Unngå batterifellene!
Dagens batteri og fremtiden
Det er få prosedyrer som er så preget av myter og uenigheter som lading av mobiltelefoner. Noen hevder at man skal lade batteriet fullt ut hver eneste gang, enkelte er overbevist om at batteriet vil eksplodere hvis laderen er koblet til telefonen lenge nok, og veldig mange vil samtykke i at det er usunt å lade batteriet for ofte. Vi har sett nærmere på batterier, og kan avkrefte noen av de utbredte mytene en gang for alle.
NB: Dette er en oppdatering av vår batteriguide som første gang ble publisert 25.01.2004.
NiMH- og Lithium-batteri
Mange mobilbutikker vil informere deg om at du må lade batteriet i for eksempel tolv timer første gang, og at dette er kritisk for batteriets levetid senere. På dagens batterier er dette imidlertid uvesentlig, og mobilprodusentene gir ingen instruksjoner i denne retningen. I de fleste bruksanvisningene vil det stå at du skal lade batteriet helt opp første gang, og at du fint kan bruke telefonen under lading.
Førstegangslading er imidlertid et tema for eldre batterityper, men disse brukes i særdeles liten grad i moderne telefoner.
Nickel Metal Hydride (NiMH)
Denne batteritypen finner du utelukkende i eldre mobiltelefoner, som for eksempel Ericsson GA688 og Nokia 5110. Batterier av typen NiMH har mye dårligere standby- og taletid enn dagens Lithium-baserte batterier, er langt større og er avhengig av to batteriuttak for å kunne levere tilstrekkelig med strøm til telefonen.
I tillegg har NiMH-batterier en tendens til å bli utsatt for den såkalte minne-effekten. Minne-effekten innebærer at batteriet etter hvert "husker" hvor lang tid det pleier å gå mellom ladingene, og derfor vil gi beskjed om at det er tomt når det har passert en viss tid, uavhengig av hvor mye strøm som faktisk er på telefonen.
De som opplever at telefonen gir beskjed om at batteriet er tomt en kort periode etter lading har derfor mest sannsynlig et batteri som er påvirket av minne-effekten. Typisk for denne type batterier er at de varer opp til flere dager etter at telefonen har gitt beskjed om at det er tomt for strøm. Minneeffekten kan også slå ut andre veien. Der du før en samtale har fullt batteri kan du oppleve at det er tomt etter at du har snakket i fem minutter.
Hvordan lade NiMH-batterier?
Det er en vanlig misforståelse at NiMH-batterier skal tømmes helt for strøm før hver lading. Det stemmer ikke. Det er allikevel anbefalt å gjøre en komplett tømming og opplading omtrent en gang i måneden for å unngå den omtalte minne-effekten.
NiMH-batterier har en tendens til å bli varme under lading, noe du spesielt merker hvis du gjentatte ganger avbryter ladingen før batteriet er fullt, for så å lade det videre senere. Det er derfor lurt å alltid la denne batteritypen lade seg helt opp uten forstyrrelser.
Det er derimot ikke anbefalt å lade NiMH-batterier for lenge. Overlading medfører riktig nok ikke noen kjent fare for eksplosjoner og lignende, men levetiden til batteriene blir veldig ofte redusert hvis du gang på gang lar laderen stå i telefonen lenge etter at batteriet er fullt oppladet. Det finnes også tilfeller der uoriginale batterier av NiMH-typen har eksplodert og voldt skader. Har du et uoriginalt NiMH-batteri bør du derfor være på vakt.
Lithium-Ion (Li-Ion) og Lithium-Polymer (Li-Pol)
Lithium-baserte batterier har betydelig høyere kapasitet enn de eldre NiMH-batteriene, og er i tillegg både mindre og mer holdbare. Denne batteritypen påvirkes heller ikke av minne-effekten.
Lithium-Polymer er den dyreste av de to Lithium-variantene, og er både lettere og mer smidige å utforme enn Lithium-Ion. Li-Pol batterier finnes i flere av Sony-Ericssons telefoner, blant dem K750i og K600i, såvel som mange av de såkalte "slim-batteriene" på markedet. Li-Ion er på den annen side den vanligste batteritypen i dag, og finnes i de aller fleste nyere mobiltelefoner.
