Tek.no

Intervju

Utvikler fremtidens brukergrensesnitt hjemme i stua

Vi besøkte gjengen bak Kickstarter-suksessen Nuimo.

Øyvind N. Dahl / Senic
Øyvind Nydal Dahl
28 Mai 2015 13:22

Berlin/Tek.no: I bydelen Kreuzberg i Berlin, som er kjent for å være et område med mange kreative sjeler, ligger leiligheten hvor Thobias Eichenwald, Felix Christmann og Philip Michaelides både bor og jobber. Dette er gründerne bak den nye universalkontrolleren Nuimo, som har gjort kjempesuksess på Kickstarter. Etter bare 32 timer nådde de finansieringsmålet sitt.

Stua er full av gadgets: 3D-printer, gong, masse Nuimo'er, lys med rare farger og et lite «Aquaponics»-system som kombinerer akvarium og matproduksjon. Eichenwald forklarer at dette visstnok er veldig populært i Japan, og at det gjør det mulig å gro planter raskt – uten å bruke kunstgjødsel.

– Det ble mye billigere å kombinere bosted og kontor, også fikk vi råd til en finere leilighet, forklarer Eichenwald, som er CEO for selskapet.

Hva er Nuimo?

Eichenwald viser frem en Nuimo. Foto: Øyvind N. Dahl

Nuimo står for «Natural User Interface Motion» og er en liten dings som gjør det mulig å styre alt mulig fra programmer på datamaskinen, til lys og musikk.

Når vi spør Eichenwald hva Nuimo er, svarer han at det kommer litt an på hvem som spør:

– Er det en programmerer, så pleier vi å si at det er et programmerbart brukergrensesnitt for å styre både programvare og ting. Er det litt mindre tekniske mennesker som spør, så pleier vi å si at det er en universiell fjernkontroll for tingenes Internett. Eller så kaller vi den «Nest for the rest», fordi den ligner litt på temperaturkontrolleren Nest, bare at den er for «resten av tingene». Men noen ganger sier vi også enkelt og greit at det er en fjernkontroll.

Akkurat nå er det hovedsaklig to hovedbruksområder selskapet fokuserer på: Styring av ting i smarte hus, som for eksempel lys, musikk, og klimaanlegg – og styring av programvare for designere på datamaskinen, som for eksempel Adobe-programmene som er svært populære blant designere.

– Vi startet med å fokusere på å gjøre det lettere å bruke de programmene som vi selv bruker på datamaskinen, som for eksempel Adobe Photoshop. Nuimo-hjulet har veldig høy presisjon, og man kan bruke for eksempel touch-overflaten til å legge inn snarveier for oppgaver man bruker ofte. For en designer, vil man ofte ha spart inn masse tid etter bare en ukes bruk.

Men det var også andre oppgaver Nuimo egnet seg veldig godt til. Eichenwald fortsetter å fortelle om en gang han inviterte venner til frokost. Midt på frokostbordet plasserte han en Nuimo som var koblet opp til å styre musikken. Dermed kunne alle gjestene være med på å bestemme musikken. Hvis noen ville skifte til neste sang, kunne de gjøre en enkel sveipebevegelse over enheten. Dersom noen ville skru ned volumet litt, kunne de vri på hjulet. Om noen ville ha en pause i musikken for å si noe ved bordet, var det bare å trykke på knappen.

Fire forskjellige bevegelser

Nuimo kan styres på fire forskjellige måter:

 • Trykke på knappen midt på
 • Vri på dreiehjulet
 • Sveipebevegelser på overflaten av knappen
 • Håndbevegelser i lufta over den

Hele den midtre delen av Nuimo er en stor trykknapp. Denne er perfekt for å gjør enkle ting som å skru av/på lys, eller å sette musikken på pause. Knappen føles robust og gir en god «trykkefølelse».

Rundt hele Nuimo-en er det et dreiehjul. Dreiehjulet har en svært høy presisjon, forklarer Eichenwald, og viser frem en liten, rund glassflate med påtrykte streker, tett i tett. Ved hjelp av infrarødt lys måler de hvor mange av strekene på glassflaten som passerer, og dermed vet Nuimo-en hvor mye brukeren har dreid hjulet.

