Tek.no

Guide Bruktmobilmarkedet

Noen av markedets kraftigste mobiler – til en brøkdel av prisen

Bruktmarkedet har sjelden vært så godt for oss nordmenn.

Finn Jarle Kvalheim/Torstein Norum Bugge, Tek.no/montasje
5 Mai 2019 16:00

De siste årene har mobiltelefonprisene regelrett eksplodert i toppmodellsjiktet.

Eksempelvis kostet Samsungs toppmodell Galaxy S6 6 950 kroner da den ble lansert i 2015. Tilsvarende toppmodell i 2019? Galaxy S10 – fra 9 490 kroner ved lansering.

Hva så med inflasjonen? Vel, justert til 2019-kroner var lanseringsprisen for Galaxy S6 om lag 7 250 kroner. Med andre ord er det godt over to tusenlapper i rent påslag over fire år – eller rundt regnet 31 prosent.

Et annet faktum: nordmenn kjøper stadig dyrere og mer avanserte mobiler. Det vil si toppmodeller. Og da gjør det raskt vondt i bankkontoen.

Heldigvis er det et veldig godt alternativ der ute: bruktmarkedet. Her kan du få nesten splitter nye modeller til skampriser, og det trenger heller ikke være spesielt risikabelt. Spesielt ikke hvis du følger tipsene våre i guiden under:

Det finnes nå en liten bråte bruktmarkeder i Norge – og det er her du kan gjøre ditt neste mobilkupp!.
Michael Selbekk, Tek.no/Finn.no/Letgo/Shpock/'Tise/montasje

Det er en rekke ulike plattformer for å selge og kjøpe brukte ting, inkludert mobiler, hvorav Finn.no garantert er den mest kjente. Erfaringsmessig har de tre dedikerte hovedkonkurrentene, Shpock, letgo og 'Tise, langt dårligere utvalg på teknologisiden, og Shpock er teknisk sett lagt ned i Norge. En interessant nykommer er imidlertid Facebook Marketplace, der det ofte også ligger mange gode tilbud ute.

Men hvilke tilbud skal man egentlig gå for? Det varierer selvsagt over tid, men vi skal strekke ut en hjelpende hånd i denne artikkelen. Her gir vi konkrete anbefalinger til modeller du bør kikke etter om du skal handle bruktmobil.

Vi har imidlertid ikke trålet gjennom bruktmarkedet uten klare kriterier. Alle telefonene vi anbefaler å se etter er valgt ut etter, i tillegg til pris, følgende egenskaper:

  • Tilgjengelighet – det må være god tilgang på den gitte mobilen i markedet
  • Relevans – det må være en relativt ny, oppdatert og moderne mobil
  • Attraktivitet – det må være en mobil de aller fleste kunne ønsket å ha (les: en tidligere toppmodell)

Dette betyr selvsagt også at alle modellene fortsatt er i salg, ettersom de fleste toppmodeller aktivt selges i to-tre år før butikkene slutter å lagerføre dem. I samme periode synker de imidlertid drastisk i pris, og derfor har vi lagt inn direktelenker til prissammenligningstjenesten Prisjakt.no (Kommersiell partner) slik at du ser prisforskjellen mellom ny og brukt nå.

PS: prisene for bruktmobilene er for enheter i plettfri tilstand og oppover.

Godt bruktmobilkjøp – Sony Xperia XZ2/XZ2 Compact

Xperia XZ2 Compact er svært kompakt, og veldig kraftig.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Sony er kanskje ikke like store i Norge som de var før, men telefonene deres har det stort sett vært lite å si på. Spesielt fra og med i fjor, da også Sony endelig begynte å montere skjermer med tynnere rammer i Xperiaene sine.

Xperia XZ2 og XZ2 Compact var og er fortsatt noen av de aller billigste toppmodellene med Snapdragon 845-brikken innabords, og det betyr massevis av krefter til å drive alt av apper og funksjoner.