Hvordan lade Lithium-baserte batterier?
Lithium-batterier er vanskelige å skade ved lading, ettersom de inneholder avansert elektronikk som skal beskytte mot feilaktig lading. Du trenger som sagt heller ikke bekymre deg for minne-effekten, siden denne batteritypen ikke påvirkes av dette problemet overhodet.
Lithium-batterier blir i motsetning til NiMH ikke varme når de lades, og laderen slutter automatisk å tilføre strøm når batteriet er fulladet. Det er derfor ikke noen kjente bivirkninger ved å la laderen være plugget i etter at batteriet er fullt. Det er heller ingen kjente tilfeller der Lithium-batterier har eksplodert.
Det er vanlig å tro at det er bra å la batteriet gå tom for strøm. Sannheten er stikk motsatt for Lithium-batterier, som derimot bør lades ofte. Det er også normalt å tro at klattlading er skadelig, noe som ikke er tilfelle. Du kan med god samvittighet plugge laderen ut av telefonen selv om ikke batteriet er fullt.
En ting som er verdt å merke seg er at hurtigladere med en ladetid på rundt en time ikke er anbefalt å bruke hvis du vet at det er lenge til du får lade telefonen igjen. Telefonen vil nemlig kun oppnå rundt 70 prosent av den optimale batterikapasiteten, som kun kan oppnås med en vanlig lader. Tiden som kreves for å lade Lithium-batterier helt opp er som regel på rundt 2-3 timer.
Fremtiden
Det store problemet med dagens batterier er at de har for kort levetid. Mens Lithium-teknologien i sin tid gjorde at en mobiltelefon kunne brukes i gjennomsnittlig en uke, har innføringen av fargeskjermer, UMTS, kamera, mp3-spiller og andre avanserte funksjoner i telefonen gjort at mange telefoner må lades hver dag. For mange er dette kritisk kort batterilevetid, og tvinger folk til å ta med seg et ekstra batteri eller lader hver gang de er på farten.
Batteri basert på brenselcelleteknologi vil kunne løse dette problemet. Selv om det enda ikke er kommet batterier som brukes brenselcelle-teknologi, mener forskere at et brenselcellebatteri i mobiltelefonen vil kunne vare i flere uker. Så langt har forsøk gjort med metanol gitt batterilevetider som er hakket bedre enn dagens, men ved å forbedre teknologien mener forskerne at vi snart kan ta en to ukers fjelltur over Himalaya uten å ha behov for en stikkontakt og en lader.
Generelle regler
Generelle regler for batterier
Batterier er ikke særlig glade i verken veldig lave eller veldig høye temperaturer. Et batteri bør derfor alltid lades i omgivelser hvor det er mellom 5 og 40 grader. Hvis temperaturen ligger utenfor disse grensene vil det mest sannsynlig påvirke ladeprosessen slik at batteriet får dårligere kapasitet, eller ikke lades i det hele tatt. Ekstremt høye temperaturer kan i tillegg gi økt risiko for brann eller eksplosjoner.
Det kan ellers lønne seg å rengjøre batteripolene jevnlig. Smuss og støv på polene vil sørge for dårligere kontakt mellom telefon og batteri, slik at varigheten blir kortere. For å rengjøre batteriet kan du for eksempel ta litt rødsprit på en bomullsdott og vaske polene. Det er veldig viktig å tørke vekk alt væsken etterpå, ettersom mobiltelefoner ikke har særlig mye til overs for flytende substanser.
Om du følger disse reglene og overholder retningslinjene for lading av batteriet, skal du ha sikret at batteriet holder ut sin maksimale levetid. Dessverre er det nok allikevel ingenting som kan forhindre at alle batterier til slutt tar kvelden. Når den tid kommer at batteriet ikke varer en hel dag en gang, er det bedre å kjøpe nytt batteri enn å sitte og forbarme seg over det gamle. For øvrig kan det ofte være vel så fornuftig å kjøpe en ny telefon, ettersom et nytt mobilbatteri koster en del i utgangspunktet!