Guide

De 7 feteste Iphone-programmene

I juli skjedde det en liten revolusjon for de som eide Iphone. Apple åpnet endelig opp for å laste ned nye programmer, og siden har det kommet en flom av spennende titler. Noen gratis, andre for alt fra en liten til en stor penge.

Her har vi plukket ut de syv programmene som er mest populære i redaksjonen.

Slik installerer du

Å installere programmer på Iphone er en kjapp affære og gjøres fra programmet "App Store" på telefonen. Om programmet er mindre enn 10 MB kan du laste det ned direkte over mobilnettet. Er det over 10 MB krever Apple at du har en Wi-fi-tilkobling tilgjengelig, slik at ikke installasjonsprosessen skal ta evigheter.

Så snart programmet er kjøpt og lastet ned vil det komme opp et nytt programikon på skrivebordet. I ikonet vil du se en liten måler som viser hvor langt telefonen er i installeringsprosessen. Telefonen kan være noe tregere i bruk mens dette pågår, men det bruker sjelden ta mer enn et par minutter.

Du kan også kjøpe og laste ned programmene direkte til Itunes på datamaskinen. Da overføres programmene neste gang du kobler til telefonen, og du slipper å betale for dataoverføringen.

1. Mobile Chat

Slik chatter du over MSN på Iphone.

Som kjent støtter ikke Iphone muligheten til å ha flere programmer åpne samtidig, og dette har gjort det til en utfordring å lage gode klienter for å chatte.

Mobilechat gjør et godt forsøk. Riktignok må du ha programmet oppe for å motta meldinger på direkten, men selv om du lukker programmet er du fortsatt tilgjengelig og meldinger som mottas vises så snart du åpner programmet igjen. Alt du trenger å gjøre er å logge inn på det chattenettverket du bruker, og logge ut når du føler for det. Imens sørger Mobilechat for at du får meldingene dine.

Programmet støtter alle de mest kjente standardene, inkludert AIM, Windows Live, ICQ, .Mac, Yahoo! Messenger, Google Talk og Jabber. Det er veldig mye billigere å chatte over disse nettverkene enn å sende SMS. Du betaler kun for datatrafikken, typisk noen få øre per setning.

Herligheten er din for 17 kroner.

2. Tuner Internet Radio

Tuner Internet Radio fungerer svært bra.

Iphone har ikke innebygd radio, men det gjør ingenting når du heller kan høre på nettradio. Her kan du velge mellom tusenvis av kanaler innen alle slags sjangre, og de fleste norske radiokanaler sender også over nettet.

Tuner Internet Radio kan brukes over mobilnettet, men krever at du er innen dekning av super-3G for å kunne levere en noenlunde god lydkvalitet på lydsignalene. Vær obs på at internettradio over mobilnettet vil bi særdeles dyrt om du ikke har en fastprisavtale på datatrafikk, noe radioen genererer store mengder av.

Programmet koster 35 kroner.

3. Simplify

Simplify gir deg hele musikkbiblioteket direkte.

Simplify er et av de mest interessante programmene lansert for Iphone. Det gir deg nemlig full tilgang til musikksamlingen du har på datamaskinen hjemme.

Du kan altså sitte i New York og spille av musikken hjemmefra. Dermed blir hvilken minnebegrensning du har på telefonen din irrelevant. Det viktige er båndbredden. Simplify fungerer kun med super-3G eller Wi-fi. Det sier også seg selv at dersom du ikke har en fastprisavtale på databruk vil det å bruke Simplify over mobilnettet fort bli svindyrt, vær derfor obs på pris. Programmet selv er helt gratis.

4. Shazam

Shazam finner navnet på musikken.

Om du kjenner til Sony Ericssons Track-ID-funksjon kommer du til å elske Shazam. Dette gratisprogrammet lytter på musikken rundt deg og finner navn på sang, artist og album. Funnene lagres i etterkant til senere bruk, og du kan kjøpe sangene rett fra Itunes med et klikk. Programmet kan gjenkjenne musikk selv på steder med mye bakgrunnsstøy, som kafé eller utested.

