nærmere tilbake til.

Reise og opphold til USA ble dekket av Samsung.

Lyst å kjøpe deg hjemmekino, men har ingen anelse om hva du skal velge?
Her kan du lese vår guide som tar deg igjennom jungelen av høyttalere og systemer (Ekstra) »

Les også
Slik skal Samsung bli best på lyd
annonse

Les også