På overflaten av den store trykknappen, ligger det fire touch-sensorer; en på høyre side, en på venstre side, en på toppen, og en på bunnen. ved hjelp av disse detekterer Nuimo-en sveipebevegelser, for eksempel fra venstre til høyre. Eichenwald demonstrerer hvordan han kan skifte mellom forskjellige farger på stuelampa, ved å sveipe fra den ene til den andre siden på touch-flaten.

Nuimo har også en fjerde måte å styres på; berøringsfri styring. Ved hjelp av infrarød teknologi, detekteres avstanden til en hånd over enheten. Dette kan brukes til for eksempel styre lysintensiteten til stuelampa, eller volumet til musikken. Ved hjelp av to slike sensorer ved siden av hverandre, vil den også detektere en håndbevegelse fra en side til en annen. På denne måten kan du for eksempel skifte sang når du lager mat, uten å måtte ta på og grise til Nuimo-en.

Batteritid på opp til tre måneder

Nuimo har også en LED-matrise for å kunne vise ikoner av hva som styres. Dette gjør at man kan bla igjennom forskjellige ikoner for å velge hva man vil styre, og dermed kunne bruke en og samme Nuimo til å styre mange forskjellige ting.

Ved å benytte Bluetooth Low Energy for å kommunisere med andre enheter, gjør det at den bruker svært lite energi og får lang batteritid. Hvor lang tid avhenger litt av hvor mye LED-lysene er i bruk – det er de som er mest strømkrevende. Eichenwald forteller oss at batteritiden kan vare fra rundt 1 til 2 uker ved mye bruk av LED-lysene, til rundt 3 måneder dersom lysene ikke er så mye i bruk.

Butikkprisen er satt til 199 dollar (rundt 1500 kroner), men den kan bestilles for rundt 140 dollar på Kickstarter nå.

Dro til Silicon Valley for å lære å lage produkter

I vinduskarmen står det oppstilt en rekke tidlige prototyper av Nuimo. Eichenwald forklarer at for å lage de første prototypene, kjøpte de ferdige sensormoduler som de programmerte med Arduino. De brukte en 3D-skriver til å lage boksen, og klemte til slutt alt sammen inn den. Men det var ikke slik at de begynte rett på å lage en prototype. Det var masse forarbeid som lå til grunn før de i det hele tatt begynte å lage noe elektronikk.

En tidlig prototype av Nuimo. Foto: Øyvind N. Dahl

Det hele begynte med at Felix Christmann hadde fått et stipend for å utforske forskjellige brukergrensesnitt. Etter denne perioden var over, stiftet de tre kameratene Christmann, Eichenwald og Michaelides selskapet Scenic, med mål om å lage bedre brukergrensesnitt for fremtiden. De kom opp med en produktidé og dro til Silicon Valley for være med på programmet Y Combinator. Her fikk de både noe startkapital, men aller viktigst så lærte de utrolig mye om det å utvikle produkter. De forkastet sin første produktidé, og gikk igang med en helt ny prosess for å utvikle en ny måte å styre teknologien vi har rundt oss på.

– Vi ønsket å tenke helt nytt rundt brukergrensesnitt, forteller Eichenwald.

Vi gikk igang med en såkalt «Design Thinking»-prosess og utførte massevis av intervjuer før vi i det hele tatt hadde laget noen prototype. Og vi visste egentlig ikke hva vi skulle utvikle. Vi ville finne ut av hva folk ville ha, og vi fokuserte mye på å snakke med designere og kunstnere for å finne bedre måter de kunne jobbe på.

Etter masse intervjuer laget de etterhvert en enkel prototype og lanserte en crowdfunding-kampanje på IndieGoGo.

– Vi fikk masse tilbakemeldinger på hva folk ville ha, og lærte blant annet at det var viktig med en eller annen form for indikator på enheten. Det er derfor vi nå har lagt inn en 11x11 LED-matrise som kan vise ikoner. I tillegg ville folk ha magnetisk bunn, slik at de enkelt kunne feste den på for eksempel kjøleskapet. Dette var veldig nyttig tilbakemelding for oss.