Konseptet er enkelt: Du lar Shazam ta opp et lite lydklipp av sangen du vil vite navnet på, som Shazam så sender inn til en sentralserver for identifisering. I løpet av få sekunder vil du få resultatet tilbake i form av en "tag" som gir informasjon på sangen, artist og hvilke album sangen finnes på. Shazam er tett knyttet opp mot Itunes, og du kan derfor også gå direkte til musikkbutikken fra programmet.

5. Facebook

Facebook på Iphone kommer snart i forbedret utgave.

Facebook er blitt et stort fenomen både på datamaskin og mobil, og nå kan det bli det også på Iphone. Folkene bak Facebook tilbyr nå nemlig et gratis program som lar deg koble deg direkte opp mot Facebook fra Iphone uten å måtte gå via nettleser - noe som sparer deg for både tid og penger.

Foreløpig er programmet rimelig simpelt og utelukker en rekke av de mulighetene du vil ha med fullversjonen av nettsamfunnet. Du kan se venners profiler, statusoppdateringer, bilder og chatte, men har ikke mulighet til å svare på invitasjoner eller søke deg inn på profiler som ikke er venner av deg.

Det skal imidlertid komme en ny versjon av programmet i nær fremtid, med langt flere muligheter. Et annet alternativ er å gå inn på http://m.facebook.com, som er den mobiltilpassede portalen til Facebook.

6. Mobile Finder

Mobile Finder lar deg bruke minnet fritt.

Vår sjette anbefaling er et program som lar deg bruke Iphone som ekstern lagringsenhet. Mange irriterer seg nok over at Iphone er så lukket som den er, og kun kan organiseres via Itunes. Mobile Finder gjør slutt på dette ved at du kan logge deg på telefonen via Wi-fi og legge inn de filene du vil.

For å få til dette må du imidlertid gjennom flere prosesser. Vanskeligst er det for Mac-brukere, som må skaffe seg en ftp-klient for å bruke programmet. Folkene bak Mobile Finder anbefaler Cyberduck, som lar deg koble deg på telefonen via en gitt adressekode som programmet på telefonen oppgir. Windows-brukere kan skrive denne koden rett i Explorer-feltet for å logge seg på.

Mobile Finder koster den nette sum av 11 kroner, men er en god investering for deg som ønsker deg en litt ekstra fancy minnepenn eller lagre annet enn bilder og musikk på Iphone.

7. Koi Pond

Koi Pond - får deg til å slappe av.

Det siste programmet vi vil nevne er ikke særlig grensesprengende, og har veldig liten nytteverdi. Allikevel er i skrivende stund Koi Pond det mest populære programmet på hele App Store, noe som nok skyldes en kombinasjon av prisen på seks kroner og det at fisk i vann med dyrelyder gjerne virker avslappende.

Uansett formål, Koi Pond er utrolig avhengighetsskapende. Her ser du en vannkulp ovenfra full av vannliljer og fisk. Du kan selv velge farge på vannet, hvilke fisk som skal være der og hvilke lyder du vil høre i bakgrunnen. Det eneste du kan gjøre utover det er å bevege fingeren over skjermen og lage små bølger som skremmer fisken, eller holde fingeren i ro slik at nysgjerrig fisk kommer bort og "napper" i fingeren.

Koi Pond er svært naturtro, og det er kanskje det som er hemmeligheten bak suksessen. Uansett kan dette være en god hjelper når du skal roe ned etter en stressende arbeidsøkt eller hard dag.

Alle programmene er hentet fra Apples App Store, som du kan besøke direkte fra din Iphone.

Les også
Nå lager Microsoft Iphone-programmer
Les også
Egne butikker for mobilprogram
Les også
Få skritteller på Nokia-telefonen
Les også
Apple dreper klipp og lim
Les også
Apple håver inn på Iphone-programmer
Les også
Hack Iphone i Windows
Les også
Hack Iphone-en din
Les også
Iphone 3G åpnes for programmer
annonse