Japanerne har dessuten vært flinke til å utstyre telefonene med attraktive funksjoner, som for eksempel vanntetting og et kamera med ekstrem saktefilm-funksjon. Kameraet er i seg selv veldig godt, selv om både Samsung, Apple og Huawei slår Xperiaene på mørkefotografering.

På bruktmarkedet får du begge telefonene svært billig – og XZ2 Compact kommer helt ned i 1 600 kroner i skrivende stund. Da snakker vi også helt plettfri modell – og ikke minst veldig mye mobil for pengene! En hyggelig bonus er også at Compact-varianten er den desidert beste enhåndsmobilen på Android-siden.

Sony Xperia XZ2 Dual H8266

Sony Xperia XZ2 Dual H8266

Xperia XZ2 er overraskende nok den billigste av de to telefonene, og er ikke veldig dyr som ny heller.

Godt bruktmobilkjøp – Samsung Galaxy S8/S8+

Galaxy S8 og S8+ (bildet) er veldig lekre – og nå ganske billige.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Samsung traff virkelig spikeren på hodet da de lanserte Galaxy S7 og S7 Edge i 2016, og da de året etter lanserte oppfølgerne Galaxy S8 og S8+ ble det raskt klart at vi hadde en vinnerserie. Med S8-serien bygget Samsung videre på det allerede bunnsolide fundamentet, og ga oss to telefoner med et fantastisk designspråk. Det er kort og godt lite som kan matche disse to hva angår utseende.

Det hjelper selvsagt på at kameraene er helt i toppsjiktet, og kan hevde seg selv i dagens marked – og at AMOLED-skjermene år på år blir kåret til de aller beste du kan få tak i skader heller ikke. HDR-støtte, fantastisk sortnivå og gnistrende farger er nøkkelord. Oppløsningen er dessuten langt høyere enn i mange konkurrerende modeller, og lysstyrken god.

Samtidig er telefonene også lynraske, selv i dag, og spesielt etter at de for kort tid siden ble oppdatert til Samsungs nyeste programvare: One UI. Jepp, dette er nøyaktig det samme skallet du finner på Galaxy S10, og viser at Samsung forsøker å vedlikeholde produktene sine over tid. Slikt er svært verdifullt – spesielt når det er brukte mobiler det er snakk om.

Så, hva må du ut med for disse telefonene i dag? Ikke mer enn 2 400 kroner, viser det seg. Det var i hvert fall prisen for en helt skavankefri modell vi fant på bruktmarkedet, og mange enheter med små skrammer fås for langt mindre. Det må sies å være helt usedvanlig gode kjøp i 2019.

Samsung Galaxy S8

Samsung Galaxy S8

Samsungs gamle toppmodell selges fortsatt ny, men prisen er litt i høyeste laget for vår smak.

Godt bruktmobilkjøp – Apple iPhone 7/7 Plus

iPhone 7 og 7 Plus er ekstremt like iPhone 8-serien, og er det naturlige valget for brukt iPhone nå.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Bortsett fra introduksjonen av iPhone X for halvannet år siden skjer det rett og slett ganske lite i epleverdenen fra år til år, og spesielt fra iPhone 7-serien til iPhone 8-serien skjedde det forsvinnende lite av betydning.

Faktisk vil vi nesten fraråde deg å kjøpe iPhone 8 og 8 Plus på bruktmarkedet per nå, fordi prisen overhodet ikke samsvarer med det du får. Dessuten er de ekstremt utsatte for skader, og i motsetning til de fleste mobiler er selv enkle reparasjoner helt hinsides kostbare.

iPhone 7 og 7 Plus gir deg omtrent nøyaktig det samme, bare i en mye tryggere forpakning og til langt lavere pris. Her er også utvalget på Facebook Marketplace svært mye bedre enn for mange andre modeller.

Siden lansering har prisen sunket fra minst 7 400 kroner helt ned til 2 700 kroner på bruktmarkedet i dag. Igjen, det er da snakk om en helt plettfri enhet. Da får du relativt mye mobil for pengene, selv om skjermrammene er store og batteritiden dårligere enn mange av Android-konkurrentene til samme pris. Men er det Apple du skal ha, så er det iPhone 7 og 7 Plus du får mest igjen for på bruktmarkedet.

