Tek.no

Intervju

På jobb for CERN

André Kristoffer Dahl
16 Okt 2008 15:18

Side 1

Vi har vært så heldige å få slå av en prat med Farid Ould-Saada og hans assistent Thomas Frågåt. Farid og Thomas er fysikere ved Universitet i Oslo, og to av flere norske forskere som jobber tett med LHC (Large Hadron Collider)-eksperimentet, bedre kjent som CERNs partikkelaksellerator.

– Ved å kollidere protoner ved høye energier lar LHC oss gjenskape forholdene som rådet like etter universets begynnelse med Big Bang. Viktige spørsmål er ofte knyttet til store utfordringer, sier Ould-Saada.

Farid er prosjektleder for det norske bidraget til det som kalles tidenes største eksperiment, i tillegg til å være leder for KnowARC-prosjektet. Hans ansvarsområde er å la forskere fra hele verden få tilgang til de enorme mengdene informasjon LHC produserer.

Store mengder data krever store mengder prosesseringskraft og lagringskapasitet, noe som er muliggjort gjennom Grid-programvaren KnowARC. KnowARC benytter seg av flere store nettverk av klustere og datamaskiner over hele verden, for å tilby rask og god tilgang til data fra en rekke forskjellige vitenskapelige eksperimenter.

Istedenfor at hver enkelt forsker skal måtte bruke sin egen prosessor til å behandle informasjonen og sin egen harddisk til å lagre den, kan forskeren enkelt benytte tusenvis av raske datamaskiner, via ARC, til å gjøre sine kalkulasjoner.

Les intervjuet på neste side!

Les også