Videre skulle de egentlig bruke noen måneder på å klargjøre en ny crowdfunding-kampanje, men like etter tok Kickstarter kontakt og lurte på om de var interessert i å være med på lanseringen av Kickstarter i tyskland.

– Så da ble det 8 uker uten noe særlig søvn, sier Eichenwald og ler.

Se video av hvordan Nuimo fungerer: (artikkelen fortsetter etter videoen)

Enkel å sette opp

Nuimo kan enkelt settes opp til å fungere med mange av de mest kjente smarthusløsningene, som for eksempel Philips Hue og Sonos. Og man kan enkelt konfigurere den til å gjøre det man vil ved hjelp av et grafisk brukergrensesnitt. Når Nuimo sendes ut til forbrukerne i oktober, skal den fungere ut av boksen med 50 forskjellige populære applikasjoner og smarte ting.

Gongen som signaliserer morgenmøtet. Foto: Øyvind N. Dahl

Her er noen av bruksområdene Eichenwald nevner:

 • Avspilling av musikk
 • Designoppgaver i Adobe-programmene
 • Videoredigering
 • Design av 3D modeller
 • Skru av og på lys
 • Velge farge på Philips Hue-lys
 • Styring av hjemmekinoanlegg
 • Stille inn temperatur på klimaanlegg
 • Åpne og lukke smarte låser

For de mer tekniske, kan man også lage egne programmer og skript slik at man kan få den til å gjøre akkurat det man selv vil. Eichenwald forteller hvordan de selv lagde en morgenmøte-gong:

– Vi har morgenmøte hver morgen klokken 10 på kontoret, men noen ganger er det litt vanskelig å samle gjengen. En sen og litt fuktig kveld kom vi på en idé om at vi burde ha en gong på kontoret for å varsle folk om at morgenmøtet starter – og vi bestilte en med en gang. Så fort den kom, satte vi den opp med en Arduino og en motor. Vi koblet det hele til Nuimo'en, slik at vi ved hjelp av et enkelt tastetrykk kan slå gongen og få folk til å komme.

– Det hjelper faktisk, skyter Michaelides inn.

Møbelprodusenter, bilprodusenter og HiFi-produsenter vil ha teknologien

Når vi spør hva som kommer til å skje videre fremover, svarer Eichenwald at det har dukket opp mange muligheter etter lanseringen av Kickstarter-kampanjen. Blant annet har de blitt kontaktet av møbelprodusenter som ønsker å integrere teknologien inn i møbler, produsenter av musikkanlegg som vil ha det integrert i sine høyttalere, og bilprodusenter som vil ha det inn i bilen.

– Det er mange spennende muligheter som har dukket opp. Vår fremtidsvisjon er å lage brukergrensesnitt som gjør at vi kan kommunisere med tekniske ting på en naturlig måte og gjøre teknologien usynlig. Vi ønsker å være i alle hjem i fremtiden.

Men han påpeker at de tar en ting av gangen, og at de nå først og fremst har fokus på å levere et godt produkt av høy kvalitet til alle sine kunder i oktober. Det er fortsatt mulig å forhåndsbestille en Nuimo – Kickstarter-kampanjen er åpen frem til 12. Juni.

Flere og flere gründere gjør suksess med crowdfunding – og ofte begynner det hele med en prototype utviklet med Arduino. Les hva Arduino er og hvordan du kommer igang (Ekstra) >>

Les også
Hvorfor ikke gjøre hele kjøkkenbenken til en diger touchskjerm?
Les også
Se hvordan vi fikk værvarselet inn på lampen
Les også
«Sjokolade-elektronikk» tok helt av – lar alle lage tingenes Internett
Les også
Dette nettstedet har gjort gründere til millionærer
Les også
– Dette er positivt og spennende for norsk innovasjon
Les også
Slik ser en datamus ut på innsiden
Les også
Denne musen er designet for seriøse spillere
annonse

Les også