Apple iPhone 7 32GB

Apple iPhone 7 32GB

iPhone er alltid dyrt på nymarkedet, selv mange år etterpå. Så her er det definitivt mye å spare på å kjøpe brukt.

Godt bruktmobilkjøp – OnePlus 6

OnePlus 6 var og er en veldig gunstig toppmodell.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

OnePlus kom inn i mobilmarkedet som en liten komet i 2014 med sin OnePlus One, og har siden den gang aldri veket fra sin hovedambisjon: å tilby en toppmodell med samme innmat som konkurrentene til en langt hyggeligere penge.

OnePlus 6 er en av selskapets siste telefoner bygget over samme lest, og da vi testet den i fjor konkluderte vi kort og godt med at du rett og slett ikke finner noe bedre til lavere pris. Her får du både AMOLED-skjerm, to gode kameraer, fantastisk rask programvare og et design som kan konkurrere med de beste på markedet.

Programvaren her ligger veldig tett opptil Googles rene Android-variant, med kun noen enkeltfunksjoner lagt til her og der. Det betyr også at oppdateringer kommer raskt, og at telefonen holder seg rask over tid.

Ny kostet mobilen 5 000 kroner, og det gjør den nå også. OnePlus-telefoner synker sjelden noe særlig i pris før de skiftes ut av nyere generasjoner (ja, vi vet det eksisterer en OnePlus 6T, men forskjellene er minimale). Dette gjelder imidlertid ikke på bruktmarkedet – her får du OnePlus 6 helt ned i 2 500 kroner nå. En halvering av prisen på en nesten ny telefon? Ja takk!

OnePlus 6 64GB

OnePlus 6 64GB

OnePlus 6 har ikke falt noe i pris som ny, men brukt er historien en annen.

Godt bruktmobilkjøp – Huawei P20 Pro

P20 Pro er en vanvittig bra mobil, og for under 4 000 burde du hive deg rundt og skaffe deg en.
Torstein Norum Bugge, Tek.no

Da Huawei slapp P20 Pro i fjor var det som om en aldri så liten bombe smalt ned i mobilmarkedet. Plutselig var det ikke lenger noen diskusjon om det var Samsung eller Apple som gjorde det best i år – Huawei var klart bedre enn absolutt alle andre med P20 Pro. Ikke minst gjaldt det kameraet, som fortsatt er blant det desidert beste du kan få tak i der ute. Muligens kun slått av sin etterfølger, P30 Pro.

Det er først og fremst nattmodusen som er så vanvittig imponerende med P20 Pro-kameraet, samt at det jevnt over ellers er fullstendig strålende i bruk. P20 Pro er dessuten eksepsjonelt kraftig på innsiden, har god batteritid og masse lagringsplass.

Skjermen skjemmer heller ingen, med AMOLED-teknologi og minimale rammer. Huaweis programvare kan man synes mye om, men de siste årene har den blitt pusset kraftig opp og vi ville ikke lagt stor vekt på dette. Android er – i toppmodellformat – jevnt over svært bra og modent i 2019.

Det som først og fremst stoppet mange fra å kjøpe P20 Pro var nok derfor prisen. Med en nypris på 8 490 kroner var det ikke bare bare å være Huawei-eier i fjor. Nå, derimot, er det mye enklere. Helt skadefrie modeller fås for rett under 4 000 kroner, og da må det sies at du har et skikkelig råskinn av en mobil som er bedre enn det meste annet også i 2019.

Huawei P20 Pro Dual SIM

Huawei P20 Pro Dual SIM

Nyprisen for P20 Pro er ikke veldig ille gitt hva du får – men bruktprisen er enda gunstigere.

Har du funnet noen mobilkupp vi burde tatt med? Kom gjerne med egne forslag i kommentarfeltet!

Har du allerede kjøpt deg bruktmobil?
Da burde du sjekke den for disse 4 tingene »

annonse

Les også